Meteoroloji’nin günlerdir süren uyarıları karşısında, İl Merkezi ve bazı ilçelerde, ‘taşkın’ önlemleri alınıp, kritik noktalara giriş çıkışlar kısıtlansa da, 3 yıl önce, 4 gencin ölümüne yol açan bir nokta adeta unutuldu.
Ezine’de yaşanması muhtemel yeni bir facia, son anda önlendi.
Çanakkaleliler, adı ‘ölüm geçidi’’ ne çıkan o noktayı tartışmaya başladı.
“Benzeri bir taşkın durumunda, yeni bir facianın adına dönüşecek o geçit, olduğu gibi duruyor” şeklindeki serzenişli sözler, dilden dile dolaşır oldu.
 
ESKİSİNİ UNUTMAYAN EZİNELİ SORUYOR;
“YENİ BİR FACİA MI BEKLENİYOR…?”
 
Ezineli, üç yıl önce yaşanılanı unutmadı, yeni bir facianın adresine dönüşmeye ramak kala o sözde geçit için sordu; “Yeni bir facia mı bekleniyor?”
Meteoroloji günlerdir ‘SARI’ uyarı veriyor, AFAD olası taşkın ve can kabına yol açabilecek tehlikeye karşı, GSM operatörleri üzerinden Türkiye’ ye mesaj yağdırıyor, bir dizi önlem ardı ardına alınıyor, o ‘sözde geçit’ ise halen kullanılmaya devam ediyor.
Ezine’de üç yıl önce facianın adına dönüşen sözde geçidin, olduğu gibi duruşu az daha yeni bir faciaya yol açacaktı.
Çanakkale genelinde olduğu gibi, şiddetli yağış Ezine’de de etkili oldu.
Önceki gün,  aşırı yağışlar nedeniyle Akköy geçemeğinde mahsur kalan 2 kişiyi, sel sularına kapılmadan itfaiye ekipleri son anda kurtardı.
EZİNELİNİN YÜREĞİ AĞZINA GLEDİ..
Ezine ilçesinde aşırı yağışlar nedeniyle Akköy geçemeğinde mahsur kalan 2 kişi haberi, üç yıl önce facianın adına, 4 çocuğun ölümüne yol açan bu sözde geçidin bulunduğu bölgeye dikkatleri yeniden çekmeye yetti.
Sözde geçit bölgesinde mahsur kalan iki kişi; itfaiye ekiplerince, kelimenin tam anlamıyla son anda kurtarıldı. Azrail’ in elinden çekip alındı.
Akköy geçemeğini kullanıp, yolu kısaltmak isteyen iki vatandaş, araçlarıyla ilerlediği sırada yağış nedeniyle bir anda yükselen dere yatağında, ölüm kalım savaşı verdi.
Taşkın suları arasında 2 kişi mahsur kaldı. Araçlarını üzerine çıkarak, yardım beklemeye başladı. Sonrasında Ezine Belediyesi Acil Durum Koordinasyon Merkezine saat 19.00’da düşen ihbar ile, ekipler harekete geçti.
Yapılan ihbarda; Ezine Akköy geçemeğinde 2 kişinin suya kapıldığı bildirildi. Bunun üzerine Ezine Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi ve araçları acil durum koduyla bölgeye sevk edildi.
Ekipler tarafından suya kapılmak üzere olan 2 kişi kurtarılarak son anda ölümden döndü.  O anlar cep telefonu kameralarına yansıdı. Aynı noktada 3 yıl önce 4 genç, içinde bulundukları aracın suya kapılması sonrası hayatını kaybetmişti.
SON VAKA ÜZERİNE, YANITI ZOR ZORU:
“YENİ BİR FACİA MI BEKLENİYOR..?”
Tüm Türkiye, 3 yıl önce şu haber ile sarsılmıştı.. ‘4 Genç Sel sularına kapılıp, kayboldu”
ARŞİV UNUTMUYOR, BU TEHLİKELİ NOKTA NEDEN UNUTULUYOR…!
4 yıl önce kaleme alınan haberlerden biri tam da şöyle idi;
“Ezine ilçesinde, aşırı yağış nedeniyle yükselen Menderes Çayı'nın sularına kapılan otomobildeki 4 gençten halen kayıp olan Barış Kurt'u (16) arama çalışmaları 8'inci gününde de devam ediyor. Çalışmalar kapsamında derenin debisinin düşürülmesi için akıntının yön değiştirmesini sağlayacak yeni kanal açıldı. Suyun yönünün bu kanala çevrilmesi için de her biri 8,5 ton ağırlığındaki 6 adet 3 metrelik beton blok yerleştirildi.
Ezine'de 2 Şubat Cumartesi gecesi saat 21.30 sıralarında, lise öğrencileri Ferhat Çil, Batuhan Kızıl, Mehmet Yalçın ve Barış Kurt'un içinde bulunduğu 17 AAC 010 plakalı otomobil, Akköy geçidinde yağış nedeniyle yükselen Menderes Çayı'nın sularına kapıldı. Pazartesi akşamı saat 18.00 sıralarında derede yeri belirlenen otomobil kıyıya çıkarıldı. Araçta, Ezine Celalettin Topçu Anadolu Lisesi 2'nci sınıf öğrencileri Ferhat Çil (16) ile Batuhan Kızıl (16) ve Çanakkale Sosyal Bilimler Lisesi 1'inci sınıf öğrencisi Mehmet Yalçın'ın (16) cansız bedenleri bulundu. Bahutan Kızıl, Ferhat Çil ve Mehmet Yalçın toprağa verildi.”
ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Ezine Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2'nci sınıf öğrencisi Barış Kurt'u arama çalışmalarında ise 8'inci güne girildi. Önceki gün DSİ Genel Müdürlüğü ekipleri, derenin yükselen debisinin düşürülmesi için akıntının yön değiştirmesini sağlayacak olan yeni kanal açma çalışması yaptı. Bugün ise DSİ ekiplerince, derenin yükselen debisinin azalması ve akıntı hızının düşürülmesi için yapılan yeni kanal önüne suyun yönünün değiştirilmesi için her biri 8,5 ton ağırlığındaki 6 adet 3 metrelik beton blokların yerleştirmesi için çalışma gerçekleştirildi. Yetkililer bu sayede suyun sağ yönden gelen akıntısının yeni açılan sol yöndeki kanala doğru giderek sualtı ekiplerinin çalışmalarının kolaylaştırılacağını belirtti. Ezine Kaymakamı ve AFAD Müdürü bölgede çalışmaları koordine etti.
Arama çalışmalarına, Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Polisi, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı Arama ve Kurtarma (JAK), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Çanakkale İl Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Ayvalık İtfaiye Amirliği ile Ezine Belediyesi İtfaiye Amirliği ekipleri katılıyor.”
Cuma deren