Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Kız Kardeşim’ projesinin tanıtımları ve bilgilendirmeler Çanakkale’de devam ediyor. Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen toplantılarla kırsalda vatandaşlara projelere yönelik desteklenmeler hakkında bilgiler veriliyor.
Kırsal alanda yaşayan ve kendi imkânlarıyla üretim yapan kadın üretici, girişimcilerin ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı olan kadınların sosyo-ekonomik yönden güçlenmesine destek olmak, ekonomik hayata katılımlarını sağlamak amacı ile hayata geçirilen ‘Kız Kardeşim’ Projesi bilgilendirme çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği ve Coca Cola Türkiye ortaklığında gerçekleştirilen ‘Kız Kardeşim’ projesi kapsamında Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda eğitim düzenlendi. bilgi, beceri ve yeteneklerinin artırılarak kamuoyu nezdinde farkındalık oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen eğitimlere vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Eğitim toplantısına Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Sezer, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü H. İbrahim Büyükgaga, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Kırsalda Kadın Eğitimleri Koordinatörleri Aslı Çavuş ve Ayşe Bayram, Habitat Derneği ve Coca Cola Türkiye Temsilcileri ile Eğiticiler, Teknik personel ve çok sayıda kadın üretici katıldı.
Emeğin Kıymetini Biliyoruz ve Bunun İçin Çalışıyoruz
Toplantının Açılış Konuşmasın gerçekleştiren Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, vatandaşların emeğinin karşılığının alabilmesi için çalıştıklarını belirterek “Emeğin çok kıymetli bir değer olduğunu bilen ve bu yönde çalışmalarını sürdüren bir kurumuz. Bizim işimiz üretim ve üretirken eğitmek, eğitim vermek. Çok kaliteli üretim yapabilirsiniz ama bunu pazarlama şansınız yoksa ve o alt yapıya sahip değilseniz inanın ki hayal kırıklığına uğrarsınız. Bunun olmaması için bugün burada eğitimcilerimizin verecekleri eğitimler sayesinde bu eksikliğimizi gidermeyi amaçlıyoruz” dedi.
Ürünlerin Katma Değerinin Artmasını İstiyoruz
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayınlar Dairesini Temsilen toplantıya katılan Kadın Eğitimleri Koordinatörü Aslı Çavuş ise konuşmasında “ Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı olarak kırsalda kadının güçlenmesine yönelik birçok faaliyette bulunduklarını, Üreten yetiştiren toprakla güneşle yağmurla hep bir olmuş kadınların tarımsal üretimin her daim bel kemiğini oluşturduğu, Kadınların kırsalda görünmez liderler ve tarımsal üretimin ana aktörleri arasında yer aldığını; Kız kardeşim projesi kapsamında 2021 yılında 10 ilde 523 kadına eğitim verildiği, 2022 yılında 10 ilde daha projenin yürütüldüğü; kadın üreticilerin ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı olan kadınların sosyo-ekonomik yönden güçlenmesine destek olmak; gönüllü, lider, örnek kadın girişimcilerin desteği ile öne çıkan ürünlerin katma değerinin arttırılması, pazarlama ve markalaşma becerilerinin kazandırılmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Programın açılışında Gökçeada Kadın Kooperatifi Başkanı Hatice Bozkurt konuşmasında kadın üreticilerin Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri çatısı altında toplanarak birlikte hareket etmesinin önemini vurguladı. Açılış konuşmalarının ardından eğitime geçildi. Eğitimlerde kadın üreticilere Finansal Bilinç, Müşteri İlişkileri ve Satış, Mobil Fotoğrafçılık, Dijital Dünyada Güvenlik, Ürün Sunum ve Pazarlama Teknikleri, Sosyal Medyada Reklam ve Bilinirlik Arttırma, Gıda Güvenilirliği ve Etiketleme Mevzuatı konularında HABİTAT Derneği Eğitici Seda Doğar, Eğitici Irmak Başoğlu ve Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitici Nilgün Taşlıkaya Alp, Eğitici Hanife Ayan tarafından sunum yapıldı eğitim verildi. Üreticilerin soruları cevaplandırıldı. Gün boyunca süren eğitimlerin ardından eğitime katılan kadın çiftçilere sertifikalarının verilmesi ve toplu hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından program sona erdi.
Burcu Erdal