Kazdağlarının benzersiz atmosferinde yetişen bir nektarin olan Bayramiç Beyazı, kendine has tadı, rengi ve aroması ile Coğrafi işareti ile tescillenmişti. Çanakkale’nin sayılı coğrafi işaretli ürünlerinden biri olan Bayramiç Beyazında geçtiğimiz hafta hasat başlamıştı.  Ülkenin dört bir yanında olduğu gibi Çanakkale’de de tezgaha çıkan Bayramiç Beyazının fiyatı ise el yaktı.  Pazar tezgâhlarında bu yıl 10 TL’den satılan Bayramiç beyazında bu yıl verim çok olsa da bazı üreticiler kaliteden de fiyatlardan da memnun değil.  Yüksek maliyetlerin nedeni yaşanan ekonomik krizler olsa da bu yıl Bayramiç Beyazının atadındna üreticiler de memnun değil. Fiyatının yüksek olması nedeni ile vatandaşlar da çok fazla tercih etmiyor
Bol Var Ama Kalitesi İstediğimiz Gibi Değil
Bayramiç İlçesine bağlı Mollahasanlar Köyü’nde üreticilik yapan Ramazan Uydaş, “ Bu yıl ürünümüz bol ama kalitesi istediğimiz gibi değil. Üretimde çok oldu, böyle olunca beyazlar boyda çeşitlilik vermedi. 10 TL’den pazarda satıyoruz. Maliyetler konusunda ne derece bir artış yaşandığını biliyorsunuz” yorumunda bulundu.  Halde toptan satışlarda 6-7 TL arasında fiyat verilen Bayramiç Beyazı  kendi ilçesinde de  8-10 TL arasında satılıyor.
Bayramiç Beyazı Nasıl Yetiştirilir?
Bayramiç beyazı, tohumdan yetiştirilir. Bunun için de önceki yıllarda verimli ve kaliteli ürün veren ağaçlardan alınan meyvelerin tohumları kullanılır. Türkiye’de coğrafi işaret tescili yapılan ürün diğer nektarin çeşitlerine göre daha uzun süre dayanıklıdır. Olgunlaşma döneminde seyreltme yapılırsa daha verimli ve kaliteli bir üretim alınabilir.
 Cuma Deren