İmparatorluğun her bölgesinden gelerek Çanakkale’de destan yazan Mehmetçik’in hatırası her geçen gün daha da yüceltiliyor. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı himayesinde  yürütülen çalışmalar kapsamında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Çanakkale Savaşı’nda şehit olan Balıkesirli şehitlerin anısına ihya edilen Kanlıdere Şehitliği törenle ziyarete açıldı.

1. Dünya savaşında  Çanakkale’de destan yazan Mehmetçik, Çanakkale’yi düşmana geçilmez kılmıştı. Özellikle Çanakkale’ye sınırı bulunan  Bursa cepheye en çok asker gönderen illerden bir tanesiydi.  çetin mücadeleler sonucunda şehit olan Bursalı Mehmetçikler 107 yıl sonra yeniden anıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı himayesinde  yürütülen çalışmalar kapsamında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Çanakkale Savaşı’nda şehit olan Balıkesirli şehitlerin anısına ihya edilen Kanlıdere Şehitliği törenle ziyarete açıldı. Şehitliğin açılışına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Mutlu Aydemir, Mustafa Canbey, Adil Çelik, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yıldız, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, AK Parti Balıkesir İl Başkanı Ekrem Başaran ile Balıkesir'den gelen vatandaşlar katıldı.
Program Alçıtepe köyünde Tarihe Saygı Camisi’nde Mevlid-i Şerif ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'ndan sonra video gösterimi gerçekleştirildi. Daha sonra Kanlıdere Şehitliğine geçildi. Buradaki programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir  “Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında yapmış olduğumuz bu anlamlı protokol bugün nihayete erdi. Bu topraklar Çanakkale ruhunun doğduğu ve Çanakkale kahramanlarının ebedi istirahatgahı olan müstesna topraklardır. Bu topraklarda birçok Mehmetçik, birçok kahraman bu vatan için, bayrak için, kutsal değerlerimiz için canını seve seve bir gül bahçesine girer gibi teslim ettiler. Bu topraklarda binlerce Mehmetçiğin hatırası var ve ayak izleri var. Bu topraklarda Seyit Onbaşı'nın ayak izleri var. Bu topraklarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ve silah arkadaşlarının ayak izleri var, hatıraları var. İşte Çanakkale ruhunun doğduğu bu topraklara sahip çıkan bütün Balıkesir halkını gönülden tebrik ediyorum. Yücel başkanın şahsında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza, belediye meclis üyelerimize, bütün ilçe belediye başkanlarımıza, Balıkesir milletvekillerimize ve Balıkesir halkına gönülden teşekkür ediyorum. Çünkü bu topraklara ne kadar hizmet etsek azdır. Yaptığımız bu çalışmalar onları unutmadığımızı, onları çok sevdiğimizi, Çanakkale ruhunu ebediyete kadar kuşaktan kuşağa aktaracağımızın bir nişanesidir. Bugün burada çok önemli bir açılış yapıyoruz. Bize göre burada çok anlamlı bir buluşma oldu. Kuvayi Milliye ruhu ile Çanakkale ruhu bugün bir kez daha buluştu. Bu topraklarda inşallah ebediyete kadar Kuvayi Milliye ruhu da hakim olacak, Çanakkale ruhu da hakim olacak. Bizler de bu müstesna toprakların hizmetkarı olarak bu bayrakları burada dalgalandıracağız” dedi.
En Çok Şehit Verdiğimiz Şehitliği İhya Ettik
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise yaptığı açıklamasında  “İnsanların hayatında hatırlamak isteyeceği, hiçbir zaman unutmayacağı tarihi olaylar vardır. Bugünü ben hayatım boyunca hep hatırlamak isteyeceğim. Balıkesir’in bugüne kadar burada bir şehitliği yoktu. Bizler, böylesine önemli bir projeyi bir an önce hayata geçirmek istedik. Allah’a şükürler olsun ki bugün kara savaşlarının yoğun olduğu ve Balıkesirlilerin en çok şehit olduğu noktada şehitliğimizi açıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
 Çok Doğru Bir İşle Eksiklik Tamamlandı
Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuvayı Milliye Şehri Balıkesir’in bir evladı olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Balıkesir Milletvekili Mutlu Aydemir “Bu topraklarda Çanakkale ruhu, Kuvayı Milliye ruhu ilelebet yaşayacak. Şehitlik için fikir ortaya koyan, emek veren herkese teşekkür ediyorum. Destanlar şehri Çanakkale’de, evladı olmaktan gurur duyduğum Kuvayı Milliye Şehri Balıkesir’den birçok şehidimiz var. Şehitlerimize, Kanlıdere Şehitliği’nde sembolik bir şehitlik yaptık. Şehitlik sembolik ama burada yazılan gerçek bir destandı. Yücel Başkanıma çok teşekkür ediyorum, çok doğru bir iş yapıldı, çok büyük bir eksiklik tamamlandı.” dedi.
 Bu Şehitlik, Bu Topraklardan Asla Vazgeçmeyeceğimizin Bir Nişanesidir
Balıkesir ile Çanakkale’yi, Kuvayı Milliye ruhu ile Çanakkale ruhunu birleştiren ve ilelebet yaşatacak olan bir girişimin sonuçlandığını söyleyen Balıkesir Valisi Hasan Şıldak “  Balıkesirli kahraman şehitlerimizin de kabirlerinin bulunduğu Kanlıdere Şehitliğimiz, gelecek nesillere kalıcı bir iz bırakacak. Kanla sulanan topraklarda Kuvâ-yi Milliye şehrinin yiğitleri tarihine yakışan bir şekilde ilelebet yaşayacak. Bu manevi duyguları en yoğun şekilde yaşatan ve kahramanlıkları ölümsüzle?tiren Şehitliğin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bazı işler vardır, hiç tartışmadan altına imzanızı atarsınız. Burada yapılan işin altına hepimiz imzamızı atıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibini, Tarihi Alan Başkanımız ve ekibini gönülden tebrik ediyorum. Bu şehitlik, bu topraklardan asla vazgeçmeyeceğimizin bir nişanesidir." Dedi
Gururlu ve Mutluyuz
İki özel ve güzel şehrin böyle önemli bir projede buluşmasında memnuniyet duyduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz “İmparatorluğumuzun dört bir yanından gelerek burada sırt sırta mücadele eden kahraman ecdadımızın, onlara destek olmak için evden çıkıp Balkan coğrafyasından yürüyerek gelen kahraman şehitlerimizin yanındayız bugün. Son derece gururlu, mutlu ve duygusalız. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız her zaman sıra dışı işlere imza atıyor. Bu projesiyle belediyeciliğin aslında kültüre, tarihe sahip çıkmak olduğunu ispat etmiş oldu.” dedi.
Programa Çanakkale ve Balıkesir protokolünden çok sayıda isim katılırken vatandaşlarda açılışta yer alıp şehitliği gezdi. Hem Balıkesir'in hem de Çanakkale Destanı'nın gelecek nesillere aktarılması amacıyla yapılan Kanlıdere Şehitliği'yle Kuvayı Milliye ruhu ile Çanakkale ruhu da birleştirildi. Doğa ile uyumlu, milli ve dini imgelerin de yer aldığı bir şekilde hazırlanan şehitlik, Gelibolu Kanlıdere mevkiinde inşa edildi. Bilgilendirme duvarından yürüyüş yollarına, şehitlik anıtından mezar taşlarına kadar her detayın titizlikle oluşturulduğu Kanlıdere Şehitliği'nde, şehitlerin vatan savunması için vermiş oldukları üstün mücadele ruhu, dik duruşları ve zaferi sembolize edilerek geleceğe aktarılıyor.
Kanlıdere Şehitliği Hakkında
Çanakkale destanının yazıldığı Tarihi Alan’da bir şehitlik bölgesi daha ihya edildi. Tarihi Alan Başkanlığı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile ihya edilen şehitlik ziyarete açık hale getirildi. Çanakkale Muharebesi’nde yüzlerce askerimizin şehit düştüğü ve gazi olduğu bölge olan Kanlıdere birçok şehidimizin yattığı yerdir. Kanlıdere Şehitliği, Alçıtepe köyünün güney doğusunda, Seddülbahir Cephesi’nin merkez bölümünde cephe hattımızın hemen gerisinde yer almaktadır. Seddülbahir Cephesi, Kara Muharebeleri’nin başladığı 25 Nisan 1915 ile cephenin tahliye edildiği 9 Ocak 1916 tarihleri arasında çarpışmalara sahne olmuştur. Bu bölgede meydana gelen en kanlı çarpışmalar Kirte Muharebeleri'dir. Şehitliğin yer tespiti jeofizik radar taramasıyla belirlendi. Belirlenen alanda çevre güvenliği sağlandıktan sonra çalışmalar başladı. Şehitlik bölgesinin doğal yapısı bozulmadan yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmaları yapıldı. Ziyaretçiler için yürüyüş alanları oluşturuldu.
 
Cuma Deren