Bu yıl ‘İyi Bak Dünyana’ teması ile kutlanan ve çok sayıda etkinliklerin gerçekleştirildiği 65. Yıldönümünde  yeni yatırımların temelleri de atıldı.  Kale Gurubu’nun 65. kuruluş yıl dönümünün kutlandığı geleneksel Seramik Bayramında bir konuşma yapan ve şirketin  hedefleri hakkında bilgiler veren Kaşe Grubu CEO’su Zeynep Bodur Okyay,  2022-2026 yılları arasında 230 milyon dolar yatırım yapacaklarını belirterek   “Köklerden göklere uzanan üretim yolculuğumuzu, güncel gelişmeler ve trendler doğrultusunda faaliyet alanlarımızı çeşitlendirerek sürdüreceğiz” dedi.  
 
 Merhum Dr. (h.c) İbrahim Bodur tarafından 1957 yılında temelleri atılan ve ge bugüne kadar büyüyerek Dünyadaki önemli şirketler arasına yükselen  Kale Gurubu, adeta bu toprakların kalesi oldu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 65. Yıldönümüne özel çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Doğduğu topraklar olan Çanakkale’nin Çan ilçesinde  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı törende granit slab hattının temeli atılma töreni gerçekleştirildi.  Bakan Varank’ın yanı sıra Törene Kale Grubu CEO’su Zeynep Bodur Okyay, AK Parti   Grup Başkan Vekili Bülent Turan, AK Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çan Belediye Başkan V. Harun Arslan, protokol üyeleri, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından bir konuşma yapan Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay “Rahmetli İbrahim Bodur’un, Çan’ın kuş uçmaz kervan geçmez günlerinde kurduğu hayaller, büyük emekler, büyük çabalar neticesinde; bugün kolları dünyayı saran, binlerce insanın evine ekmek götürmesine vesile olan bir şirketler grubuna dönüştü. Kendisi nereye varmak istediğini ve şirketimizi gelecekte nerede görmek istediğini çok net ortaya koymuştu. Bize düşen de onun çizdiği vizyonu izlemek ve günümüz şartlarına uyumlandırmak oldu.  Üretim, altyapı, ürün, pazarlama, dağıtım ve insan sermayesi konusunda sürdürülebilir olmak için akıllı yatırımlar yaparak bugünlere geldik. Başarılı bir iş için en tartışmasız unsur, birlikte yol aldığınız insanlardır. Ne mutlu bize ki, aynı yolu yürümekten büyük gurur duyduğumuz, üç kuşaktan çalışanlarımız, iş ortaklarımız, bayilerimiz ve paydaşlarımız oldu. Hepsine şükran borçluyuz” dedi.
 
 230 Milyon Dolar Yatırım Yapmayı Pılanlıyoruz
 
Konuşmasında  küresel ekonominin zorluklarına rağmen Kale Grubunun 2026’ yılına kadar yapacağı yatırım harcamalarına da değinerek, yeni dönemde ana faaliyet alanlarının enerji olacağını bunun içinde çalışmalar yürüttüklerini dile getiren  Kale Grubu Başkan Zeynep Bodur Okyay “Küresel ve yerel pazardaki tüm zorluklara rağmen yatırım yapma şevkimizi asla kaybetmiyoruz. 2022-2026 döneminde 230 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyoruz. Yatırım odağımızda yurt dışında büyüme, yeni iş alanları, dijital dönüşüm, inovasyon ve sürdürülebilirlik var. Önümüzdeki yıllarda ana faaliyet alanlarımızı destekleyen ve geliştiren katma değeri yüksek iş alanlarına odaklanacağız. Grubumuzun
 
yapı sektöründe malzeme, izolasyon, proje ve uygulama alanlarındaki tecrübesinden güç alarak, çatı ve arazi tipi anahtar teslim güneş enerji sistem tasarımı ve kurulumu faaliyetlerini yürütmek üzere yeni yatırım fırsatlarını araştırıyoruz. Bunun yanı sıra enerji depolama sistemleri, yakıt pilleri ve hidrojen enerjisi gibi önümüzdeki yıllarda yaygınlaşması beklenen ileri enerji çözümlerine yönelik incelemelerimiz de devam ediyor. Köklerden göklere uzanan üretim yolculuğumuzu, güncel gelişmeler ve trendler doğrultusunda faaliyet alanlarımızı çeşitlendirerek sürdüreceğiz” dedi.
 
Eşine Az Rastlanan Bir Başarı
 
Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay’ın ardından bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Seramik fayans yapıştırıcısı alırken de 'kalekim' demeniz yeterlidir. Bunun gibi jenerik markalardan bir tane bile çıkarmak büyük bir başarıyken Kale Grubunun böyle en az iki markası var. Ben babamla o İstanbul'da inşaat yaparken çok çalıştım, bu markaların ne olduğunu gayet iyi bilen bir kardeşiniz olarak konuşuyorum. İnanın bu başarı, dünya genelinde bile eşine çok az rastlanır başarılardan bir tanesi. Sadece bu hususu düşündüğünüzde bile Kale Grubunun 65 yıla sığdırdığı başarıların önemini anlıyorsunuz zaten. Şu anda içinde bulunduğumuz bu yerleşke, ülkemizin ilk ve en büyük, dünyanın da sayılı seramik üretim komplekslerinden biri. Toplamda 1250 dönümlük bir alanda, yer karosundan duvar karosuna, granitten vitrifiyeye kadar tam 50 farklı tesis burada faaliyet gösteriyor. 1957'de mütevazi bir tesisle başlayan yolculuk, zaman içinde yapılan vizyoner yatırımlarla 6 bin kişinin çalıştığı devasa bir sanayi bölgesine dönüşmüş durumda. Bugün geldiği nokta itibarıyla yıllık 65 milyon metrekarelik üretim yapan, Avrupa'nın 5'inci, dünyanınsa 17'nci en büyük seramik karo üreticisinden bahsediyoruz."
 
Yıllık 1,5 Milyon Metrekare Üretim Yapılacak
 
Kale Grubunun farklı sektörlerde faaliyet gösteren 17 firmayla istihdama ve Türkiye'nin ihracatına büyük katkılar sunduğunu vurgulayarak, savunma sanayi alanında yaptıkları işlerden dolayı da grubun kendileri için önemli olduğunu ifaden Bakan Varank, temeli atılan  granit fabrikasının kapasitesine de değinerek "3 etaplık bir yatırımın ilk aşaması olan bu fabrikaya yaklaşık 550 milyon lira yatırım yapılacak. Devamında gelecek yatırımlarla beraber toplam tutarın 1 milyar liraya ulaşması hedefleniyor. Adından da anlaşılacağı üzere bu tesiste yenilikçi, katma değeri yüksek ve büyük ebatlı granit üretimi yapılacak. Faaliyete geçtiğinde yıllık 1,5 milyon metrekare üretim yapılacak bu fabrikada ilave 70 kişi istihdam edilecek. Çanakkale'ye ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun." dedi.
 
 Yerli Sanayiyi Yeniden Şekillendiriyoruz 
 
Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının şirketleri yalnız bırakmadığını belirttiği konuşmasında yerli ve milli hamlelere destek olarak sanayiyi yeniden şekillendirdiklerini belirterek  "Kale Seramiğin 14 yatırımı için 1,6 milyar lira tutarında yatırım teşvik belgesi düzenledik. Yine, Kale Grubu bünyesinde
 
yer alan 3 adet AR-GE merkezini onaylayıp devreye aldık, buralardaki araştırma geliştirme faaliyetleri için ciddi avantajlar sağlıyoruz. Temelini atacağımız bu fabrika yatırımını da teşvik sistemimiz kapsamında destekliyoruz. Helali hoş olsun, yatırımın Çanakkale'ye ve ülkemize yapacağı katkılara baktığınızda tüm bu destekleri sonuna kadar hak ettiğini zaten görebiliyorsunuz. Göreve geldiğimiz günden beri Türkiye sanayisini hak ettiği pozisyona taşımak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. İş insanlarımızla hem sahada hem Bakanlıkta bir araya geliyoruz. Bir taraftan bilmediklerimizi öğrenirken diğer taraftan sanayinin talep ve önerilerine cevap vermeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla Türk sanayisini yeniden şekillendiriyor, yerli ve milli teknolojiyi baş tacı ediyoruz. Bu manada seramik sektörü bizim göz bebeklerimizden bir tanesi. İhracatta yerli kaynakları en çok kullanan ve ithal ürünlere bağımlılığı en az olan sektörlerden bir tanesi. Yaklaşık 2 milyar dolarlık işlem hacmi ve 1 milyar doların üzerindeki ihracatıyla Türkiye'nin en önemli endüstrileri arasında yer alıyor. 40 bin doğrudan, 330 bin dolaylı istihdam oluşturuyor."
 
 Değeri 2,7 Milyar Lira Olan 21 Projeyi Destekleme Kararı Aldık
 
Seramiğin, uzay, askeri uygulamalar, yalıtım malzemeleri, havacılık sektörü, mavi ışık ve kızıl ötesi filtreleme gibi birçok alanda yaygın kullanıma sahip olduğunu dile getiren Varank, İleri Malzemeler Teknoloji Yol Haritası hazırladıklarını ve seramik sektörüne daha büyük bir ivme kazandırma noktasında kararlı olduklarını ifade etti.  Varank, "Bizim Türkiye olarak herhangi bir teknolojiyi üretemememiz gibi bir husus söz konusu olamaz. Yetkin insan kaynağımız, büyüyen AR-GE ekosistemimiz, girişimcilik kapasitemiz yerli ve milli üretimin şu anda anahtarı konumunda. İşte bu noktada Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı özel sektör artık yakından tanımaya başladı. Biz bu programla tek bir pencereden Türkiye'de üretilmeyen, katma değeri yüksek ürünlerin üretimini destekliyoruz. Geçen ay üretimde yapısal dönüşüm çağrısı sonuçlarını açıkladık. Toplam büyüklüğü 2,7 milyar lira olan 21 projeyi destekleme kararı aldık." diye konuştu.
 
 Yeşil Dönüşüm İçin Başvuru Yapmaktan Çekinmeyin
 
Bakan Mustafa Varank, sadece seramikte değil özellikle yeşil dönüşümde yatırımcıların başvurru yapmaktan çekinmemesi gerektiğini belirterek  "Lütfen başvurmaya çekinmeyin. Seramik sektöründe çok önemli başarılarımız söz konusu ama değişen ve dönüşen dünyada yapmamız gereken başka önemli hususlar da var. Bunlardan bir tanesi yeşil dönüşüm. Yeşil dönüşüm, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik artık ülkelerin ajandalarının ilk sırasında yer alıyor. Avrupa Komisyonunun Temmuz 2021'de açıkladığı uyum paketiyle gündeme gelen Sınırda Karbon Düzenlemesi, Avrupa Birliği tarafından 2026'da uygulamaya konulacak. Seramik sektörünün bu düzenlemeden etkilenecek sektörlerden birisi olması bekleniyor. Biz ihracatımızın önemli bir bölümünü Avrupa Birliği'ne yapıyoruz. Bu dönüşüm seramik sektörü için bir tercih değil zorunluluk." dedi.
 
 
Granit Slab yatırım hattının temeli atıldı
 
Her 27 Temmuz’da bir yatırımı hayata geçiren ya da bir yatırım müjdesi veren Kale Grubu, 65’inci yılında da yeni bir yatırımın temelini attı. 80x160/160x320 ebatlarda 6 milimetre, 10 milimetre ve 20 milimetrelik Mat/Parlak granit üretimi gerçekleştirilecek yeni üretim hattının temeli, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve protokolün katıldığı bir törenle atıldı. Hattın, 32 milyon Euro yatırımla 2022 sonunda üretime başlaması planlanıyor. Granit slab hattı devreye girdiğinde, toplam kapasiteye katkısının 1,5 milyon metrekare, yıllık ciroya katkısının ise ortalama 500 milyon TL olması öngörülüyor. Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, dünya standartlarında en son teknoloji makine ve fırınlarla donatılacak hatta, üretimin yüzde 70’inin ihraç edileceğini ve ilk etapta 70 kişiye istihdam sağlanacağını açıkladı.
 
Şerife Erdem – Burcu Erdal