Yaşanan zamlarla benzinle yarışan Mazot, çiftçinin üretim maliyetlerini arttıra dursun. Yaşanan Tırtıl istilası, üreticinin belini daha da büktü.  Trakya’da Ortaya çıkan ve Çanakkale’de de tespit edilen Çayır Tırtılları özellikle Ayçiçek  tarlalarını istila ediyor.
Mazota gelen zamlar nedeni ile  bu yıl ekim yapmakta kararsız kalan çoğu çiftçi Tarım ve Orman Bakanlığının 550 hibe desteği ile dağıttığı tohumları alarak bir nebze de olsa ucuz ekim yapmak istedi. Özellikle yaşanan yağ krizi sonrasında artan Ayçiçek ekim talebi ile Trakya Başta olmak üzere Çanakkale’de de  yüzlerce çiftçi tarlasına Ayçiçek ekti.  Ancak son günlerde yaşanan tırtıl istilası ile çiftçiler adeta hayal kırıklığına uğradı.
Binlerce çiftçiyi kara kara düşündüren Tırtıl Trakya bölgesinin ardından Çanakkale’de de görüldü.  Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından sahada yapılan çalışmalarda 7 ilçede 26 köyde Tırtıl tespit edildi.  Tırtıl darbesi ile sarsılan çiftçiler kara kara düşünürken Mühendisler sahada tırtıla müdahale etmeye başladı.
Çiftçilerin Kabusu Çanakkale’de Tespit Edildi 
7 İlçe  26 Köyde Tırtıl ve Lavraları  Görüldü
 Ay başında Trakya bölgesinde görülen ve Ayçiçek tarlalarına zarar veren Çayır Tırtılı için Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden çiftçilere uyarı gelmişti. Çanakkale’deki tarlalarda çalışma yürüten Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri  7 İlçe 26 Köyde Çayır Tırtılı ve lavralara rastlandı.  Ayçiçeklerinin yanı sıra Merkezde Yonca ve Mısır tarlalarında da görülen tırtıllar ile mücadele başlatıldı.
Trakya Bölgesinde Ayçiçek yetiştiricilerin tarlalarında tespit edilen Çayır Tırtılına karşı, Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Çiftçileri uyarmış ve çalışmalara başlamıştı. Saha çalışmalarını tamamlayan ekipler, bu yıl Ayçiçek yetiştiricilerin kabusu olan Çayır tırtılı 7 İlçe 26 köyde tespit etti. Hızla çoğalan tırtıllara karşı mücadele başlarken, zararlıların yok edilmesi ve ayçiçeklerin korunması için ilaçlamalar yapılıyor. 
Tırtıllar ve Lavraları Tek Tek Tespit Ediliyor
Yapılan çalışmalar ile ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Müdürlüğü “Eceabat İlçemizde toplam 7 köyde Ayçiçeği bitkisinde Çayır tırtılı larvasına, 5 köyde Çayır Tırtılı Erginine rastlanmıştır, larva tespit edilen köylerde yer aletleri ve bir adet dron ile kimyasal mücadele çalışmalarına başlanmıştır. Gelibolu İlçemizde 8 köyde Ayçiçeği bitkisinde   Biga İlçemizde 3 köyde Ayçiçeği bitkisinde  Çayır tırtılı larvası, Lapseki İlçemizde 3 köyde Yonca, Mısır ve Ayçiçeği tarlalarında Çayır tırtılı larvası,Merkez İlçemize bağlı toplam 3 köyde Ayçiçeği, yonca, soya fasulyesi bitkilerinde Çayır tırtılı larvasına, 1 köyde Çayır Tırtılı Erginine rastlanmıştır,  Çan ilçemizde bir köyde yoğun ergin uçuşu tespit edilmiştir. Ergin uçuşlarını takiben larva çıkışları gözlemlenmiş olup lavra görülen parsellerde ilaçlama yapmaları konusunda üreticiler bilgilendirilmiştir” ifadelerine Yer Verildi.
5 İlçede Henüz Görülmedi
Adeta çiftçilerin kabusuna dönüşen tırtıllar, her geçen gün yayılım gösterirken, özellikle Ayçiçek tarlası bulunan çiftçiler diken üstünde. Tarım ve Orman Müdürlüğü Tırtılı tarlalardan silmek için çalışmalarını sürdürürken Lavra ve tırtıllar Ezine, Ayvacık, Bayramiç, Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinde henüz rastlanmadı.
Cuma Deren