Tahıl ambarı ülkemizde, yaşanan hastalıklar, bilinçsizce ekilen tarım alanlarında verimliliğin düşmesi nedeni ile her yıl kayıplar yaşanırken, bu kayıpları önlemek, buğday ve arpa çeşitliliğini artırmak, hastalıklara karşı önlem almak amacı ile Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğünün destekleri ile ekilen çeşitler ile ilgili düzenlenen tarla gününde çiftçilere özellikleri hakkında bilgi aktarıldı.
Buğday ve arpa çeşitlerinde yaşanan verim düşüklüğü, hastalıklar ve buna bağlı olarak kayıpların önüne geçmek amacı ile Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geliştitilen Boğday çeşitlerini tanıtmak amacı il düzenlenen tarla günleri devam ediyor.  Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce  Biga İlçesine bağlı Güvemalan ve Osmaniye köylerinde buğday ve arpa çeşitlerini tanıtmak amacı ile den  2 ayrı tarla günü düzenlendi. Sertifikalı tohum kullanımını arttırmak, farklı çeşitlerin adaptasyonunu ve verim potansiyellerini belirlemek amacıyla düzenlenen etkinliğe Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Dr. İrfan Öztürk, şube ve ilçe müdürleri, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları, kurum amirleri, köy muhtarları, kooperatif başkanları, üreticiler ve teknik personeller katıldı.
11 Çeşit Buğdayın Denemesi  Yapıldı
Çiftçilere Buğday ve arpa çeşit tanıtımlarının yapıldığı Tarla Gününün ilki Osmaniye Köyünde gerçekleştirildi.  11 Çeşit buğday’ın yer aldığı Erdal Yürekli’ye ait tarlada gerçekleştirilrn tanıtım gününde   buğday çeşitleri  ile ilgili Dr. İrfan Öztürk ve Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü Teknik Personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Volkan Can tarafından üreticilere bilgiler verildi. Tarla Günü açılış konuşmasını yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ "Dünyada en önemli üç besin kaynakları çeltik, mısır ve buğdaydır. Ülkemizde 70 milyon dekar alanda buğday yetiştiriliyor ve 20 milyon ton ürün elde ediliyor. Çanakkale'de ise yaklaşık 750 bin dekar alanda buğday üretilmekte ve yaklaşık 400 bin ton ürün elde edilmektedir. İl olarak verim ortalamamız 550-600 kg olup, 250-300 kg'lık Türkiye ortalamasının yaklaşık 2 katıdır. Arpada ise buğday üretim alanımızın yaklaşık % 40'ı kadar alanda üretim yapıyoruz, 135-140 bin ton ürün elde ediyoruz. Çanakkale olarak Türkiye ortalamasının yine yaklaşık 2 katı ortalama verimimiz var.
24 Çeşit Arpa ve Buğdayın Tanıtımı Yapıldı
Tarlalarda ekilen çeşitler hakkında da bilgiler veren Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ “Trakya Tarımsal Araştırma Enstitümüzle birlikte çok güzel demonstrasyon çalışmaları yürütüyoruz. Biz kurduğumuz bu demonstrasyonları çok önemsiyoruz. Çiftçilerimizin bu kadar çok sayıda çeşidi deneme şansı yok. Bu demonstrasyonları kuruyor ve bu gün olduğu gibi tarla günü düzenleyerek sizlerin beğenisine sunuyoruz. Üreticilerimizin böylece seçme, değerlendirme ve kıyaslama şansı oluyor. Bu gün burada Osmaniye Köyünde 11 çeşit Buğdayımızı sizlere tanıtacağız. Ardından Osmaniye Köyümüzdeki 2 diğer tarlamızda 8 çeşit arpamızı birlikte hasat edeceğiz. Ayrıca Yeniçiftlik köyündeki 5 çeşit arpamızla birlikte toplam 24 çeşidi demonstrasyona almış oluyoruz. Merkez Çıplak köyünde 31 çeşit buğday ve 4 çeşit yulaf olmak üzere 35 çeşitten oluşan büyük bir demonstrasyon alanımız var. Tabi çalışmalarımız bununla da sınırlı kalmıyor. Buğday ve arpaya ek olarak yulaf, ayçiçeği, dane bakla, susam, silajlık mısır ve soya olmak üzere 8 türde 78 parselde toplam 72 çeşitten oluşan büyük demonstrasyonları başarıyla yürütüyoruz. Bu demonstrasyonlardan elde ettiğimiz sonuçları tüm iletişim kanallarımızın yanı sıra siz değerli çiftçilerimizle kısa mesaj yoluyla da paylaşacağız” dedi.
Manevi Değerleri Anımsatan İsimler Verildi
Karadağ, geliştirilen buğdaylara anlamlı isimler verdiklerini de dile getirerek “Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ve temsilen bu gün burada bizlerle olan enstitü müdür yardımcısı Dr. İrfan Öztürk'e bu çalışmaları uyum içinde birlikte yürüttüğümüz ve özellikle geliştirdikleri buğday çeşitlerine Abide, Anafarta, Gelibolu ve Arpa çeşidine Bolayır olmak üzere Çanakkale'mizin manevi önemini anımsatan isimleri verdikleri için çok teşekkür ediyorum. Tarlasını bize açan çiftçilerimiz başta olmak üzere tarla günümüze katılan tüm üretici ve konuklara ayrıca çalışmaları özveriyle yürüten ve bu tarla günü çalışmasında emeği olan tüm il ve ilçe personeline teşekkür ediyor, bereketli ve bol kazançlı bir üretim sezonu diliyorum" dedi.
Çanakkale’den Başka Bir İl Yok
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Dr. İrfan Öztürk'te yaptığı konuşmada çalışmalar hakkında bilgiler vererek  "Enstitü olarak Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte böyle güzel çalışmaları keyifle birlikte yürütmüş olmaktan çok memnunuz. Çanakkale bizim içinde farklı bir öneme sahip. Çok fazla sayıda tür ve çeşidin ekonomik anlamda yetiştiği başka bir il yok. Çanakkale'yi destekleme modeli olarak da farklı değerlendirmek çok doğru olur. Bu yönde çalışmaların Bakanlığımızca yürütülmesi faydalı olacaktır. Bundan sonraki yıllarda da yine böyle etkinliklerde Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yürütmekten enstitü olarak mutluluk duyarız. Düzenlenen tarla gününün ve elde edilen sonuçların üreticilerimize yararlı olmasını diliyorum." dedi.
2. etkinlikte ise Güvemalan köyünde Hüseyin Cesura ait tarlada 8 arpa çeşidi sergilenerek Dr. İrfan Öztürk ve Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü Teknik Personeli Ziraat Mühendisi Şener Kılıç tarafından üreticilere tanıtıldı. Buğday ve arpa çeşitlerinin morfolojik, tarımsal, patolojik ve kalite özelliklerinin parsellerin başında detaylı bir şekilde anlatıldığı tarla günü arpa çeşitlerinin tek tek hasat edilerek tartılması ile sona erdi.
Demonstre edilen çeşitlerin özellikleri ve hasat edilen arpa çeşitlerinin verim sonuçları  da açıklandı. Açıklanan  verim tablosunda göre Helke, Küllemeye toleranslı ve kahverengi pasa orta hassas olan Arpa, Bölgede yaygın olarak görülen arpa yaprak leke hastalığına ve ağbenek yaprak leke hastalığına yüksek düzeyde dayanıklıdır.
Hazar, Külleme ve yaprak çizgili leke hastalığına dayanıklı, kahverengi pas ve yaprak leke hastalığına toleranslı, ağbenek yaprak leke hastalığına dayanıklıdır. Ayrıca sap ve başak kırıcılığına karşı dayanıklıdır.
Yaprak, Külleme ve yaprak çizgili leke hastalığına dayanıklı, kahverengi pas ve yaprak leke hastalığına toleranslı, ağbenek yaprak leke hastalığına hassastır. Ayrıca sap ve başak kırıcılığına karşı dayanıklıdır.
 Ocak, Yaprak çizgili leke hastalığına dayanıklı, küllemeye toleranslıdır. Yaprak leke hastalıklarına dayanıklılığı çok iyi, pas hastalıklarına karşı toleranslıdır. Sap ve başak kırıcılığına karşı dayanıklıdır.
Yağmur, Yaprak çizgili yaprak leke hastalığı ve yaprak leke hastalığı deneme sürecinde görülmemiştir. Küllemeye toleranslıdır. Yaprak ağ benek leke hastalığına yüksek düzeyde toleranslıdır. Pas geç dönemde görüldüğü için ekonomik verim düşüklüğü yapmamaktadır. Sap ve başak kırıcılığına karşı dayanıklıdır.
Yaba, Küllemeye toleranslı ve kahverengi pasa hassastır. Bölgede yaygın olarak görülen arpa yaprak leke hastalığına orta düzeyde toleranslı, ağbenek yaprak leke hastalığına yüksek düzeyde toleranslıdır.
 Pınar, Külleme ve yaprak çizgili leke hastalığına dayanıklı, kahverengi pas ve yaprak leke hastalığına toleranslı, ağbenek yaprak leke hastalığına hassastır. Ayrıca sap ve başak kırıcılığına karşı dayanıklıdır.
 Sultan, Yaprak çizgili leke hastalığına toleranslı
Buğday, Köprü, Külleme, kahverengi ve sarıpasa tolere ederke,   Yüksel, Yatmaya çok dayanıklıdır. Kahverengi pasa dayanıklı olarak görüldü. Abide, çeşidi ise Küllemeye toleranslıdır. Kahverengi pasa yüksek düzeyde toleranslı olup, sarı pasa hassastır. Septoriya yaprak leke hastalığına orta düzeyde toleranslıdır. Anafarta, çeşidi Küllemeye yüksek seviyede toleranslıdır. Kahverengi ve sarı pasa yüksek oranda toleranslıdır. Septoriya yaprak leke hastalığına orta düzeyde toleranslıdır.
 Damla, Küllemeye toleranslı, kahverengi pasa hassas ve sarı pasa dayanıklıdır. Septoriya yaprak leke hastalığına orta düzeyde toleranslıdır. Saban, Nusrat, Tigre , Almeria, Lancilotto, Falado çeşitleri de Külleme, Fusarium ve Kök Boğazı hastalıklarına karşı toleranttır.Sarı pas, kahverengi pas ve septoria'yaorta derece tolere olduğu görüldü.
 
Cuma Deren