Pandemi sonrasında yaşanan ekonomi krizin yarattığı pahalılık, Çanakkale’ye gezmek için yerli turistin alışveriş yapmasını engelliyor.  Dükkanların önünden geçerken sadece bakmakla yetinen ve alışveriş yapamayan yerli turistler, esnafa para kazandırmıyor. Son bir yıldır yaşanan bu durum esnaflar arasında ‘Kuru Kalabalık’ deniliyor. 
Özellikle Çanakkale Zaferinin 100. Yılı olan 2015 yılından sonra, tarihi bilincini aşılamak ve atalarımız yad etmek amacı ile kamu kurumları ve özel şirketler Çanakkale Gelibolu Yarımadasına her yıl milyonlarca yerli turist taşıdı. Her yıl Çanakkale’yi ziyaret eden milyonlarca yerli  turist, Çanakkale esnafına büyük bir kazanç sağlıyordu. Ancak Pandemi ile beraber duran turlar,  Çanakkale esnafını da zor durumda bıraktı.  Yaşanan ekonomik kriz nedeni ile kendi imkanları ya da özel turlarla Çanakkale’ye gelen yerli turist sayısı bu yıl düşük olurken,   Kamu Kurumlarının düzenlediği turlarla gelen vatandaşlar ise alışverişe pek yanaşmıyor.    Çanakkaleli esnafın yararlanamadığı  ziyaretçiler ‘kuru kalabalık’ oluşturuyor.

Aynalı Çarşıda Kalabalık Çok Alışveriş Yok
Adı Çanakkale Türküsü ile ölümsüzleşen ve geniş ürün yelpazesiyle her gün binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak merkezi olan 132 yıllık tarihi Aynalı Çarşı, pandemi kısıtlamalarının tamamen kalktığı ilkyaz mevsiminde, doldu taştı. pandemiden dolayı yeteri kadar ziyaretçi ağırlamadıklarını ifade eden esnaf ekonomik sebeplerden çok hareketli olmasa da bir yaz canlılığı yaşandığını vurguluyor. Her yıl binlerce yerli yabancı turistin  uğrak merkezi olan 132 yıllık tarihi Aynalı Çarşı, pandemi kısıtlamalarının tamamen kalktığı ilkyaz mevsiminde, doldu taştı. Aynalı Çarşı son dönemde ziyaret rekoru kırıyor. Çarşı esnafı gelen misafirlerden memnun iken kalabalığın önümüzdeki haftalarda daha da artmasını bekliyor. Özellikle pandemiden dolayı yeteri kadar ziyaretçi ağırlamadıklarını ifade eden esnaf ekonomik sebeplerden çok hareketli olmasa da bir yaz canlılığı yaşandığını vurguluyor.
Cuma Deren