Projeler, yatırımlar, yerel siyaset, genel siyaset, Milletvekilliği adaylığı, Belediye Başkan adaylığı ve daha bir çok konuyu Boğaz Medya Sosyal Medya hesabı üzerinden yayınlanan, N’apıyorsunuz programında değerlendiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, hem Gazeteci Hasan Sami Er’in hazırladığı, hem de canlı yayın esnasında vatandaşlar tarafından sorulan sorulara içtenlikle cevap verdi. 

Başkan Gökhan, Çanakkalelilerin merak ettiği, Ekonomi Kriz nedeni ile yavaşlayan ve tamamlanması uzun süren Belediye Binasının 29 Ekim’de açılmayı planladıklarını belirti. Kentin kanayan yarasıhaline gelen ve yıllardır bir türlü dönüştürülemeyen, Sosyal Konutlarda yeni gelişmeleri de aktararak Müteahhitlerin yeni teklifi var dedi.   Raylı sistem, alt yapı, üst yapı,  meydan projelerini de değerlendiren Başkan Gökhan, Kentlilerin en çok merak ettiği sarıçay için de Yatırım planına alındığını söyledi.
Adayloık sorularına da içtenlikle cevap veren ve Milletvekilliğini hiçbir zaman düşünmediğini belirterek son noktayı koyan Başkan Gökhan, Belediye Başkanlık adaylığını konuşmak için de erken olduğunu, genel seçimlere konsantre olduklarını söyledi. 

Gazeteci Hasan Sami Er’in sorularına yanıt veren  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  Çanakkale Belediyesi çalışmalarını, yerel siyasi gündemi ve genel siyasete dair soruları yanıtladı.  Başkan Gökhan, konuşmasının başında Çanakkale Belediyesinin yerel ve kırsal kalkınmaya yönelik yaptığı çalışmalara değinerek “Çanakkale Belediyesi olarak Yere ve Kırsal kalkınmaya bu dönem önem verdik.  Belediye Başkan Vekilimiz İrfan Mutluay önderliğinde bu süreçleri takip ediyoruz.  Hem atalık tohumlarımızın gelişmesi açısından, hem de Kooperatifleşmenin gelişmesi açısından  hep beraber bunun gelişmesi için çaba gösteriyoruz.  Tıbbi ve Aromatik bitkiler parkımızı açtık ve orada da bir yatırım yaptık.  Tarım noktasında harmanlıkta üretici pazarı açtık. Sadece  köylerde üretim yapan insanlarımızın bulunduğu  pazarımızı açtık. Bunun yanında fide dağıtıyoruz.  Bunların yanında çiftçiler için ücretsiz toprak analizi yapıyoruz.  Biliyorsunuz bu noktada  toprak tahlili yapmıyor Tarım ve Orman İl Müdürlüğü.   Destek istediğinizde önce toprak analizi istiyordu. Bunu yapmazsan gübre desteği vermiyordu.  Bunu kaldırdılar ve Üniversiteye bıraktılar.  Vatandaş da Üniversiteye gidemediği için  biz de Üniversite ile işbirliği yaptık. Bu protokol kapsamında 100 dönüm altında toprağı olan çiftçilerimize, yani orta halli ve dar gelirli çiftçilerimize toprak analizi desteği veriyoruz.  Neden bunu yapıyoruz? Çünkü tarım çok önemli, üretimi desteklememiz lazım.   Aynı zamanda israf da oluyor. Yani  toprağı analiz etmediğimiz ve bilemediğimiz için gübre ya yetersi oluyor ya da  tam tersine ihtiyacı olmayan gübreyi veriyoruz.  Bu nedenle iki taraftan da analizin önemi var.  Gübre zaten  pahalı, analiz olmadığı için eksik veriyor ve verim düşüyor.  Dolayısı ile kırsaldaki tüm  çiftçilerimize bu hizmeti veriyoruz.  Bunların dışında yerli tohumlar için çalışmalarımız var, kara kılçık çalışmalarımız var, yerli susamı ayağa kaldırmaya çalışıyoruz.  Bu çalışmalarla yerel ve kırsal kalkınmaya destek veriyoruz” dedi.
Raylı Sistem İçin Bir Müddet Daha Bekleyeceğiz
Vatandaşların Canlı yayına katılarak sorduğu sorulardan biri de ulaşımda Raylı sistem konusu oldu. Soruya içtenlikle cevap veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, raylı sistemin yapılmasının sorun olmadığını,  işletmede sorun olabileceğini, bu nedenle biraz daha beklemek gerektiğini belirterek “Çanakkale’de Raylı sistemi düşünüyoruz ama bunun için nüfusumuzun aşağı yukarı 250-300 bine gelmesi lazım. Raylı sistemi yapmak sorun değil, işletmek sorun.  Çünkü işletme sırasında yeteri kadar yolcunun olması lazım.  Bunun için bir müddet daha beklemeliyiz. Ama tek şeritli yol projemiz vardı  onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çünkü kolay değil gidiş gelişi olan bir yolu tek şeride çevirmek  kolay değil. Onların altyapısı var, biliyorsunuz  işlevsel anlamda biraz frene basmış görünüyor.  Ama çalışmalarımız devam ediyor.  Kararlar filan her şey tamam ve ilk fırsatta bunu  gerçekleştireceğiz.  İnönü ve Atatürk caddelerini tek şerit yapacağız” dedi.
Çanakkale’nin Altyapısı  Tamamlandı
Çanakkale’nin alt ve üst yapı sorunları da şu an itibari ile bitti diyebiliriz.  Tabi ki bir kentin yapısı bitmez. Ama  var olan kentin giderilmesi gereken bütün altyapısını tamamladık.   Altyapı derken yağmursuyu, içme suyu, kanalizasyon, elektrik ve Telekom hizmetinin yer altına alınması nı tamamladık.  Ama ondan önce esas mühim olan bunların üst yapısı.  Bunlar Arıtma tesisleri. Arıtma tesislerimizi İleri Biyolojik Arıtma tesisi olarak yaptık.  Geçtiğimiz yıl müsilaj olunca bu sefer Bakanlık herkesi İleri Biyolojik arıtma tesisi yapacaksınız diye zorluyor.  Marmara Bölgesinde de  bu tesis sadece Çanakkale’de vardı.  Onun dışında çöp depolama alanımız  yaptık.  Dolayısı ile katı atık sorununu da çözmüş durumdayız.  Bunların yanında arıtma tesisimizde güneş enerji sistemini kurduk.  Artı çöp depolama alanımızda da çöpten elektrik üreteceğiz.   Dolayısı ile Çanakkale Belediyesi alt yapısının  ve üst yapısının tamamlandığı bir şehir. Dikkat ederseniz o aşırı yağışlarda her taraf göl olurdu.  Bunları artık çok minimum seviyede görüyoruz. Altyapı olunca şimdi üstyapıları da yapıyoruz” dedi.
Meydan Projesinin Yapılması İçin Pansiyonun Yıkılması Bekleniyor
Çanakkale Belediyesi tarafından  projelendiren  Meydan projesi ile ilgili de bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Meydan için projemiz hazır. Bu çalışma devam ederken biliyorsunuz ki orada bir pansiyon binası var.  O pansiyon binasının yıkılma süreci başladı.  İl Özel İdaresi yıkılmasına karar verdi o pansiyonun yerine yapılama devam etsin diye.  Biz de dedik ki ‘bu pansiyon yıkılacaksa burada yeni bir pansiyona da ihtiyaç yok. O zaman siz bize burayı verin  biz de dışardaki arsaları size verelim’ diyerek takas yaptık.  Şu anda o binanın ihalesi yapıldı  herhalde Vali Bey’in onayındaymış. Okullar da kapandı ve o bina yıkılacak.  Yıkılınca da o alan Belediye’nin arsasına dahil edilecek.  İlave bir prohje ile oraya bir şeyler yapmış olacağız.  Mali sorunlar nedeni  ilk olarak mevcut  alanı yapacağız. Daha sonra kalan alanları yapacağız” dedi.
Hedefim Yeni Belediye Binasını 29 Ekim’de  Açmak
Yapımı devam eden ve yapılacak projeler hakkında da bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yıllardır süren  Belediye binasının açılışı ile ilgili tarih verdi. Başkan Gökhan “Eski Hal Binasının yıkım ihalesini yapıyoruz. Orayı şimdilik otopark haline getireceğiz. Daha sonra bir proje karşılığında yapım ihalesine çıkacağız.  Altı dükkan arkası otopark olacak şekilde  yapılacak.  Tek katı dükkan diğerleri otopark olacak.  Biliyorsunuz ki otopark sıkıntısı var.  Cennet otoparkı fiyaskoyla sonuçlandı.  Türkiye’de ekonomik kriz 2018’den beri var.  İnsanlar unutuyor, yeni çıktı zannediyorlar. Hayır, o dönemden beri var.  O zamanlar bütün müteahhitler darma duman oldu.  Bizim Belediye Binamızın da bu kadar uzamasının sebebi kriz.  Müteahhit bıraktı ki çok güçlü bir müteahhitti.  Yeniden ihalesi, ihalenin tespiti  şusu busu, hatta şöyle bir şey oldu, hafta sonu ihale yapacaktık pandemide şehirlerarası yasaklar kondu.  Mecburen durduk ve yeniden ihale yaptık.  Bunların hepsi zaman ve para. Şu anda %83 seviyelerine vardık.  Kredimiz var Belediyeden  de takviye yapıyoruz. Hedefim nasip olursa 29 Ekim’de açmak” dedi.
Çanakkale’de Çocuklar Mutlu
Çanakkaleli çocuklara yönelik yapılan çalışmalar, verilen hizmetlere de değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Çocuklarla ilgili benim şöyle bir felsefem vardır,  18 yaşına kadar bütün çocuklar hepimize aittir.  Hepimizin sorumluluğundalar ve biz onlara nasıl örnek olursak onlar  öyle yetişir. Bu olayı sadece anne babaya yüklemememiz  lazım.   Biz de çocuklarımıza sahip çıkmalıyız, örnek olmalıyız ve onların gelişimi için her türlü çabayı göstermemiz lazım.  Çünkü bir insan yetişiyor ve eğer iyi yetiştirilmişse bize iyi hizmet edecek.  Kötü yetiştirirsek de başımıza dert olacak.  Onun için özellikle bu sığınmacı konusunda en çok endişe duyduğum şey, o çocukların eğitimi ne olacak?  Onları iyi eğitmezsek sadece bizim değil, dünyanın başına bela olacaklar.  Onun için uygun bir proje yapmamız lazım. Onun için atarız, yaparız bunlar uygun laflar değil.  Madem ki bu insanlar burada onları nasıl yetiştirebilmemiz lazım ve onları nasıl muhafaza ederin onun peşinde olmamız lazım.  Çanakkale Belediyesi olarak kentte çocuklara yönelik iki tane kreşimiz var, çocuk kültür merkezimiz var,  Parklarımız ver ve çok iyi onun için çocuklarımız mutlu” dedi.
Sarıçay Bu Yılki Yatırım Planına Alındı
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Sarıçay ile ilgili sorunu da Balıkesir Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ile görüştüklerini ve geçtiğimiz gün gerçekleştirilen ziyaret ile ilgili de bilgiler vererek “Geçtiğimiz hafta Balıkesir’de Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğüne gittik.  Bizim Sarıçay projesi bu yıl yatırım planına alındı.  Bütçe olarak da 10 Milyon TL konuldu.  Bu bütçe içerisinde  Sarıçay üzerine kuracağımız köprü de var.  Programa alındı ama bütçenin aktarılması ve çalışma için Bakanlıktan izin gelmesi lazım.  Ama iş buraya kadar geldiyse olur diye düşünüyoruz.  O köprü yapılacak. Dikkat edilirse Hava alanı duvarını geriye aldık. Bu yıl içerisinde planın içerisine giren köprü, yatırım planının içine de girecek diye düşünüyorum. Turutaş ve Sümerbank  yeri ile ilgili şu anda 1/5000’lik plan var.  Onunla ilgili bir plan gelirse meclise götürürüz ” dedi. 
Mavi Bayrak alan Yegane İl Çanakkale
Müsilaj’ın yarattığı hasarın izlerinin Çanakkale’de görülmediğini, yapılan ileri biyolojik arıtma tesisleri sayesinde Çanakkale Belediyesini halk plajlarında mavi bayrakların dalgalandığı yegane il olduğunu belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Müsilaj’dan etkilenen iller arasında  Mavi Bayrağı iptal olmayan yegane il biziz.  İlave olarak da Güzelyalı’yı aldık.  Mega Beach, Yeni Kordon, Dardanos ve Güzelyalı da mavi bayrak aldı.  Bizim yaptığımız ileri biyolojik arıtma tesisleri sayesinde Çanakkale’de deniz kirliliği olmuyor.  Laf ola beri gele torpille mavi bayraklar verilmiyor.  Bir kurum var dönemsel analizler yaparak  ve her dönem yeni analizler yaparak  plajlara mavi bayrak veriliyor.” Dedi.
Sosyal Konutlar İçin Yeni Teklif Var
Yıllardır Çanakkale’nin kanayan yarası haline gelen ve son  çalışmadan bu yana gelinen süreç ve Sosyal Konutların durumuna da değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Sosyal konutları biz sekiz kata çıkardık.  Her bir blok direk kendisi bir müteahhitle anlaşarak yapabilir.  Ama bir teklif geldi ve tekrar acaba burada bir planlama yapılıp  topluca bir çözüm olabilir mi?  Çünkü bireysel çözüm olamıyor.  Müteahhitlerin de biraz katkıda bulunmaları gerekiyor. Ama oradaki maliyetlerin de biraz zor olduğu için  ‘gelin yapalım bir müteahhit gelsin’ diyemediler.  Onun için bazı müteahhit arkadaşlar yeni bir teklifle geldi.  Değerlendiririz dedik çünkü hepsi beraber olursa iyi olur.  Maalesef riskli alan ilan edilmeyince iş bu kadar uzadı. Bizim belediyenin arkasını çözdük,  küçük sanayiyi çözdük, 54 evleri çözdük. Belediye orada da bir hamle yaparak imar planı yaptı  orada yaşayan insanların evleri güzelleşti, kent güzelleşti. Ama burada herkes bir tarafından çekiyor ve hızlı hareket edemiyoruz” dedi.
Akaryakıt Zammının 40 TL’ye Ulaşması Bekleniyor
Programın ikinci bölümünde Ülke ve Çanakkale’nin siyasi gündemini de değerlendiren Başkan Gökhan, kendisinin de petrol işinde olduğu hatırlatılarak akaryakıta gelen zamlarla ilgili soruya “Dertliyim, millet zannediyor ki  zam olunca para kazanırız diye düşünüyordum. Tam tersine  zam olduğu için biz  para kazanamıyoruz.   Sermaye yetmiyor. Kar marjı sabit olduğu işçin bu sefer yaptığınız kar masrafları karşılamıyor.   Bir çok petrol sahibi dertli bu konuda.  Vatandaş zaten dertli.  Sektör büyük yük altında. Borsa düşüyor  Dolar da sabitleniyor  benzinde indire indire 25 kuruş iniyor.  Bindirirken 1 lira,1,5 lira  indirirken 25 kuruş.  Neden? çünkü oradaki benzin ve motorin yakıtlarının içerisinde vergi çok yüksek.  Devlet bundan vazgeçemiyor. Çünkü kaynağa ihtiyacı var.   Yükselince mecbur zam yapıyor ama tersine olduğu zaman ondan vazgeçemiyor çünkü tatlı bir gelir elde ediyor. Bu zamlara yatın kalkın dua edin çünkü hedef 40 TL. İnsanlar da bu durumda araçlarını bıraktı. Otobüsle ulaşım sağlıyor. Akaryakıta gelen zamlar çitçiye, arabaya, elektriğe, doğalgaza da yansıyor. Temmuz başında yine bir zam olacak diye söyleniyor ama bilemiyorum” dedi.
Türkiye Hızlı Bir Şekilde Toparlanacaktır
Erken seçim olup olmayacağı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Belediye başkanı Ülgür Gökhan “ Erken seçimin olup olmayacağını seçmemiz zor. Ama her an olabilir.  Çünkü sürdürülebilir bir iz yok.  Ekonomi demek sadece faiz demek değil,  ekonominin temeli güvendir.  Bir yatırımcı güvendiği ortama gelir.  Tamam Suudi Prensini kucaklıyoruz ama o bir menfaat işi o yatırım değil. Ama yatırımcı gelmesi için  özellikle üretim noktasında güven duyması lazım.  Gördüğüm bir haberde tüketici güven endeksi diplerdeydi. Herkes aldığından 8 daha fazla  dolara faiz ödüyor.  Çünkü güven yok.  Bunun nedeni hukuk devletinden çıkmamız. Yatırımcı Hukuk devletine gelir.   Tüm her şeyi alt alta koyduğumuz zaman güven kalmıyor.  Er ya da geç bu seçim olacak.  Ondan sonra ben inanıyorum ki Türkiye çok hızlı bir şekilde toparlanacaktır” dedi.
Halk İktidarın Değişmesini İstiyor
Belediye Başkanı  Ülgür Gökhan gittiği illerde yaptığı gözlemlerini de aktararak halkın iktidarın değişmesini istediğini belirterek “Eskiden para vardı,  ucuz kredi vardı, kaynak boldu,  para işliyordu. Bunlar da aldılar  betona yatırdılar ve üretimi azalttılar.  Sümer bankı, şeker fabrikalarını ve daha bir sürü şeyi sattılar.  Bu paraları yola, rant getiren yatırımlara yatırdılar.  Kaynaklar kısılında ve Amerika’da faizler artmaya başlayınca , bu sefer de kaynak olmayınca sıkıştık kaldık.  Bu sefer de güvenli ortamda  yatırımcıyı teşvik edici şeyler lazım.  Bunun için de iktidar değişimi şart ve olacaktır.  Bunun için de müneccim olmaya ya da araştırma yapmaya gerek yok.  Biz Belediye Başkanları olarak Kayseri’ye gittik,  Van’a gittik, Antep’e gittik,  gayet güzel ilgi var  ve bir an önce bu hükümetin değişmesini bekliyor.  Anadolu esnafı da artık illallah  demeye başladı” dedi.
AK Parti’nin Oyları Daha da Düşebilir
Çanakkale’de yapılan seçim anketindeki  ‘bu seçimseçim olursa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna  CHP %34.5, AK Parti %26.4,  İYİ Parti % 24.1 olan anketin  Başkan Gökhan’a sorulması üzerine  “benim de tahminim 3 Millet İttifakı, 1 Cumhur İttifakından milletvekili olacak. Köylere de gidiyoruz ve vatandaşlarla dertleşiyoruz.  AK Parti’nin %26 oyu  anketler genelde doğru çıkıyor. Ama şu anda  şehre göre yapılan anketler daha geçerli.  Şu anda buna cevap verenlerin hangi şartlarda cevap verdiğini bilemeyiz.   Eğer yüz yüzeyse adam ne olur ne olmaz diye de evet demiş olabilir.  Benim Çanakkale için görüşüm, böyle giderse  AK Parti’nin oylarının daha da düşeceği ihtimalini görüyorum” dedi.
Hiçbir Zaman Heveslenmedim
Millet vekilliğine aday olup olmayacağı da sorulan Başkan Ülgür Gökhan “Ben hiçbir zaman Milletvekili adaylığını düşünmedim.  1994 yılında bu teklif önüme gelmişti  o zaman da söyledim ben Milletvekilliğine hiç heveslenmedim.  Belediye Başkanlığına heveslendim ve bugüne kadar da yapma fırsatı buldum.  Nedeni ise Belediye Başkanlığında bütçe var ve karar mekanizması sizin elinizde.  Meclisiniz var ve Meclis kararı ile beraber  bir takım kararlar vererek yatırımlar yapıyorsunuz.  Milletvekili olduğunuz zaman böyle bir şansınız yok.   Ancak iktidar olup bakan olursan belki olur.  Onun için Milletvekilliği bana göre değil. O yüzden kimse endişe duymasın ama elimden geldiği kadar destek veririm”  dedi.
Yerel Seçimde aday olup olmayacağı sorusuna ise “Yerel seçim Genel seçimle ilintilidir. İlk hedefimiz genel seçim. Eğer şimdiden  Belediye Başkanlığına heveslenirsek Genel seçimlerde yapamayız.  Şu anda Belediye Başkanlık adaylığım ikinci planda ve hedefimiz Genel seçim” dedi.  
 
Cuma Deren