“ÖNCELİĞİMİZ,  HER KOŞULDA HİZMET…”
Bakanlığın kamuoyu duyurusunda, şu ifadelere yer v erildi;
“Kamuoyuna yansıyan, Helikopter ambulansların mali koşullar sebebiyle sayılarının düşürüldüğüne dair bilgiler yanlıştır.
 
2021 yılı Ekim ayından beri yapılan planlamayla 12 helikopter ve 8 uçak ambulans kapasitesi ile hizmet sunumu ülke sathını kapsayacak şekilde verilmeye devam etmektedir.
 
Sürekli iyileşme çalışmaları ise devam etmekte ve yeni planlamalara dayalı olarak hazırlıklarımız devam etmektedir.
 
Uygulamanın ekonomik tedbirle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Birinci önceliğimiz vatandaşımızın her koşulda sağlık hizmetine erişimini temin etmektir.”

----------------------------------------
Bu Sözler, Helikopter Ambulanslar İçin,
BAKANLIK AÇIKLADI;
”UÇUYOR, UÇACAK”
-----------------------------------------

Sağlık bakanlığı, aralarında Çanakkale’nin de bulunduğu, Ambulans Helikopter hizmeti sunulan illerdeki uygulamanın süreceğini duyurdu.
 
Döviz kurundaki artışa bağlı, kiralık Helikopterler ile sunulan  ‘Hava Ambulansı Hizmeti’ nin askıya alındığı yönündeki bilgilerin, yanlış olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanlığı, kamuoyuna yönelik açıklamada bulundu.
 
“BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ, HER KOŞULDA SAĞLIK HİZMETİ SUNMAK”
Bakanlık; “Uygulamanın ekonomik tedbirle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Birinci önceliğimiz vatandaşımızın her koşulda sağlık hizmetine erişimini temin etmektir.” çıkışına imza attı.
 
Sağlık bakanı Dr. Fahrettin Koca, basında yer alan, döviz kuruna bağlı, Ambulans Helikopter hizmetinin askıya alındığı yönündeki bilgiler üzerine, “HELİKOPTER AMBULANSLAR” balığı altında, Bakanlık açıklaması yaptırdı.
 
Açıklamada; “Bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerde helikopter ambulansların mali koşullar sebebiyle sayılarının düşürüldüğüne dair bilgi ve yorumlara yer verildiği görülmüştür. “ denilerek, kamuoyu ile şu bilgiler paylaşıldı.
 
HAVA AMBULANSLARI İLE, BİNLERCE VATANDAŞA SAĞLIK HİZMETİ
“Mevcut uygulamanın içeriği ile bağdaşmayan bu yanlış bilgileri düzeltme ihtiyacı doğmuştur.
Ülkemizde hava ambulansı hizmeti 2008 yılından beri helikopterlerle ve 2010 yılından beri de hem helikopter hem de uçak ambulanslarla sağlanmaktadır.
 
Anılan tarihten beri helikopter ambulanslarımız ile 39.024 hasta ve 230 organ, uçak ambulanslarımız ile ise 14.624 yurt içi, 1.165 yurt dışı hasta ve 818 organ taşınmıştır.

UÇUŞ PLANLAMALARINDA, İKLİM KOŞULLARI,  HAVACILIK KURALLARI…
Uçuş planlamaları yapılırken dikkat edilen birçok havacılık kuralı, iklim koşulları, lojistik avantajlar değerlendirilerek hizmet planlaması en uygun şekilde yapılmakta ve atıl kapasite oluşmasına İzin verilmemektedir.
 
2021 yılı Ekim ayından beri yapılan planlamayla 12 helikopter ve 8 uçak ambulans kapasitesi ile hizmet sunumu ülke sathını kapsayacak şekilde verilmeye devam etmektedir.
 
Sürekli iyileşme çalışmaları ise devam etmekte ve yeni planlamalara dayalı olarak hazırlıklarımız devam etmektedir.
 
Uygulamanın ekonomik tedbirle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Birinci önceliğimiz vatandaşımızın her koşulda sağlık hizmetine erişimini temin etmektir”

Cuma Deren