Gündem maddeleri arasında yer alan Plan Bütçe komisyonun hazırladığı raporda yer alan Taşınmaz satışının görüşüldüğü maddede meclis üyeleri uzun konuşmaların ardından yapılan oylamada 18’e 15 oy ile komisyon satış işlemi meclisten geçti.
İl Genel Meclisinin haziran ayı 2. oturumunda  taşınmazlar görüşüldü. Plan Bütçe komisyonun hazırladığı gündem maddeleri arasında yer alan Taşınmaz satışının görüşüldüğü sırada  meclis adeta ikiye bölündü. Neredeyse her üyenin taşınmazlarla ilgili fikir beyan ettiği oturumda   İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanı Güneş Pehlivan; ‘’il özel idaresinin yetkisinde olan mal ve kaynaklarda Çanakkale halkına aittir’’ derken, Ak Parti Grup Başkanı Tülay Ömercioğlu ise  ‘’Devlet hiçbir zaman işletmeci olamaz, Devlet tacir değildir, devlet sadece ve sadece hizmet veren bir kurumdur’’ diye konuştu. 
 Amacımız Kamuya Ait Servetin Korunması
Plan Bütçe komisyonun hazırladığı raporda yer alan Taşınmaz satışının görüşüldüğü madde  ile ilgili söz alarak, grup olarak taşınmazların satılmasına karşı olduklarını belirten İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanı Güneş Pehlivan; ‘’Kamunun tüketim ekonomisine geçmesiyle ilgili CHP’nin her dönem uyarıları ve tavsiyeleri oldu ne yazık ki bunlar dikkate alınmadı. Mevcut ekonomik krizin temelini oluşturan tüketim ekonomisinin bedellerini hep birlikte görüyoruz. Buna bağlı olarak 2019-2024 yıllarında il genel meclisimizde göreve başladığımızdan birkaç ay sonra bize önceden verilmiş satış yetkilerinin iptali ile ilgili bir karar aldık. Eğer idarenin yeni bir mülk satışı tasarufu olmak istenirse İl Genel Meclisine getirmesinin yolunu açmış olduk. Amacımız kamuya ait olan her şey halka aittir. İl Özel İdaresinin yetkisinde olan mal ve kaynaklarda Çanakkale halkına aittir. Amacımız kamuya ait servetlerin korunmasıdır. Bununla beraber meclis çoğunluğunda CHP’nin bulunduğu dönemlerde görevimizi yaparken hiç borçlanma kararı alınmadığı gibi hiçbir taşınmaz satışı da yapılmamıştır. Artan maliyetleri ve maliyet artışlarına neden olan siyasi hatalar hepimizce malum zaten. Kamu hizmetlerinin aksamaması adına son bir buçuk yılda idarenin talep ettiği 80 milyon liralık borçlanma taleplerine biz cumhuriyet halk partisi olarak destek verdik. Yine son bir buçuk yılda önceki 2 yıllık zaman diliminde katkısını görmediğimiz ek bütçeler de idareye geldi ve idarenin bu ek bütçelerle ilgili kamu hizmetine dönüştürme noktasında yaptığı rakamsal dağıtıma da biz CHP grubu olarak destek verdik. Ayrıca şunu belirtmekte de fayda var diğer il özel idaresindeki mevkidaşlarımızla da görüştüğümüzde son dönemlerde diğer il özel idarelerde de nerdeyse her ay borçlanma talepleriyle karşılaştıklarıyla ilgili görüşlerini de bizlerle paylaştılar. Dolayısıyla borçlanma ve ek bütçelerle kamu hizmetlerine gereken hizmetlerin yapılması konusunda artan maliyetler ve günce değişiklikler nedeniyle bizlerde destek verdik ama idarenin mülk kaybetmesini biz CHP olarak onaylamıyoruz. Biz buraya temsiliyet makamı olarak geldik ve hepimiz burada geçiciyiz kamu kurumunu bizden sonra gelenlere aynı kaynaklarla bırakmayı hedeflemekteyiz. Aynı kaynaktan daha az bırakma tehlikesini bizler burada görevlerimizi yaparken yaratamayız. Şu an satışı istenen mevcut taşınmazlarımızın idareye gelir kaydeder hale getirilmesi, gelir kaydeder şekilde kullanılması taşınmazlarımızın idarenin bünyesi tarafından değerlendirilmesi konusunda yine CHP grubu olarak her türlü desteğe hazırız. Ancak bu komisyon raporunun meclis tarafından desteklenmemesine, mülklerimizin idarenin bünyesinde kalması yönünde destek vermelerini biz buradaki üyelerden rica ediyoruz. Takdir meclisimizindir.’’ dedi. 
Devlet İşletmeci Değildir
İl Genel Meclisi Ak parti grup başkanı Tülay Ömercioğlu; ‘’Devlet hiçbir zaman için bir işletmeci değildir, devlet bir ticari kurum değildir. Burada baktığımızda Cevatpaşa da hisseli bir arsa var hisseli bir arsada yapabileceğimiz ne işlem var? bir kat karşılığı inşaatçı ile anlaşıp buradan arsa karşılığı olarak bir kat almak, bunu kiraya vermek, aylık olarak gelen paraya nemalanmak gibi işlerin devletin işi olduğunu kim söyleyebilir. Devlet hiçbir zaman için işletmecilik vasfında değildir.  Devlet hizmet veren bir kurumdur. Hizmet veren bir kurumun elinde gidip de bir şahıs gibi kiraya verme müteahhit ile gidip de kendi lehine kira sözleşmesi yapmak bunlardan kar elde etmek ve de bu karları incelediğimizde hisseli bir arsanın olduğu yerde veya geçmişten gelen bir otelin olduğu yerde devlet hiçbir zaman işletmeci olamaz devlet hiçbir zaman için inşaat firmasıyla beraber oradan kat alacağım mücadelesine girmez. Devlet tacir değildir, devlet sadece ve sadece hizmet veren bir kurumdur. Zaten geldiğimiz noktada il genel genel meclisimizin yapması gereken nedir, burada il genel meclisimizin köylerimize kanalizasyon, yol, su ve köylünün kalkınması önceliklidir. Biz buradan alacağımız aylık para ne getirecek bize. Biz gidip orda borçlanırken, köye hizmet getirmeye kalkarken burada otel ya da daire almak yerine veya otelden aylık gıdım gıdım bir kira almakla yapacağımız işi borç yerine doğrudan doğruya köylüye hizmet olarak kanalizasyon, su veya düğün dernek yeri yapmak, biz tacir değiliz.’’ diye konuştu.
 Uzun tartışmalar ardından mecliste yapılan oylamada 18 Kabul 15 Red oyu ile Plan Bütçe komisyonun hazırladığı raporda yer alan Taşınmaz satışı kabul edildi. 
Burcu Erdal