ALİ’ NİN ŞAPKASI,
VELİYE MİSALİ…
Başkasının borcu için, başka hesabın pos cihazı üzerinden taksitler ödendi. Büyük vurgunun mimarı kadın bankacı, iddiaya göre, kredi taksitlerini de gününde, başkasına ait hesaplara ödetti.
Müşterileri üzerinden krediler çekip, kredi taksitlerini de başka müşterilerine ödeten Bankacı kadın, öyle bir vurgun yaptı ki, duyan kulaklarına inanamadı. Dolandırıcılığın detaylarından haberdar olan herkesin ağzı açık kaldı.

--------------------------------------------
‘YOK ARTIK…’  DEMEYİN,
BU DA OLDU…!
 
BAŞKASI ADINA KREDİLER ÇEKTİ,
DÜZENLİ ŞEKİLDE BAŞKALARINA ÖDETTİ.
--------------------------------------------------

İnanılması zor vurgun, Çanakkale’de günün konusuna dönüştü. Ulusal haber siteleri, günlerdir bu gelişmeyi manşetlerinden düşürmüyor.
İddiaya göre;   İş dünyasını ayağa kaldıran olay, geçtiğimiz yıl bir iş kadınının hesap hareketlerinde yaşanan yoğunluğun banka müfettişleri tarafından fark edilmesiyle ortaya çıktı.
 
Türkiye’de iş dünyasını sarsan bu yaşanılanlar, aralarında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Çanakkale İl Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinin de bulunduğu 20'ye yakın iş kadını ve iş adamının başında geldi.

ŞEYTAN DUYSA, ŞAŞIRIR…
İş kadını ve iş adamlarının hesapları üzerinden milyonlarca lira kredi çektiği ileri sürülen kadın banka çalışanın, olayın ortaya çıkmasının ardından meslekten ihraç edildiği öğrenildi.
Detaylar ortaya çıktıkça, yaşanan vurgunun boyutları da dudak uçuklattı.  “Şeytanın dahi aklına gelmez” denilerek yorumlanan vurgun ile 5 milyon lirayı bulan haksız kazanç elde edildiği imleri sürüldü.
Ulusal haber sitelerinin manşetlerine oturan dolandırıcılığın adresi Çanakkale’ de, yaşanılandan haberdar olan herkes şaşkına döndü.
İddiaya göre; Bankacı kadın öyle bir vurgun yaptı ki: Duyanların ağzı resmen açık kaldı.
Olay, geçtiğimiz yıl bir iş kadınının hesap hareketlerinde yaşanan yoğunluğun banka müfettişleri tarafından fark edildi ve vurgunun detayları ortaya çıkıt.

BAŞKA İSİM ÜZERİNDEN KREDİ,
BAŞKA HESAPTAN TAKSİT ÖDEMESİ
Haberi işitenlerin aklına gelen ilk soru: “Bu nasıl yaşandı..” oldu. Vurgunu ortaya çıkaran Müfettişlerin ulaştığı her yeni bilgi, akıl almaz vurgun yöntemine ilişkin akla gelen her bir soruya da yanıt oldu.
İddiaya göre; Çanakkale’de faaliyet gösteren bir katılım bankasının şubesinde ticari hesaplar biriminde görev yapan evli ve çocuk sahibi kadın bankacı, vurgun için ilk adımı portföyündeki iş kadınlarına ticari işlemleri sırasında bankalarında kişisel hesap açmalarını teklif ederek attı.
Müşterilere, "prosedürleri kendisinin halledeceğini" söyleyen kadın bankacının bu teklifini, birçok çok iş kadını kabul etti. İşlemleri kısa sürede tamamlayan vurguncu kadın bankacı, iddiaya göre aktif olarak kullanılmayan bu hesaplar üzerinden iş adamları ve iş kadınlarının imzalarını da taklit ederek kredi başvuruları yaptı.
50 ile 100 bin lira arasında değişen kredi tutarları, kısa sürede onay aldı. Kadın bankacı, Başvuru sahibine değil, çıkman kredi tutarlarını kendi hesabına yönlendirdi.

ALİ’ NİN ŞAPKASI, VELİYE MİSALİ…
Başkasının borcu için, başka hesabın pos cihazı üzerinden taksitler ödendi. Büyük vurgunun mimarı kadın bankacı, iddiaya göre, kredi taksitlerini de gününde, başkasına ait hesaplara ödetti.
Çanakkale’ de günün konusuna dönüşen vurgun haberlerinin detaylarında, şu bilgiler de yer buldu;
-Aralarında otel sahibinden Müteahhit’ e, mobilya imalatçısından fabrikatöre, 20'den fazla iş kadını ve iş adamının üzerinden krediler kullanan kadın bankacı İ. U. ödemeler için de, akılalmaz bir yönteme başvurdu.
-Şehirde pastane zincirleri bulunan banka müşterisi A.T'nin pos cihazı ile doğrudan hesabına aktarılan paraları kontrol etmediğini fark eden İ.U pos cihazının bağlı bulunduğu hesabı, kredi kartlarının ödemesine yönlendirdi.
 -İ.U. bu yöntemle 2 yıl boyunca kendisine aktardığı 2,5 milyona yakın paranın ödemesini de pastane sahibine ait paralarla sağlamış oldu.

Müfettişler olmasa…?
2 yıl boyunca, bambaşka hesaplardan, bambaşka miktarlarda krediler çekip,   5 milyon liraya yakın parayı kendi hesaplarına aktardığı ileri sürülen kadın bankacıyı, bir yıl önce Katılım Bankasının şubesine denetime gelen müfettişlerin tecrübe ile yaptıkları inceleme gün yüzüne çıkardı.
“Ya müfettişler olmasa idi?” şeklindeki manidar soruya yanıt da bu sayede, aranmaya başlandı.
Tecrübeli müfettişler, yaptıkları denetim sırasında,  bazı iş kadınlarının katılım bankasıyla hiç çalışmamasına rağmen, imza sirküleri ve ticaret sicil gazeteleri temin edilerek kendi bilgileri dışında hesap açıldığını belirledi.

MAĞDURİYETLER GİDERİLECEK…
Bilgileri dışında hesap açılan ve üzerlerine kredi kullandırılan 20'ye yakın iş adamı ve iş kadını bankaya çağrıldı. İlgili Banka, mağduriyetlerinin en kısa zamanda giderileceğini, davet ettiği isimlere tek tek bildirdi.
Şikayetçiler…
 Aralarında, habersiz şekilde üzerlerine kredi çekilen, aralarında TOBB Çanakkale İl Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinin dea bulunduğu mağdurlardan bazı iş kadınları, olayın ortaya çıkması ardından, bankaca kadın hakkında şikayetçi oldukları, kadın bankacının, taksitleri ödemede kullandığı pos cihazına bağlı hesabın sahibine, ortaya çıkan borcu ödemesi üzerine, bu müşterinin şikayetinden vazgeçtiği, ulaşılan  bilgilerden oldu.

Erdem Sürek