Bu kapsamda  Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından  Korodonda kurulan stantta vatandaşlara bilgiler verildi. Testler yapılarak  vatandaşların karbonmonoksit ölçümleri yapıldı ve sigara bırakmaları konusunda bilgiler verildi.

Dumanda bulunan karbonmonoksit gazı, kanın oksijen taşıma kapasitesini azalttığı gibi, dokulara yeterli oksijen taşınmasına engel olurken,  bunun sonucunda sigara içenler çeşitli hastalıklara neden olmasına veya vücutlarında kalıcı hasarlara neden oluyor. Tüm bu ölümcül sonuçlara rağmen sigara içenlerin sayısı her geçen gün artarken bunu önlemek amacı ile çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalardan bir tanesi de her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günüdür. Sigara etkisini azaltmak için 31 Mayıs tarihinde Dünya Sağlık Örgütü üye devletlerince 1987 yılından bu yana tüm dünyada  çeşitli etkinliklerle kutlanan bu önemli günde Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü de vatandaşlara bilgi vermek amacı ile kordonda stant açtı.

Ölçümler Yapılarak Vatandaşlar Bilgilendirildi
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününde, tütün ürünlerinin zararlarına karşı halkı bilinçlendirme, farkındalık oluşturmak ve  tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak amacıyla Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı çalışanları tarafından kordonda kurulan standa gelen vatandaşlara sigaranın zararları hakkında bilgiler verildi.  Ayrıca Standa gelen vatandaşların Karbonmonoksit ölçümü yapılarak, vücutlarındaki oksijen eksikliği hesaplandı.  Yapılan hesaplamalar sonucunda vatandaşlar bilgilendirilerek sigaranın zararları hakkında da bilgiler verildi.

Vali İlhami Aktaş Standı Ziyaret Etti
Yapılan çalışmaları yerinde görmek ve vatandaşlara yönelik bilgilendirme çalışmalarını ilemk amacı ile standı ziyaret eden vali İlhami Aktaş bilgi aldı. Aktaş standa gelen vatandaşlarla da sohbet ederek sigaranın zararlarına değindi. Vali Aktaş “Sağlık harcamalarının azaltılması, iş gücü kaybının önlenmesi ve en önemlisi insanımızın sağlıklı bir hayat sürmesi için tütün ürünleriyle her türlü mücadeleyi vermeye kararlıyız” dedi.

 Tütün ürünlerinin zararlarına karış halkı bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmak amacıyla sağlık çalışanları tarafından kordonda açılan stanta gün boyu vatandaşlara bilgiler verildi. Ayrıca gelen vatandaşlara sağlık ekipleri tarafından karbon monoksit ölçümü yapıldı ve el broşürleri dağıtılarak sigara zararları ve sigara bırakma ile ilgili geniş kapsamlı  bilgilendirmelerde bulunuldu.
 
Şerife Erdem