Törene, Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi yürütme kurulu üyelerinin yanı sıra Çanakkale’de bulunan engelli dernekleri katıldı.  Düzenlenen programda şiir dinletisi ve zihinsel engelliler derneği özel çocuklar halk oyunları ekibi gösteri yaptı.
 
Programda konuşma yapan:Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclis Başkanı Sevimay Çanlıoğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı.Engelliler haftası 10-16 Mayıs arasında 3 Aralıkt’a olduğu gibi Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı tarihlerde farkındalık çalışmalarının eş zamanlı olarak gerçekleştirildiği bir haftadır.Engelli bireylerin egitsel, sosyal, demokratik ve kültürel açıdan toplum yaşamına katılımına engel oluşturan sorunlar gerek devlet erkinin çeşitli kademelerinde gerekse sivil toplum kuruluşları ile masaya yatırılır bu sorunlara ilişkin çözümler hayata geçirilmeye çalışılır.Toplumda engelli bireyler açısından farkındalık yaratmak empati kurulmasını hedefleyen özel bir hafta olan bu dönemde televizyon radyo yazılı ve görsel basın yoluyla toplumun engillilik ve engellilerin sorunlarını çözümcül şekilde duyarlılığın arttırılması hedeflenir.Bugün yeni normalleşmeye devam eden süreçte dahi engelli bireylerin yaşama, sağlık, eğitim, bilgi erişimi, adalete erişimi, bağımsız yaşayabilme ve topluma dahil olma hakları da olmak üzere birçok hakları nerdeyse yok sayılmakta ve karşılanamamak tadır.Yıllardır dile getirilen bu sorunlar göz ardı edilmekte çözüme kavuşturulamamakta iken yaşadığımız iki yıllık pandemi sürecinde alınan tedbirler engelli bireylerin mağduriyetini arttırmıştır.Yaşamda zaten engellenen evlere hapsolmuş ve yalnız kalmıştır. Özel bireylerimizin hayata daha kuvvetli tutunmas, her alanda kendini yetiştirmesi, yaşama sevinçlerini kaybetmemesi için herbirimize düşen sorumluluklar vardır. Bu bir insanlık görevidir. Her vatandaşın yaşam hakkı ve özgürlüğü neyse eşit hak ve özgülüğe sahiptir.Ülkemizde gerek sivil toplum kuruluşları gerekse bu alandaki kuruluşlar yapılaşmayı düzeltmek hakkı olan eşit eğitim, istihdam, erişebilirlik, ulaşabilirlik alanında her zaman büyük sıkıntılar çekip çözümcül olarak haklarını aramaya çalışmak zorunda kalmaktadır. Engel sadece kişinin değil insanlığın ortak sorunudur. Acıyarak yada onlara bakıp duygulanarak sorunlarını ÇÖZEMEYİZ.
Heleki önemli günlerde basında medyada yapılan “Sevgi her engeli aşar” veya “Herbirimiz engelli adayıyız” gibi söylemlerle kalmayıp çözümcül kurumsal çerçeve içerisinde devletimizin bir an önce eşit hak ve özgürlükler standartlarına uygun hale getirilip yürürlüğe geçirilmesi gerekmektedir

ANCAK BU ŞEKİLDE ENGELLER AŞILIR
                Engelli vatandaşlarımıza sahip çıkma çağdaş toplum olmanın gerekliligidir. Sağlık, eğitim,  sosyal yaşam, istihdam gibi yaşamsal hizmetlerden tam ve eksiksiz bir şekilde yararlanmaları en temel insan haklarıdır.
                Engelli vatandaşların ve ailelerinin yaşam kalitelerini arttırmak geleceğe umut ve güvenle bakabilmelerini sağlayacak şartların oluşturulması devletin öncelikli görevidir. Bu bağlamda engellerin; engellilerin engeli olmadığı ve aşmak içinde çabalamadığı bir ülkede toplumda var olması kadar doğal bir şey olmamalıdır.
                Kısacası Engelilik haftası bir kutlama değil farkındalık oluşturma günleridir. Biz de varız diyerek olması gerekenleri oldurmak, eksikliklerin giderilmesi konusunda çabalamaya, sesimizi duyurmaya ve yaşam kalitemizin arttırılması konusunda bir hak mücadelesi içindeyken daha fazla sesimiz çıkarabileceğimiz bir haftadır.
                Engelli olmanın bireye yüklenebilecek bir kusur olmadığı devletin objektif sorumluluğunun bulunduğu, engellilik alanında hassasiyetin ulusal bilinç temelinde uluslararası standartlara yükseltilebilmesi için çabaların yoğunlaştırılması, çalışmalarda çağdaş ve bilimsel temelli çözüm odaklı düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve mutlu bir Türkiye’de mutlu toplum ve mutlu birey hedefine ulaşmak...
                SÖYLEMLERİN EYLEMLERE DÖNÜŞMESİ TEMENNİSİYLE sözlerime son veriyorum, teşekkür ediyorum. dedi.

Burcu ERDAL