Düzenlediği Halk Dansları festivalleri ile gittikleri her yeri adeta renklendiren Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD)  bu yıl gerçekleştirdiği CAFAD & SERENITY VIII. Uluslararası Troya Halk Dansları Ve Müzik Festivali ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının aynı anda kutlanması   coşkuyu ikiye katlandı. Farklı milletlerin dans gösterisinin gerçekleştirdiği festival izleyenlerden tam not alırken, vatandaşlar savaş altındaki ülkelerinden gelen Ukrayna Ekibine ise alkışları ile moral oldu.
Sadece Ülkemizde değil, bir çok ülkede düzenlediği halk dansları festivalleri ile danslarla dünya renklerini bir araya getiren  Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) geleneksel hale getirdiği CAFAD & Serenıty VIII. Uluslararası Troya Halk Dansları Ve Müzik Festivalini bu yıl da gerçekleştirildi.  23. Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında gerçekleştirilen festival, coşkuyu katladı.  Ukrayna  ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti, Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Romanya halkları ekiplerinin yer aldığı festival Kortej yürüyüşü ile başladı.  Cumhuriyet Meydanında  başlayan  Kortej Yürüyüşü gösterilerin yapıldığı Çağlar Kaynak Basketbol Sahasında  tamamlandı.
Ukrayna Ekibine Alkışlı Destek
Ülkelerinde devam eden savaş nedeni ile ancak özel izinle festivale katılabilen Ukrayna ekibi kortej boyunca milli marşlarını ve yöresel türkülerini okudular.  Ülkelerinde yaşanan zorlu koşullar nedeni ile Kortej boyunca ve dans gösterisi sonrası vatandaşlar alkışları ile moral, gruba  destek oldular.  Dansçıların özel izinle festivale katılabildiklerini belirten  ÇAFAD Başkanı Selim Yazan “Ukrayna ekibinin festivale katılması için başvurduğumuzda dediler ki ‘Gündüz çalışmak için uğraşıyoruz, gece sığınaklara girmek zorunda kalıyoruz’ dediler. Gerçekten Allah hiçbir milletin başına vermesin. Ama bu çocukları, bu psikolojiden uzak tutmak isteyen idareciler var ve onların da desteği ile  bugün Ukrayna ekibi Çanakkale’de bizlerle beraber, yapacakları güzel dansları ile dünyaya barış mesajı yollayacaklar’ dedi. ÇAFAD Başkanı Yazan’ın konuşmasının ardından Ukrayna ekibi büyük bir moral alkışı ile sahneye çıktı.  Dansları ile mest eden Ukrayna ekibi, gösteri sonrasında Ukrayna bayrakları açarak barış mesajı verdi.
Çağlar Kaynak Basketbol sahasında devam eden gösterilerde Çanakkale Folklor Araştırma Derneğinin minik dans topluluğu, ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti, Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Romanya halk dansları ile devam etti.
 
Cuma Deren