Toplantıda gündem dışı konuşan Meclis Başkanı Osman Okyay ve  ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun gündeminde KDV indirimleri vardı. Başkan Selçuk Semizoğlu Stokçular yüzünden KDV indiriminin devlete yük olduğunu ve dar gelirlilerin hissedemediğini belirterek “İnsanların bu dönemlerde birlik ve dayanışma içerisinde olması gerektiğini, fırsatçılıktan uzak kalması gerektiğini düşünüyorum. Devlet %10 KDV gelirinden vazgeçti ama maalesef tüketicimiz, sabit gelirlimiz bu %10’u gerçekten hissetmedi” dedi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda Nisan  ayının olağan Meclis toplantısı  ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde webinar yöntemiyle online olarak gerçekleştirildi. Üyelerin de hazır bulunduğu toplantıda  üyelerin taleplerinin yanı sıra ülke ekonomisinde yaşanan gelişmeler de yer aldı.  Meclisin açılış konuşmalarını gerçekleştiren Meclis Başkanı Osman Okyay ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu  gündemi değerlendirdiler. Meclis Başkanı Osman Okyay bu zor dönemde özellikle gıda üretimine işaret ederek  çiftçilerin ve yetiştiricilerin desteklenmesi gerektiğini söylerken, ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu ise  KDV’deki oranların düşürülmesine rağmen stokçuların durumu fırsata çevirmesine değindi.

Çiftçi ve Yetiştiricilere Destekler Arttırılmalı
ÇTSO Nisan ayı olağan Meclis Toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay, KDV oranlarındaki indirimlerin kolaylık getirmesini dileyerek başladığı konuşmasından yükselişte olan Enflasyona da değindi. Tüm dünyada artan enflasyona dikkat çeken Okyay “Tüm dünyada ürün fiyatlarında yaşanan artışlar enflasyonu tetikliyor ve üreticimizi zorluyor. Elbette biz üretmeye, ülkemize katkı sağlamaya devam edeceğiz. Ancak başta enerji fiyatlarındaki artışlar olmak üzere birçok faktör ile birlikte ürün fiyatlarının maliyeti olumsuz etkileniyor. Bu da tüketiciye olumsuz yansıyor. Fiyat artışlarına karşı atılan ve atılacak adımların etkili olacağını umuyoruz. Tarım ve hayvancılık alanında çiftçi ve yetiştiricilerimizin yararlandığı tarımsal desteklerin güncel ihtiyaçlara göre revize edilmesi, daha çok çiftçi ve yetiştiriciye ulaşmasını arzu ediyoruz. Çanakkale’de süt ve süt ürünleri başta olmak üzere tarımsal faaliyette bulunan tüm tüccarlarımız için içinde bulunduğumuz belirsiz ve zorlu ortamda desteklerin arttırılmasını ümit ediyoruz. Zira gıda fiyatlarındaki enflasyon, enflasyon oranının üstünde seyrediyor” dedi.
 
Devlet İndirdi Ama Sabit Gelirli Hissedemedi
 Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu  da Nisan Ayı Olağan Toplantısında bir açıklama yaparak Odanın Faaliyetleri Hakkında bilgiler verdi. Bir aylık sürede yapılan çalışmalara değinen  Semizoğlu, konuşmasında desteklere ve KDV indirimler ile ilgili de “İş dünyasının talepleri ile KOBİ tanımı KOSGEB tarafından revize edildi ve KOBİ üst sınırı yani orta büyüklükte işletme yıllık hasılat sınırı 125 milyon TL’den 250 milyon TL’ye çıkarıldı. Desteklerden daha fazla üyemizin yararlanması adına bu memnuniyetimi ifade etmek istiyorum.  Temel ihtiyaç ürünlerinde KDV % 18’den % 8’e indirildi. Yalnız şunu üzülerek ifade etmek istiyorum, bu indirim Devletimizin üzerine yük oldu. İnsanların bu dönemlerde birlik ve dayanışma içerisinde olması gerektiğini, fırsatçılıktan uzak kalması gerektiğini düşünüyorum. Devlet %10 KDV gelirinden vazgeçti ama maalesef tüketicimiz, sabit gelirlimiz bu %10’u gerçekten hissetmedi” dedi.
75 Yeni Üye Odaya Katıldı
Semizoğlu “Bizi gururlandıran çok kıymetli bir gelişme de , savunma sanayiimizin güçlenmesine ciddi katkı sunan Kale Grubumuzun turbo  jet motorlarını Türkiye’de üretecek olması haberini aldık. Meclis Başkanımız Osman Bey’in şahsında tüm Kale Ailesini tebrik ediyor ve Türk milleti adına hizmetlerinden dolayı gerçekten çok çok teşekkür ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum.  Sayın Meclis Üyeleri, ÇTSO Ailemiz büyüyor. 09 Martta yaptığımız son toplantımızdan bu yana 75 üyemiz aramıza katılırken, 19 üyemiz de çeşitli sebeplerden kaydını kapattı. Bugün itibariyle üye sayımız 8502. Sözlerime son verirken 02 Mayıs’ta idrak edeceğimiz Ramazan Bayramınızı kutlar, aileleriniz ile birlikte nice bayramlara erişmenizi dilerim” dedi.
 
Sporcular Bizi Gururlandırdı

Milli sporcuların Avrupa’da gösterdiği başarıya da değinen Selçuk Semizoğluİnşallah önümüzdeki dönemde taşlar yerine oturur. Yüzümüzü güldüren gelişmeler de var. Avrupa Güreş Şampiyonasında serbest stil 92 kiloda hemşerimiz Feyzullah Aktürk ile 125 kiloda Taha Akgül altın madalya kazandı. Kendilerini tebrik ediyoruz. Başarılarının devamını diliyoruz.  Dünya genelince kıtalararası gerçekleşen ilk ve tek etaplı yol bisiklet yarışı olma özelliğine sahip 57.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turunun etapları 15-16 Nisan’da Çanakkale’den geçecek.  Bu da Çanakkale’mizin tanıtımı için önemli bir fırsat” dedi. 
 
Şerif Mutlu Meclis Başkan Yardımcısı Seçildi
ÇTSO Nisan  ayı olağan Meclis toplantısında açılış konuşmalarının ardından,  bir önceki Meclis toplantı tutanağı ve  Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2022 Mart ayı mizanı ile ilgili raporunun Genel Sekreter Sema Sandal tarafından okunması ve 2022 Şubat ayı mizanının tetkik ve onayı ile Azami Fiyat Tarife taleplerinin onayı yapıldı. Meclis Başkan Yardımcısı Seçimi yapıldı. Oy birliği ile Şerif Mutlu Meclis Başkan Yardımcılığına seçildi. Nisan ayı olağan Meclis toplantısı gündeme gelecek konuların görüşülmesiyle tamamlandı.
 
Şerife Erdem