Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi ve Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü İşbirliğinde 21 Mart, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısı ile ‘+1 Farkla Trafikteyiz’ farkındalık etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte Trafik Ekipleri Down Sendromlu bireylere hem trafik kuralları hakkında bilgiler verdi hem de trafik araçlarını tanıttı.
Normal insanlardan bir kromozum daha fazla taşıyan Down Sendromulu bireylerin tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır olduğunu topluma aktarmak ve farkındalık oluşturmak amacı ile Birleşmiş Milletler 2011 yılında 21 Mart, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak ilan edil. Bu gün kapsamında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve Çanakkale’de çeşitli etkinlikler düzenlenerek farkındalık oluşturuluyor. Bu kapsamda Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi ve Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü İşbirliğinde 21 Mart, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısı ile ‘+1 Farkla Trafikteyiz’ farkındalık etkinliği gerçekleştirildi. İskele Mydanında gerçekleştirilen etkinliğe Kent Konseyi Başkanı Evren Kıoğlu, Engelliler Meclis Başkanı Sevimay Çanlıoğlu , Çanakkale İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yasin Pal, Down sendromlu bireyler ve aileleri katıldı.
Etkinlik ile ilgili bilgiler veren Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Sevilay Tokatlı Çanlıoğlu “Bugün 21 Mart Down Sendromlular Farkındalık günü ve tüm Türkiyede farkındalık çalışmaları devam ediyor. Bizde Çanakkale’de 15’e yakın lise düzeyinde eğitimlerini bitirmiş Down Sendromlu çocuklarımızla birlikte farkındalık oluşturacağız bugün. Her birimizde 46 kromozom varken Down Sendromlu çocuklarımızda 47 kromozom var. +1 farklılıklarından dolayı genetik fazla ve bizden +1 farkla hayata devam ediyorlar” dedi.
Bu Çocuklara Fırsat Verildiğinde Her Şey Yapabilirler
Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Sevimay Çanlıoğlu , Down Sendromlu bireylere fırsatlar tanınması gerektiğine de değinerek “Sosyal yaşamda eğitimden sağlığa ve istihdama varıncaya kadar , bizlerin her hakka sahip olduğumuz gibi onlar da her hakka sahip. Bu anlamda en temel hak olan eğitimde, toplumda çocuklarımıza fırsatlar tanınıp desteklerin verilmesi sonucunda her birimiz gibi sosyal hayata adapte olabilirler. Bunun için gereken çalışmalar yapılıyor ama toplumumuzun, kurumların, halkımızın bilinçlendirilmesi adına ve farkındalık yaratmak için İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz +1 Farkındalık yaratmak adına bugün buradayız. Aslında bu çocuklara fırsat verildiği zaman her şeyi yapabileceklerini göstermek adına böyle bir etkinlik düzenledik. Engelliler Meclisi olarak da, grup çalışmalarında, aile çalışmalarında gruplar oluşturup, farklı alanlarda etkinlikler yapmayı planlıyoruz” dedi.
Normal Ailelerden Hiçbir Farkımız Yok
Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Sevimay Çanlıoğlu “Toplumda Özel bireylere sahip olan ailelere, çocuklara acıma duygusu ile değil, sadece normal davranılması, dışlanmaması, eşit haklara sahip olabilmesi için onlara tolerans gösterilmesi adına biz de çocuklarımızla birlikte hayattayız diyoruz. Bizim normal ailelerden hiçbir farkımız yok. Sadece bu çocukları normal hayata adapte edebilmeleri için mücadele veriyoruz. Gereken desteği kurum, kuruluş ve halkımızdan bekliyoruz” dedi.
Biz Hep Onların Yanındayız
Çanakkale İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yasin Pal ise yaptığı açıklamada her zaman özel vatandaşların yanında olduklarını belirterek “Bugün bizleri içinde özel olan çocuklarımızın özel günü sadece bir gün değil, her zaman bizler onların yanındayız. Bugün de trafikte onların ver olduğunu hem de onların her zaman bize ihtiyacı olduğunu düşünerek farkındalık yaratmak adına güzel bir etkinlik yapalım dedik. Kardeşlerimizi trafik araçlarına bindirerek bilgiler verdik. Çeşitli hediyelerimiz takdim ederek her zaman onlarla birlikte olduğumuzu hissettireceğiz” dedi.
Cuma DEREN