Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Savaş Tarihine Altın Harflerle Yazılan Destanın Yıl Dönümünde, Dünya'nın En Büyük Asma Köprüsü, '1915 Çanakkale' yi Açtı.
'1915 Çanakkale' nin aynı zamanda; "Türkiye'nin Geleceğe Kalkınma Köprüsü" olduğunu söyledi.

BİR HAFTA BEDAVA, SONRA 200 LİRA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sultan Abdülhamit Han' ın 140 yıl önce planladığı köprülerden biri olduğuna dikkat çektiği '1915 Çanakkale Köprüsü' nden geçişlerin bir hafta süre ile ücretsiz olacağını müjdeledi, otomobil geçiş ücretinin 200 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

------------------------------------
ŞEHİTLERİ DUALARLA YADETTİK,
İKİ YAKAYI BİR ETTİK
140 YILLIK BİR RÜYA.  HAYALDİ, GERÇEK OLDU...
------------------------------------

Çanakkale Deziz Zaferi'nin 107'nci yılı,  2,5 milyar Euro ' ya mal olan 1915 Çanakkale Köprüsü ile taçlandı. Yapımı 4 yılda tamamlanan köprünün, 140 yıl önce planlanan köprülerden  biri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Sultan Abdülhamit Han, bundan 140 yıl evvel, İstanbul ve Çanakkale boğazları için köprüler planlamıştı" hatırlatmasında bulundu.
Türkiye'nin merak ettiği geçiş ücretini de açılış töreninde açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir hafta süre ile geçişler ücrnetsiz, sonra otomobil geçiş ücreti 200 lira olacak" ifadelerini kullandı.
Tarih yazan ecdadın kazandığı şanlı '18 Mart Deniz Zaferi' nin yıl dönümünde, 1915' le bir kez daha tarihe geçtik.
Adını, Deniz Zaferi'nin kazanıldığı 1915 yılından alan; '1915 Çanakkale Kprüsü'nün açılışını, Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenlenen görkemli tören ile yaptı.
Cumhur ittifakının diğer oratğı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de yer aldığı törende, Güney Kore Başbakanı Kim Boo-Kyum' da hazır bulunan isimlerden oldu.

TARİHİ AÇILIŞTAN NOTLAR…
1915 Çanakkale, Dünyanın en uzun asma köprüsü, iki kıta arasındaki yolculuğu 6 dakikaya düşürüyor.
4608 metre uzunluğundaki köprü 7 gün ücretsiz hizmet verecek.
İstanbul Boğazından sonra, İki kıtayı altıncı defa birleştiren 1915 Çanakkale Köprüsü oldu.
Köprü, 7 gün süreyle ücretsiz hizmet verecek. Köprü geçiş ücreti otomobil için 200 TL olacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının mega projeleri arasında yer alan dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsünün açılışı, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yılında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi.
Boğazdan, ortalama 1 buçuk saatlik ulaşım süresini 6 dakikaya düşürecek köprü, birçok yönden bölgeyi kalkındırarak, 118 bin kişiye istihdam sağlayacak.
Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı" olarak nitelendirilen 1915 Çanakkale Köprüsünün temeli, 4 yıl önce 18 Mart 2017'de atılmıştı.
Dünyanın en uzun orta açıklığa sahip, Asya ve Avrupa kıtalarını bir kez daha birleştiren 1915 Çanakkale Köprüsü tamamlandı ve dün resmen açıldı.
Çanakkale Boğazı'nda iki katayı ilk kez birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapımında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü görevlilerinin yanı sıra yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 iş makinesi düne değin çalıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;
-Binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlerin kültürlerin gözbebeği olmuş Çanakkale, bugün yepyeni bir geleceğe kapılarını açıyor. Çanakkale Boğazı'na Yakut bir gerdanlık olarak gördüğümüz bu köprünün açılışını yapmak için bir aradayız.
-Şehitlerimize layık olabilmek için çalışıyoruz. 107 yıl önceki kazanılan zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsü'nü büyük ecdadımıza hitap ediyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün milletimize, ülkemize, şehrimize, tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum.
-Bugün, Çanakkale'de 6. köprüyü açıyoruz. 140 yıl önce Sultan Abdulhamit Han az önce ifade ettiğim köprülerin eski çalışmasını , hazırlıklarını yapmıştı. Osmanlı'nın yaşadığı savaşlar nedeniyle, yapılamayan bu yadigar projeleri hayata geçirmek bize nasip oldu. Açılışını yapmak Cumhur İttifakı olarak bize nasip oldu. Orta açıklığının uzunluğu 2023 metre Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına ve hedeflerimizin işaretidir. Kule yüksekliklerinin 318 metre olması Mart'ın 18'ini ifade ediyor.
-İki kıtayı şimdi 6. defa birleştiren 1915 Çanakkale Köprüsü'nün nasıl zorluklarla yapıldığını anlatan belgeseli bu akşam TRT'de seyredebilirsiniz. Bu güzel eserin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen herkese milletim ve şahsım adına teşekkür ediyorum.
-Artık şehitlerimizin aziz hatıraların işte bu eserin tüm görkemiyle Boğaz'ın üzerinde de yaşatacağız. Tüm şehitlerimiz bir kez daha rahmetle, minnetle, şükranla yaad ediyorum.
-1915 Çanakkale Köprümüz yap-işlet-devret modeliyle inşaa ettiğimiz en son eserdir. İnşallah bunların devamı da gelecek. En başarılı örnekleri bu modelin bizim dönemimizde ortaya çıkmıştır. Kamu-özel işbirliği projelerinde Performans olarak Avrupa'da 3 dünyada 13. sırada yer alıyoruz.
-Kendi kasamızdan değil, dışarıdan getirmek suretiyle başardık bunu. BU projelerin milli gerlirimize katkısı 395 milyar dolar, üretime katkısı 838 milyar dolar, ishihdama katkısı ise 1 milyon kişi...

"JAPONYA'YI GERİDE BIRAKTIK, İLK SIRAYA YERLEŞTİK"
-Şimdi karşıdan karşıya geçmek için saatler süren yolculuk sadece 6 dakikada tamamlanacak. Nereden nereye... Köprümüzün temelini 4 yıl önce atmıştık. Firmalarımız Güney Koreli ortaklarıyla kolları sıvadı, gece gündüzlü çalışmalarla söz verdiğimiz tarih olan bugünkü açılışa hazır hali getirdi. Dünyada bu denli devasa bir eseri bu kadar kısa sürede tamamlayabilecek başka ülke var mıdır bilmiyorum. Türkiye orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya'yı geride bırakıp ilk sıraya yerleşti. Orta açıklık uzunluğu bakımından ilk 10 köprünün 3'nün ülkemizde olduğunu hatırlatmak isterim.

OTOMOBİL GEÇİŞİ 200 LİRA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben burada otomobil geçişleri ile alakalı fiyatı bizler 200 lira olarak belirledik. Pahalı mı? Ancak buradan feribotların geçiş fiyatlarını biliyorsunuz. Şimdi bir hafta ücret ücretsiz" ifadelerin kullandı.

Cuma Deren-Burcu Erdal