Meteoroloji, günlerdir tansiyonu yüksek, savaşın yaşandığı sıcak coğrafyadan gelecek, ülkemizi de etkisi altına alacağını tahmin ettiği 'Aybar Kar Fırtınası' uyarısı yaptı.

Çanakkalelinin dilinde, günlerdir bu efsane söz;
"MART KAPIDAN BAKTIRIR,
KAZMA KÜREK YAKTIRIR!..."
İstanbul için verilen örnek 1987 kışı, Çanakkale için sözü edilen ise, il genelinde tam bir kar esareti yaşatan 2004 kışı oldu.
Dillendikçe dillenen, kulaktan kulağa yayılmaya başlayan kötü senaryo, bilindik bir sözü akla getirdi; “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır..”
2004 de ne olmuştu? Çanakkale' yi günlerce elektriksiz bırakan, civar iller ile kara yolu, Boğaz’da deniz ulaşımını bitiren 2004 kışı, Ocak sonunda başlamış, yoğun yağışın etkisi günlerce sürmüştü. Fırınlar güçlükle ekmek çıkarmıştı.
Sokaklar, kaldırımlar karla kaplanmış, esnaf işyerini açamamış, araçlar kar altında kalmış, ağaçlar devrilmiş, enerji nakil hatları tek tek kopmuş, tam bir esaret yaşanmıştı.  
-----------------------------------------------------
Ezber bozan durum, Türkiye’yi kapsıyor
CEMRELER DÜŞTÜ, KIŞ GELİYOR
--------------------------------------------------------
Herkes bu soruya yanıt arıyor; “Yaz bekler iken, kış geri mi geliyor?” Cemreler sırası ile düştü, Çanakkaleliler gibi, tüm ülke Bahar havası hayaline kapıldı. Meteorolojiden gelen haber herkesin diline dolandı; “Aybar geliyor…!”
Peki ya nedir bu Aybar! …  Aybar, tam bir ‘KAR FIRTINASI’
Aybar kelimesi, Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre ‘gösterişli ve heybetli’ anlamlarına gelmekte. 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Aybar kar fırtınasının Sibirya üzerinden gelen bir soğuk hava dalgası olduğu bilgisini veriyor ve tahminleri düşündürüyor.
Aybar kar fırtınasının etkisine girecek olan ülkelerden birinin Türkiye olması bekleniyor. Bu durumda da Türkiye'de Mart ayının 10. günü ile 14. günü arasında hava sıcaklıklarının, hissedilir şekilde düşmesi ve yoğun kar yağışının Ülkeyi kapsayacağı dile gelen tahminlerden.
SICAK BÖLGEDEN, ÇOK SOĞUK HABER…
Meteoroloji, günlerdir tansiyonu yüksek, savaşın yaşandığı sıcak coğrafyadan başlayıp;, ülkemizi de etkisi altına alacağını tahmin ettiği 'Aybar Kar Fırtınası' na karşı iç üşüten bir tahminde bulunuyor.
Aybar kar Fırtınası haberi üzerine, Çanakkalelinin diline dolanan bir efsane söz, kulaktanz kulağa yayılmaya başladı
"MART KAPIDAN BAKTIRIR,  KAZMA KÜREK YAKTIRIR!..."
Gelip, oldukça da etkili olacağı tahmin edilen Aybar kar Fırtınası, kamuoyunun en konuşulan konu başlığına dönüştü.
Tahmin edilen Kar fırtınası karşısında,  verilen ilk örnek, akıllardan çıkmaz 1987 İstanbul kışı oldu.
Hemen ardından da akla 2004 Çanakkale kışı geldi.
Çanakkale' yi günlerce elektriksiz bırakan, civar iller ile kara yolu, Boğaz’da ise deniz ulaşımını bitiren 2004 kışı, Ocak sonunda başlamış, yoğun yağışın etkisi günlerce sürmüştü.
Cadde ve sokaklar trafiğe olduğu gibi, yaya geçişlerine de kapanmıştı.. kar kalınlığı yer yer metreyi geçmişti.. Park halindeki araçların üzeri karla kaplanmış, ağaçlar devrilmiş,, çatılar uçmuş, esnaf işyerlerini açamamış, kaldırımları kaplayan kar, günlerce geçit vermemişti.  Fırınlar bin bir güçlükle ekmek çıkarmış, Çanakkale merkez gibi, ilçeler ve tüm köylerde tam bir kar esareti yaşamıştı…
Meteorolojiden İşte O Uyarı
O Soğuk ve Yağışlı Hava Geliyor!
Ülkemizin bugünden (07.03.2022) itibaren batı bölgelerimizden başlamak üzere yeni bir yağışlı sistemin etkisine girmesi bekleniyor. Halen mevsim normalleri civarında seyreden hava sıcaklıklarının, Balkanlar ve Karadeniz üzerinden gelecek olan soğuk hava nedeniyle, hafta boyunca azalarak kuzey, iç ve batı bölgelerde, hafta sonunda ise yurt genelinde mevsim normallerinin 6 ilâ 10 derece altına düşeceği tahmin ediliyor.
Genellikle yağmur ve sağanak, iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde başlaması beklenen yağışların, hafta ortasından itibaren kuzey ve doğu kesimlerde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Yağışların, Akdeniz ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'nun güney kesimlerinde yağmur ve sağanak, diğer yerlerde ise karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor .Üç büyük kentimizde önümüzdeki günlerde beklenen hava durumları ile sıcaklık değerleri şu şekildedir:
Ankara: Yağışların, hafta ortasına kadar aralıklarla yağmur, 09.03.2022 (Çarşamba) günü akşam saatlerinden itibaren karla karışık yağmur ve kar şeklinde hafta boyunca aralıklarla etkili olması bekleniyor. Mevsim normalleri civarında seyreden hava sıcaklıklarının, 08.03.2022 (Salı) gününden itibaren hissedilir derecede azalarak, mevsim normallerinin altına düşeceği tahmin ediliyor. Haftanın ikinci yarısında gün içerisindeki en yüksek sıcaklığın 2 ilâ 3 derece dolayında olması bekleniyor.
İstanbul: Hafta ortasına kadar aralıklarla yağmur ve sağanak şeklinde görülecek olan yağışların,
09.03.2022(Çarşamba) günü yüksek kesimlerde, 10.03.2022(Perşembe) günü il genelinde karla karışık yağmur ve kar şekline dönerek, önümüzdeki hafta başına kadar zaman zaman kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Kar yağışlarının, İstanbul'un güneyinde orta kuvvette, kuzey ve yüksek kesimlerinde ise yer yer yoğun olacak şekilde örtü yapması bekleniyor. Kademeli olarak azalacak olan hava sıcaklıklarının, hafta ortasından sonra mevsim normallerinin 6 ilâ 8 derece altına düşmesi bekleniyor. Haftanın ikinci yarısında gün içerisindeki en yüksek sıcaklığın 3 derece dolayında olacağı tahmin ediliyor.
İzmir: Yağışların, 10.03.2022 (Perşembe) gününe kadar aralıklarla sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak şeklinde görüleceği tahmin ediliyor. Sıcaklıkların, 09.03.2022 (Çarşamba) gününden itibaren hissedilir derecede (6 ilâ 8 derece) azalarak mevsim normallerinin altına düşmesi ve haftanın ikinci yarısında gün içerisindeki en yüksek sıcaklığın 6 derece dolayında olması bekleniyor.
 Cuma Deren