ÇİĞ SÜT’E DÜŞÜK FİYAT GELDİ, EZİNE PEYNİRİ TEHLİKEYE GİRDİ
Süt Üreticisinin Öngörüsü, Hayli Tedirgin Etti;
“MARKA BİTER, SAHTELER TÜRER..!”
Süt Üreticisi Kazdağlarından Seslendi; "TABAN FYİATI, DEVLET VERSİN..!"
Markaya dönüşen Ezine peynirinin, yakında fasonlarının çıkacağını savunan Üretici, yakında olacağı söyledi;
"Kazdağlarının endemik bitkileri ile beslenen; Keçi, Koyun ve İneğin, eşsiz lezzette verdiği süt üretimi durursa, Marka biter. Ezine peynirinin sahteleri türer.." 
ZİNCİRİN KAR MARJI, ÜRETİCİYİ YAKTI !...
Bayramiçli Süt üreticileri, yaşanan soruna Ulusal Süt Konseyi'nin çare olabileceğini söyledi.
5 bin kişilik dev bir ailenin ortak soruna vurgu yapan Üreticiler;
"İnek sütü 4.70 artı, 20 kuruş destek 4. 90 TL Geçmiş yıllarda koyun sütü, ineğin 3, keçi ise ineğin iki katı oranında olurdu." diyerek, Süt üreticisine verilen rakamın, üretim maliyetlerini kurtarmadığının altını çizdi.
----------------------------------------
Beş Bin Kişilik Üretici Ailesi, Reçeteyi Yazdı
“Çare, ‘Ulusal Süt Konseyi’”
----------------------------------------
Çanakkale’de koyun ve keçi sütü üretimi yaparak geçimini sağlayan beş bine yakın ailenin mağduriyeti, gündem konusu oldu.
Maliyetin altında kalan fiyatlar ve çiğ süt desteklerinin yetersizliği nedeni ile, Süt üretilemez hale geldi.
Bayramiç’ in Söğütgediği köyü sakinleri, çiğ süt alım fiyatının, üretim maliyetlerini karşılamayacak şekilde düşük olması ile ortaya çıkan sorunun, ‘Ezine Peyniri Markası’ nın sonu olacağını savundu.
Üreticiye göre; "Kazdağlarının endemik bitkileri ile beslenen; Keçi, Koyun ve İneğin, eşsiz lezzette verdiği süt üretimi durursa, Marka biter. Ezine peynirinin sahteleri türer.." 
Önceki gün, sembolik süt döken ve yaşanan soruna dikkat çeken S.S. Söğütgediği, Bezirgânlar, Cazgirler, Hacıdervişler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Süt Toplama Merkezi'nde toplanan süt üreticileri ile seslerini yükseltmişlerdi. Keçi ve koyun sütüne düşük fiyat verilmesini protesto etmişlerdi.
Bayramiç Ziraat Odası Başaknı İsmailPehlivan, Gazeteniz VİTAMİN&’ in sorularını yanıtladı.
Pehlivan, geçmiş yılardaki fiyatlardan ösz etti, günümüzün güncel fiyatlarına dikkat çekti.
Bayramiçli Süt üreticilerinin sembolik süt dökme protestosunu, Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Doç. Dr. Ferhan Savran, Başkan Yardımcısı İlhan Ulus ile birlikte izleyen Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Keçi sütüne geçen yıl 4,5, koyun sütüne ise 7,5 lira fiyat verildiğini anımsattı
Üreticilerin dile getirdiği örneklere dikkat eken Pehlivan; “Üreticinin de dediği gibi, sorunu Ulusal Süt Konseyi’nin belirleyeceği taban fiyat çözer” dedi.
ÜRETİCİDEN; 90’ LAR 2000’ LER ÖRNEĞİ…
Bayramiçli süt üreticileri, hali hazırda Keçi sütünün 7 lira ile ucu ucuna, Koyun da ise çiğ süt fiyatının 10 lira ile maliyeti kurtaracağını savundu
Geçmiş yıllarda, 90’ lar ve 200’ lerde,  koyun sütü çiğ alım fiyatının, ineğin 3, keçinin ise ineğin iki katı oranında olduğundan bahseden üreteciler, “Şimdiki durum, içler acısı.. böyle gider ise, Ezine Peyniri markası biter.. Mandıralar, Zincir Marketlerin kar marjına yenik düşer. Böylece, sahte Esine peyniri türer, fason markalar da çoğalır” iddiasında bulundu.”
TABAN FİYATI DEVLETV ERSİRN
Üretim şartına ve türüne göre, Çiğ süt alım fiyatının, Ulusal Süt Konseyi’nce belirlenmesi ile, üreticinin hiçbir sorun yaşamadığını anımsatan Üreticiler; “Üretim şartı ve türüne göre fiyat belirlenir ise Süt üreticisi rahat edecek, Ezine Peyniri Markasına alternatif fason üretimler de hiç akla gelmeyecek” diye konuştu.
Zincir marketlerin; mandıradan aldığı fiyatların kat ve kat üzeri satışları ile ortaya çıkan zorlu şartlarda, zarar gördüklerini de belirten Üreticiler ;”Mandıracı zincir marketlerin kar marjı karşısında zor duruma düşüyor. Mandıra çıkışı 65 lira bandında peynir, Zincir market rafında, 130 ile 150 bandında. Rreten edğil, satan kazanıyor..” vurgusu yaptı.
Üreticinin savunduğu benzer görüşe, Bayramiç Ziraat Odası başkanı İsmail Pehlivan’ da dikkat çekti.
Pehlivan;” Büyük marketler başta, Market zincirlerinin yüksek fiyat satışları karşısında, mandıracı dayanamaz oldu. Sorunu büyüten bir ana neden de bu.
Mandıracı üreticinin veli nimeti.. Sütü İşlemez ise üretilen süt boşa gider. Tarım Kredi marketleri açmak gerekir. Zincirlerin kar marjı, üreticiyi yakan oldu. Maliyetin altında kalan fiyatlar ve çiğ süt desteklerinin yetersizliği, bölgede üretimi durma noktasına getirdi.”
Cuma Deren