Küresel manada iklim değişikliği ve dijital inovasyon süreçlerinin hızlanması, şehir özelinde ise Çanakkale’nin hem altyapı gücünü hem de ekonomik rekabet kapasitesini arttırmasını mümkün hale getirecek köprü inşasıyla birlikte kentler ve iş dünyası üzerinde büyük etkilerinin olacağı öngörülüyor. Bu kapsamda ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Semih Başaran ve üyeler, şimdiden Çanakkale’nin geleceğinin konuşulması ve geleceğe hazırlık yapılması gerektiğini düşünüyorlar. Kentin kısa-orta ve uzun vadeli ekonomik-sosyal-çevre dinamikleri üzerinde konuşlanması planlanan çalışmalarla yerel şirketlerin rekabet güçlerinin geliştirilmesi ve sürdürülebilir kılınması hedefleniyor. 
 
Tanıtım Toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği Başkanı Semih Başaran “ÇASİAD olarak  dünya ve Türkiye gündeminde  ortaya çıkan gelişmeler doğrultusunda  Çanakkale’nin geleceğine yönelik  çalışmalar başlattık.  Küresel manada iklim değişikliği, dijital inovasyon  sürecinin hızlanması  şehir ile birlikte Çanakkale’nin hem altyapımızın hem de ekonomik rekabetini mümkün hale getirecek  köprü inşası ile birlikte  kentler ve iş dünyası üzerinde büyük  etkileri olacağı öngörülmektedir.  Bu kapsamda başlattığımız çalışma ile amacımız  gerçek, kısa, orta  ve uzun vadede  ekonomik sosyal çevre dinamiklerini çalışması yerelde de rekabet sistemini  güçlendirecektir.  Hedefimiz, kentin Cumhuriyet’in 2. yüzyılına hizmet etmesine yönelik deseninin anlaşılması ve tasarımına yönelik vizyonun ortaya konmasıdır,  bunun için çalışacağız. Çanakkale için başlatılan ve gelecek kuşaklar için büyük bir değer oluşturduğuna inanılan Çanakkale Vizyonu Tasarımı (ÇVT) çalışmasına yönelik olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi Düşünce ve Proje Üretim Akademisi (DÜPA) ‘Çanakkale Şehir Ekonomisi Analizi’ başlıklı proje için bir protokol imzalamıştır. ÇVT projesine İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazım Ekren başkanlık edecektir. Her iki kurumun oluşturacağı araştırma ekibi Çanakkale’nin karşı karşıya kaldığı ve kalabileceği ekonomik-sosyal-çevresel gelişmelere yönelik olarak stratejik bir çerçeve oluşturma sürecine girmiştir. Çalışma birçok açıdan kentin birikimlerini geleceğe taşıyacak ve gelecek neslin daha sağlıklı bir çevrede yetişmesini esas alacak bir anlayışta yürütülecektir” dedi. 
 
Dijitalleşme İle Yerel Rekabet Arttı
 
Prof. Dr. Murat Kasımoğlu ise proje hakkında bilgiler verdi. Kasımoğlu “Küresel alanda  ve özellikle yerelde Çanakkale bağlamında çok önemli  gelişmeler var.  Özellikle iklimsel çok önemli bir takım gelişmeler var.  Özellikle bu iklimsel dönüşümün  yaşam açısından getirilerini çok  yakın bir zamanda göreceğiz.  Bunun yanı sıra kentlerde artan doğal kaynaklara ihtiyacı var.  İhtiyaçların orta vadede  ve bir çok ile yayılmasının  aday olması gereken konular arasında yer aldığını düşünüyoruz.  İkinci boyut dijitalleşme konusu, bugün tüm dünyada büyük bir meydan okuma ile karşı karşıyayız.  Bu meydan okuma kişilerin paydaşları, sivil toplum kuruluşları, şehirlerin gelişimini doğrudan etkisi altına aldı.   Yerel rekabeti etkilememişti. Ama bugün artık  Çanakkale’deki bir çok şirketin rakibi, Paristeki bir şirket olabilir.  Ya da Amerika’daki bir şirket olabiliyor.  Dolayısı ile dijitalleşme büyük bir oyun bileşeni olarak küçük kentleri bile doğrudan etkileyebiliyor” dedi.
 
Bu Çalışma Sadece Çanakkale İçin Değil Ülke İçin de Önemli
 
Prof. Dr. Murat Kasımoğlu, ÇASİAD’önderliğinde yürütülen bu projenin ülke için de önemli olduğunu belirterek  “Projenin ismi Çanakkale Vizyonu Tasarımı ve kısa adı ÇVT olarak kodlandı.  Proje kapsamında etkileşimi yüksek her iki tarafta da ekipler oluşturuldu.  Çalışmalar da ortak bir plan çerçevesinde yürütülecek.  Bu kentte yaşayan paydaşlar olarak, kentimizi gelecekte neler etkileyecek? Sorusunu  hepimiz soruyoruz. Özellikle bilişim faktörünün etkileşimi  değerlendirmesi ve toplumsal düzeyde karar verilmesi çok önemli.  ÇASİAD’a bu konuda teşekkür ederim. Ülkemizin bu tarz konularda , bu tarz çalışmalara öncülük edilmelidir.  ÇASİAD önderliğinde projemizi kentin kıs orta ve uzun vadede  işlevini değerlendireceğiz.  Kenti küresel güce taşıyacak faktörler üzerinde duracağız.  Dünyada yaklaşık 600 tane gelişmiş kentten bahsediyoruz.  Dünya ekonomisinin %40’ını bu 600 kent yönetiyor.  400 tane de geçişte olan kent var.  Toplamda yaklaşık bin 40 civarındaki  dünya ekonomisinde pay sahibi olabilmek için kendini geliştiriyor.
 
Dolayısı ile  kentler üzerindeki bu yapısal analizlerin yapılması çok önemli. ÇASİAD’ın bu çalışması sadece Çanakkale için değil, manevi değeri yüksek olan bu kentimizin  ülkemiz için de bu uğurda ne kadar çalışma yapılırsa hak ettiğini düşünüyoruz.  Hepimizin görevi Cumhuriyetin ilk 100 yılındaki  perdesinin açıldığı bu kentte  ülkem yine Türkiye için  bu tarz çalışmalara önem verilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Önemli Olan Çanakkale İçin Nasıl Yol Haritası Çıkaracağımız
Prof. Dr. Nazım Ekren  ise yaptığı değerlendirmede yerel yönetimin desteğine dikkat çekerek “Bu projenin en önemli parçası yönetimin  Çanakkale’deki bütün paydaşların,  talep ve beklentilerini, tercih ve öncelikleri örtüşmektedir. Dolayısı ile  paydaşlardan biri olan ÇASİAD’ın  sadece ekonomik değil,  Çanakkale’nin şehir ekonomisi,  ya da Çanakkale’nin ekosistemi ile ilgili  düşüncelerini bizlerle paylaşarak  böyle bir projeyi talep etmelerinden dolayı da kendilerine teşekkür ederim. 
 
Aslında Projede üzerinde durulması gereken kritik nokta  kreatif  şehirler ve kreatif endüstriler konusuna da  Çanakkale raporda değinmemiz gerekir.  Üzerinde durmamız gereken konu  şehirlerin meftunları olarak  Çanakkale’deki gerçek ve tüzel kişilerin  talep ve beklentileri ile şehri planlayan ve uygulayan , yöneten yerel ve kamu otoriteleri ile Çanakkale için nasıl bir yol haritası çıkarırız, en önemli unsur olacaktır” dedi.

Cuma Deren