Özellikle eski Çanakkale denilen Kemalpaşa, Namık Kemal, Fevzipaşa ve İsmetpaşa Mahallesinin bir bölümü başta olmak üzere dar sokaklara bırakılan araçlar yıllardır sorun oluşturuyor. Trafiiği tıkamaları bir yana olası bir yangında patlamaya hazır el bombası gibi bekleyen Hurdalar, yıllardır atıl durumda bekliyor.
Tehlike saçmaları bir yana çevre kirliliği ve park sorunu gibi faktörlere de neden olan hurda araçlar için düğmeye basan kurum İçişleri Bakanlığı oldu. 81 İl Valiliğine gönderilen Genelge ile bu hurdaların kaldırılması talimatı verildi.
Genelgede, terk edilmiş, hurda, atıl, buluntu, hasara uğramış, kullanılamaz hale gelmiş araçların, oluşturdukları görüntü ve çevre kirliliğinin yanı sıra patlama ve yanma riski de taşımaları nedeniyle kamu düzeni ve güvenliğini tehdit edici bir hal aldığı ifade edildi.
Valiliklere Hurda Araç Genelgesi
Türkiye’nin bir çok ilinde olduğu gibi, özellikle eski model araçlar sokak aralarında kaderine terk edilmesi, ara sokaklar adeta hurda araç mezarlığına döndü. Çanakkale’de ‘Eski Çanakkale’ denilen dar sokaklara sahip alanlara terk edilen araçlar trafiği tıkamak bir yana olası bir yangında patlamaya hazır el bombası gibi bekleyen hurda araçlarla dolu. Ülkenin her tarafında aynı olan manzaraya karşılık harekete geçen İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine Hurda Araç Genelgesi gönderdi.
Çanakkale’nin bir çok sokağı, çoğu sahipleri tarafından terk edilmiş hurda araçlarla dolu. Plakası düşen, kaportası çürüyen ve lastikleri eriyen hurda araçların görüntü kirliliği ve asayiş sorunu yarattığını söyleyen mahalle sakinleri ve çevre esnafı, bu konu hakkında çözüm istiyor. Kimi 2 yıl, kimi de 6 aydır terkedilmiş olan hurda araçlara ne olacağı merak konusu. Genellikle sokak aralarında bulunan hurda araçlar, özellikle nüfusu hızla artan bölgelerde ciddi sorun yaratıyor. Bu sorunların başında park yeri, görüntü kirliliği, çevre kirliliği ve genel asayiş sorunu geliyor. Hurda araçların yıllardır aynı yerde beklediğini söyleyen ve bu durumdan rahatsızlık duyan mahalle sakinleri ve çevre esnafı da sorundan dert yanmıştı. Sadece Çanakkale’de değil Ülkenin her tarafında yaşanan bu sorunu gören İçişleri Bakanlığı harekete geçerek, hurdaların toplanması için 81 İl Valiliklerine Genelge gönderdi.
Hem Trafik Hem de Patlama Tehdidi Oluşturuyor
İçişleri Bakanlığı trafik güvenliğini ve kamu düzenini tehlikeye atan cadde, sokak ve meydanlardaki, hurda, atıl araçlar için harekete geçti. Bakanlığımız 81 İl Valiliğine Hurda Araçların Toplatılması konulu bir genelge gönderdi. Genelgede, nüfus ve araç yoğunluğunun artmasına bağlı olarak park alanı ihtiyacının arttığı, bu durumun zaman zaman trafik güvenliğini/yoğunluğunu olumsuz etkilediği belirtildi. Genelgede cadde, sokak, meydan gibi kamunun ortak kullanım alanlarına ya da özel mülkiyete konu yerlere uzun süreli bırakılan; terk edilmiş, hurda, atıl, buluntu, hasara uğramış, kullanılamaz hale gelmiş araçların, oluşturdukları görüntü ve çevre kirliliğinin yanı sıra patlama ve yanma riski de taşımaları nedeniyle kamu düzeni ve güvenliğini tehdit edici bir hal aldığı ifade edildi. Son dönemlerde park, meydan gibi alanlarla birlikte özel mülkiyete konu taşınmazlarda bu şekildeki araçlardan kaynaklı sorunların çözümüne yönelik şikâyet ve taleplerin arttığına dikkat çekilen genelgede, bu yönde alınacak önlemler şu şekilde sıralandı:
Hurda Alanları Belirlenecek
Genelge ile ilgili İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada; 5393 sayılı Belediye Kanununun 15’inci maddesi ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7’nci maddesi uyarınca belediye sınırları içerisinde belirlenmeyen hurda alanı varsa bir an evvel belirlenmesi sağlanacak. Söz konusu araçların niteliklerine göre (hurda ya da terk edilmiş olma durumuna bağlı olarak) belediyelerce belirlenen hurda depo alanları veya yediemin otoparklarında muhafaza altına alınacak.
Belirlenen Hurda Alanlarına Kaldırılmayan Araç Trafikten Men Edilecek
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 174’üncü maddesi kapsamında karayolunu kullananları uzun süre etkileyecek şekilde park edilmiş, terk edilmiş veya hasara uğramış araçların, trafik zabıtasıyla birlikte 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 6’ncı ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 7 ve 9 uncu maddelerince Emniyet ve Jandarma hizmetleri sınıfındaki diğer personel ve belediye zabıtası tarafından tespit edilecek ve ruhsat sahiplerine araçlarını kaldırmaları hususunda gerekli tebliğ yapılacak. Kaldırılmayan araçların ise trafik zabıtasınca trafikten men edilmesi sağlanacak. 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 41/6 maddesi uyarınca kullanılamaz hale gelen motorlu kara veya deniz nakil araçlarını ya da bunların mütemmim cüzlerini sokağa veya kamuya ait yerlere bırakan araç sahiplerine kaldırmaları yönünde tebliğ yapılacak. Tebliğe rağmen araçlarını kaldırmayanlara işlem yapılarak, bu araçların hurda alanlara kaldırılması sağlanacak. Bunların kaldırılmasına ilişkin masraflar ise araç sahibinden ayrıca tahsil edilecek.
Altı Ay İçinde Teslim Alınmayan Buluntu Ve Trafikten Men Edilen Araçlar Satılacak
Karayolları Trafik Kanununun Ek 14'üncü maddesi kapsamında buluntu olması nedeniyle veya bu Kanun hükümleri gereğince trafikten men edilerek alıkonulan, ancak sahipleri tarafından altı ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan araçların Milli Emlak Müdürlükleri vasıtasıyla satılması sağlanacak. Valiliklerce mahalli şartlar da dikkate alınarak konuya ilişkin hazırlanan genel emir örneği (ilin güvenlik değerlendirmesi göz önünde bulundurularak makul süre il bazlı belirlenecek şekilde) yayımlanacak.
Vali/Kaymakam başkanlığında düzenlenen vatandaşla buluşma veya muhtar toplantıları başta olmak üzere benzer toplantı veya etkinliklerde kolluk birimlerince konu hakkında gerekli bilgilendirme yapılacak ve vatandaşların bu yöndeki ihbarları ivedilikle değerlendirilecek. Toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla ilgili birimlerce koordinasyon kurularak konu hakkında broşürler hazırlanarak, dağıtılacak. Sosyal medya üzerinden bilgilendirme/ bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecek. Vali tarafından görevlendirilecek vali yardımcısının koordinesinde kaymakamlıklar, yerel yönetimler, kolluk birimleri, ilgili meslek odaları ile kamu kurum ve kuruluşlarının ortak çalışmasıyla mevcut durum tespiti yapılacak. Kamuya ait yerlerde veya özel mülkler üzerinde terk edilmiş, hurda, atıl, buluntu, hasara uğramış, kullanılamaz hale gelmiş veya makul süre üzerindeki parklanma yapan araçlara dair envanter çalışması yapılacak.
Bu şekilde tespiti yapılan araçların hurda depo alanları kaldırılmasına veya yediemin otoparklarında muhafaza altına alınması dair ilerlemeler üçer aylık dönemler (Mart, Haziran, Eylül, Aralık aylarının sonlarında) halinde İçişleri Bakanlığına gönderilecek ifadelerine yer verildi.
Şerife Erdem