Koronavirüs sürecinde neredeyse hiç iş yapmayan servis sahipleri, son dönemde özellikle motorin ve LPG’ye gelen zamlarla da zor duruma düşerken, şoförlerle istişarelerde bulunmak amacı ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 14 No’lu Meslek Grubu olan taşımacılık grubuna üye olan Şoförlerle bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda sektörün sorunlarını dile getiren 14 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Sezer Güner “Tüm zamlara karşılık 2021-2022 yılı için 2. dönem Şubat ayından itibaren geçerli olmak üzere öğrenci fiyat tarifesinde değişiklik yapılması şart olmuş olup, %25 oranında artış yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Ülkemizde her geçen gün artan ekonomik krizden etkilenmeyen sektör kalmazken özellikle 2020 yılının başından beri etkisi altında olduğumuz Koronavirüs salgını nedeni ile en çok etkilenen meslek gruplarından bir tanesi de Okul ve İşçi Servisleri oldu. Servisçilerin yaşanan bu sıkıntılarını dile getirmek ve istişareler neticesinde çare aramak amacı ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 14 No’lu Meslek Grubu olan Servis Şoförleri ile bir toplantı gerçekleştirildi. motorin, benzin ve LPG’ye yapılan zamlar, araç lastik ve bakım giderleri ile asgari ücretteki artışın servis ücretlerine nasıl yansıyacağı konularının görüşüldüğü toplantı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Eğitimdeki Hibrit Sistemi Servisçilere Daha Çok Darbe Vurmuştur
Odaya Bağlı Şoförlerin katılım sağladığı toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ve sorunları dile getire Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 14 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Sezer Güner “Covid-19 salgını nedeniyle okulların kapanması, taşımacılık sektörünü zor durumda bırakmıştır. Özellikle Çanakkale gibi küçük şehir konumunda olan yerlerde taşımacılık sektörü, farklı iş kollarında faaliyet gösterememiş, sadece okul bazlı çalıştıkları için salgından iki kat fazla etkilenmiştir. 2020-2021 yılında okulların açılma durumunun belirsizliği, açıldıktan sonra hibrit sistemde eğitime devam etmesi, bizlere daha çok darbe vurmuştur. Hem taşıdığımız öğrenci sayısının azalması hem de taşıdığımız öğrencilerin farklı günlerde okula gitmeleri bize zarar vermiştir. Pandemi döneminde olduğumuz için masraflarımız da bir o kadar artmıştır. Para kazanamadığımız gibi olağan giderlerimize maske, kolonya ve dezenfektan giderleri de eklenmiştir. Motorlu taşıt vergisi, sigorta, koltuk sigortası, güzergah belgesi, muayene gibi standart giderler zaten her yıl artmaktadır” dedi.
Üst Üste Gelen Zamlar Koşullarımızı Güçleştiriyor
Son bir yılda üst üste gelen zamlarda Koronavirüs salgını na eklenince servis sahibi vatandaşların yükünün arttığını belirten Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 14 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Sezer Güner “2021-2022 eğitim yılında okulların açılmasını sabırsızlıkla beklerken hizmet vermeye başladıktan sonra gelen zamlar nedeniyle servisçilik sektörü bir darbe daha almıştır. Araç parçalarının fiyatlarına üst üste gelen zamlar, araç sigortalarına gelen zamlar, asgari ücrete gelen zam ve sigortalar çalışma koşullarımızı güçleştirmektedir. Velilerimizi, öğrencilerimizi zor durumda bırakmamak adına kontak kapatmak istemiyoruz. Türkiye’nin çeşitli İllerinde servisçilerimiz artan zamlardan dolayı kontak kapatmak zorunda kalmıştır ve öğrencilerimiz okullarına yürüyerek gitmişlerdir. Biz Çanakkale İli olarak bu duruma düşmemek için elimizden geldiğince özverili çalışıyoruz” dedi.
Yüzde 25 Zam Yapılması Gerekir
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 14 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Sezer Güner “Servisçilik karşıdan bakıldığı gibi kolay değil. En ufak detayları düşünmek zorundayız. Servis araçlarında 3 noktalı emniyet kemeri, güvenlik kamerası, sensörlü koltuk ve araç takip hizmeti olması gerekmekte olup ayrı ekonomik gideri vardır. Ayrıca sabit işletmelerde denetimler yılda en fazla 2 kez yapılırken servisçiler her gün denetleniyor ve trafik cezası da bu giderlere ekleniyor. Tüm bunlara istinaden 2021-2022 yılı için 2. dönem Şubat ayından itibaren geçerli olmak üzere öğrenci fiyat tarifesinde değişiklik yapılması şart olmuş olup, %25 oranında artış yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Toplantı da söz alan firma sahipleri de artan maliyetlerin faaliyetlerini sürdürmelerini zorlaştırdığını ifade ederek kimsenin mağdur olmayacağı bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade ettiler. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen toplantıda komite üyeleri ve odaya bağlı şoförler de hem sorunlarını dile getirdi hem de çözüm önerilerini sundular.
Cuma Deren