“Görebiliyorum ama Görmüyorum”  teamsı ile görme engellilerin dikkatini çekmek amacı ile gönüllüler, Görme engelli bir arkadaşları ile gözlerini bağlayarak şehir turuna çıktı. Bu etkinlikle gözlerini bağlayan aslında gören kişi hem görme engelli vatandaşların sorunlarını görmüş oldu hem de yaptığı empati ile farkındalık yarattı.

Kenti Beraber paylaştığımız  engelli bireylerin yaşadığı sorunlar her geçen gün artarken, onların sorunlarına yönelik de çok az çözüm yapılıyor. Toplumsal sorunlara duyarlı, farkındalık yaratmak amacıyla birçok proje yapan Topluma Destek Derneği Dünyada 7-14 Ocak tarihleri arası Beyaz Baston Haftası olarak  kutlanan hafta kapsamında bir farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.  Bağımsız hareketin en önemli bölümünü oluşturan Beyaz Baston görme engelli için bir bağımsızlık sembolüdür. 1921 yılında trafik kazası sonucu kör olan Londralı bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekmesi için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmasıyla başlar ve günümüze kadar simgeleşmiştir. Bu sebeple her yıl Dünyada 7-14 Ocak tarihleri arası Beyaz Baston Haftası olarak kutlanmaktadır.
“Görebiliyorum ama Görmüyorum”  
7 Ocak-14 Ocak tarihleri arasında kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla 100 yıldır süre gelen Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası, Topluma Destek Derneği tarafından kutlandı. Çanakkale’nin Merkez ilçesinde dernek gönüllüleri görme engelli bireylerin gündelik hayatta yaşadığı sorunları vatandaşlara göstermek ve bu sorunları birinci elden deneyimleyebilmek için “Görebiliyorum ama Görmüyorum” etkinliği düzenlendi.
 Dernek gönüllüleri ilk olarak Truva Atı önünde bir beyaz baston kullanıcısı olan Kübra arkadaşları ile tanıştılar. Sonrasında etkinliklerine başlayan dernek üyeleri, Görebiliyorum ama Görmüyorum diyerek aralarından gönüllü olan arkadaşlarının gözlerini bağlayarak Kübra arkadaşlarının rehberliği eşliğinde kordon boyunca yürüyüş yaptılar. Yürüyüş esnasında, Kübra arkadaşlarının şehrimizde karşısına çıkan sorunları dinlerken, dinledikleri bu sorunların bir kısmı ile de karşı karşıya kaldılar. Görme engelli bireyler için “güvenli” yol olması gereken hissedilebilir yüzeylerin kordon kıyısı boyunca belirli kesimlerinde eksikliklerinin bulunması veya bu yüzeylerin çok yakınında hatta üzerinde bulunan belirli nesnelerin, ne kadar tehlikeli olabildiğini dile getiren Kübra’nın Çanakkale Belediyesinden en büyük ricası otobüslere sesli olarak durak bilgisi anons sisteminin gelmesi.

İsmail Şen