Troya Ören Yeri ile Troya Müzesi'ne komşu olan Çıplak köyünde, 50 dönümlük alana lavanta dikildi. Troya ve müzeye gelecek ziyaretçiler, artık lavanta tarlalarını da görecek. Çıplak Köyü Muhtarlığının girişimi İl Özel İdaresinin destekleri ile 50 Dönümlük alana 100 bin Lavanta dikimi gerçekleştirildi.
5 Bin yıllık geçmişi ile Çanakkale’nin en eski yerleşim yeri olan Troya Bölgesinin turizme kazandırılması amacı ile yapılan çalışmalar kapsamında OPET’in de desteği ile Çıplak Köy Etno Köye dönüştürülmüştü. Köyü güzelleştirmek ve vatandaşlara ek gelir sağlanması amacı ile tıbbi aromatik bitkiler dikim çalışmaları kapsamında Çıplak Köy Muhtarlığı ve İl Özel İdar tarafından hazırlanan 'Lavanta Diyarı Çıplak Etno-köy Peyzaj Projesi' kapsamında Çıplak Köyünü doğa harikası yapacak 100 bin Lavantanın dikim çalışmaları gerçekleştirildi. 50 bin dönümlük alana dikilen Lavantalar hem Turizm alanı olacak hem de köylülerin yeni gelir kapısı olacak.
Çanakkale’nin en çok ziyaret edilen Troya Ören Yeri bölgesinin sınırları içerisinde yer alan Etno Köy ünvanlı Çıplak Köyü güzelleştirme çalışmaları devam ediyor. Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi desteği ile bölgenin turizmine katkı sağlaması amacıyla Çıplak Köyü Muhtarlığı tarafından Lavanta fidan dikim etkinliği düzenlendi. Çıplak Köyü’nde düzenlenen 50 dönümlük araziye 100 bin adet lavantanın dikildiği programa; Vali İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Vali Yardımcısı – İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Boz, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürü Ozan Hacıalioğlu, İl Genel Meclis Üyesi Şener Akçay, Çıplak Köyü Muhtarı Ufuk Göçoğlu ve Çıplak Köyü sakinleri katıldı.
Çıplak Köyünün Çehresi Değişiyor
2018 Yılının Troya yılı olarak ilan edilmesi ile çehresi değişen Troya Ören Yerinin sınırları içerisinde kalan köylerde de çeşitli düzenlemeler yapıldı. Köylerdeki yaşantılar başta olmak üzere Özellikle OPET’in destekleri ile Çıplak Köy Etno Köy olmuştu. Bu proje kapsamında bir çok faaliyet gerçekleştirilirken, bir çok çalışma da hayata geçirildi. Çıplak Köyü güzelleştirme çalışmalarından biri olan Lavanta dikimi de gerçekleştirildi. Lavanta Dikim Etkinliğinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Çıplak Köyü Muhtarı Ufuk Göçoğlu da projenin etap etap gerçekleştirileceğini kaydederek şunları söyledi "Bu kapsamlı proje, etap etap yapılacak olup bütünüyle tamamlanması durumunda başta Çıplak köyü olmak üzere, yöresel olarak Tevfikiye köyü ve Troya Ören Yeri’ne gelecek ziyaretçilere çok önemli kazanımlar sağlaması hedeflenmektedir. Bu kazanımlar başta ekonomik olmak üzere turizm sektörüne önemli derecede katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla ulusal ve uluslararası düzeyde Çıplak köyünün tanınırlığına destek verecektir" dedi.
50 Dönümlük Alanda Ekilen Lavantalar Troyayı Güzelleştirecek
Çıplak Köyü Muhtarlığının girişimleri ve İl Özel İdaresinin destekleri ile 50 dönümlük alana dikilen lavantaların turizm amaçlı Troyaya gelen turistler için alternatif bir ziyaret alanı olacağını belirten Vali İlhami Aktaş ise yaptığı değerlendirmede “Troya’nın ana merkezi olan köylerimizden olan Çıplak köyüne ait bir 300 dönüm arazi var. Bu arazinin turizme kazandırılması, gelen turistlerimizin burada da alternatif bir güzergah oluşturularak vakit geçirmelerini sağlamak üzere geniş çaplı çalışma başlatılıyor. Bu çalışmanın ilk ayağı da lavanta olacak. İl Özel İdare katkılarıyla yaklaşık 50 dönümlük bir kısmına lavanta diktik. Buradaki toplam alanının hepsi faaliyete geçtiğinde Troya’ya ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerimiz için alternatif ilave bir gezi alanı olacak" dedi.
AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ise UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesindeki Troya'nın komşu köyü olan Çıplak'ta lavanta bahçesi oluşturulduğunu belirtti. Buranın özel bir alan olduğunu belirten İskenderoğlu, "Çıplak köyüne ziyarete gelen tüm misafirlerimiz için ayrı bir destinasyon alanı oluşturmaya çalışıyoruz. Çanakkale'de çok özel bir değere bir nebze omuz verebiliyorsak ne mutlu bize diyoruz. İnşallah burada lavanta bahçelerinin içinde köylü kadınlarımızın ürettiği ürünlerle ziyaretçilerimizi buluşturmayı hedefliyoruz. En kısa zamanda tüm Türkiye'deki ve yurt dışındaki misafirlerimizi Troya Müze'mize ve lavanta bahçemize bekliyoruz" diye konuştu.
Kırsal alanların değerlendirilmesinde ve kültür turizminin canlandırılmasında alternatif ürün olarak 50 dönümlük araziye dikilen lavantalar, Troya Tarihi Milli Parkı’nı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olacak ve bölge turizmine katkı sağlayacaktır. Lavanta dikim etkinliği toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.
Ziyaretçilerin Fotoğrafları Daha Renkli Çıkacak
Troya’da sadece gezinin değil, gelen ziyaretçinin Fotoğrafları da artık daha renkli çıkacak. Troya Ören Yeri ve Troya Müzesinde çektikleri fotoğraflarla tarihi simgeleyen tablo gibi fotoğraflar ortaya çıkarken, Lavantanın renkleri ve kokusu Yerle ve Yabancı turistlerin fotoğrafları Sosyal Medya’da Etno Köyü zirveye taşıyacak.
Şerife Erdem