Günlerdir hareketli anlar yaşanan Borsa’da Dolar ve Euro yerinde duramıyor. Bir iniş bir çıkış sergileyen dövizi değerlendiren Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği  Eski Başkanı ve Kuyumcu  Timur Ay,  fiyatların ve kurun dengelenmesinin zaman alacağını belirtti.
Aylardır tepe taklak giden ekonomi, Merkez Bankasının faiz indirimini açıklaması ile Dolar 18 Euro ise 20 TL’yi görmüştü.  Yaşanan bu artışla beraber  marketteki gıda ürünleri başta olmak üzere özellikle ithal edilen malzemeler de zamlandı. Vatandaşların alım gücünün düşmesi ile artan kriz derinleşirken haftanın başında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı konuşma ile piyasaya müdahale geldi ve Dolar 12, Euro ise 14 TL’ye kadar geriledi. Piyasada da dalgalanmalar devam ederken  bir değerlendirme yapan Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği  Eski Başkanı ve Kuyumcu  Timur Ay, Piyasanın sabit hale gelmesinin zaman alacağını belirtti.  Timur Ay yaptığı açıklamada “Merkez Bankasının Faiz indirimlerin ardından yaşanan süreçte dövizin manipüle edilerek kur fiyatlarının ciddi derecede arttığı ve Türk Lirasının değerinin ciddi düştüğü bir dönem yaşadık. Merkez Bankasının Faiz indirimi ile birlikte dolar 18.40 TL’ ye kadar çıktığını gördük. Pazartesi akşamı Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamada kura dayalı yeni bir mevduat kullanılacağı ortaya çıktı. Bu açıklamanın yapılması ile birlikte o akşam dolar 18.40’lardan 11.80’e kadar bir gerileme oldu.  düştü. Dün itibari ile de piyasalar bu yeni mevduat sistemini içine sindirmeye başlaması ile birlikte şuan Dolar 12.80 – 13.00 TL bandında devam ediyor. Merkez Bankası bu mevduat sitemi ile ilgili her gün saat 11.00’de dolar fiyatını açıklayacağını ilan etmişti. Bugün Merkez Bankası saat 11.00’de ilk kez doları alış fiyatını 12.34 TL açıkladı. Bu düreçi iniş çıkışlar ile yaşadık. Bu süreçte Dolar ciddi yükselince gram altın fiyatları 100.40 TL’ ye ara kadar çıkmıştı. Kur korumalı mevduat’ ın açıklanmasının ardından Altının Gramı 730 TL bandına, Çeyrek altın 1.230 TL bandında, Cumhuriyet altınını 5 bin TL bandında fiyatlama gördük. Bu fiyatlardaki iniş çıkışlar hem bu için aktörleri olarak bizleri hem de tüketicilerimizi ciddi derecede güvensiz bir ortam yaratıyor. Bu fiyatlamaların sonucunda  ortaysa çıkan fiyatların stabil hale gelebilmesi bir süreç alacaktır. Anlaşılan o ki bu yeni sistem ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı kur korumalı mevduat sistemi ile yeni bir süreç başladı. Bu süreçte yeni ortaya çıkan fiyatlamaların bir iki ay daha fiyatlamaların piyasaya oturması ile bu sistemin karşılığını göreceğiz gibi gözüküyor. Belki doların biraz daha düşerek 10-11 TL bandına gevşeme ihtimalide olabilir diye düşünüyorum kendi adıma” dedi.
Şubat Ayı Sonuna Kadar Piyasaların Stabilize Olmasını Bekleyeceğiz
 Timur Ay  değerlendirmesinin devamında döviz korumalı TL mevduatının açıklanması ile dövizde ve altında oluşan yeni fiyatların oturması için şubat ayına kadar beklenmesi gerektiğini düşündüğünü ifade ederek şunları söyledi. “Netice itibari ile bu yılın son günleri ve yeni yılda herkes bu ortaya çıkan fiyatların döviz korumalı mevduatın hazineye olan maliyetini bilemiyor. 2021’in son günlerinde asgari ücret maaşları ve emekli maaşları ile memur maaşlarına gelen artışlar var. Asgari ücret %50 bandında zamlandı, memur maşalarının yine maaş artışı var. Bu maaş artışlarının piyasadaki alım gücü bilinemiyor.  Anlaşılan o ki yeni yıl, 2022’nin ilk iki ayı bu soruların bir nevi cevaplandığı bir süre olarak geçecek gibi gözüküyor. Yani Ocak ve Şubat aylarını bu fiyatlamalardaki küçük inişler ile çıkışlar ile geçireceğimiz görülüyor. Tekrar ediyorum piyasaların stabil hale gelmesi çok önemli. Doğru ticareti doğru alışverişi yapabilmek adına” dedi.
Cuma Deren