Meteorolojinin sarı kodla uyardığı Çanakkale’de Lodos ikinci günde de etkili oldu.  100 Kilometre hızını aşan lodosta çatılar uçtu, direkler devrildi,  ağaçlar yerinden söküldü.  Dev dalgaların oluştuğu denide ise ulaşım durduruldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü şiddetli lodosun etkili olacağı bölgeleri uyardı. Çanakkale için de gelen uyarı sonrası önlemler alınsa da Lodosun saatte 100 kilometreyi aşan hızı nedeni ile iki gündür vatandaşlar zor anlar yaşıyor.  Çatıların uçtuğu, direklerin devrildiği, ağaçların ise kökünden çıktığı fırtına ikinci günde de etkisini sürdürdü.  Dev dalgaların oluştuğu Çanakkale Boğazında , feribot seferleri iptal edildi.  Denizde oluşan  fırtına  gemi trafiğini durdurmanın yanı sıra dev dalgalar  kıyı kenarına vurdu. Çanakkale Merkez ve yeni kordonda oluşan dalgalar, senizi adeta sokaklarla birleştirdi.

Gelibolu'da Lodos Çatı Uçurdu, Ağaçları Devirdi
 Lodos  fırtınası, Gelibolu ilçesinde de apartman çatısının bir bölümü ile iş yeri tabelalarını uçurdu, ağaçları devirdi.  Gökçeada ve Bozcaada'ya feribot seferleri yapılamazken, akşam saatlerinde Gelibolu ilçesinde şiddetini arttıran lodos yaşamı olumsuz yönde etkiledi. İlçede zemin katı iş yeri olan apartmanın çatısının bir bölümü uçarak yola düştü. Şans eseri yaralanan olmadı. Çok sayıda ağaç devrildi ve kırıldı. Bazı iş yerlerinin tabelaları uçtu. Gelibolu  Tuğsavul Caddesi üzerinde çevresinde işyerlerinin bulunduğu 4 katlı apartmanın çatısından kopan malzemeler, metrelerce uçarak yolun karşı kısmında bulunan bir alışveriş mağazasının önüne odüştü. Olayda şans eseri yaralanan olmazken, cadde üzerinde çok sayıda ağaç da devrildi. Belediye ekipleri, uçan çatı ile devrilen ve kırılan ağaç parçalarını bulundukları yerden kaldırdı.

Okullar Tatil Edildi
Lodosun etkisini sürdürümesinin ardından İstanbul Başta olmak üzere pek çok ilde olduğu gibi, oları kazaların önüne geçebilmek amacı ile Çanakkale Valiliği Okulların tatil edildiğini, hamile olan çalışanların da izinli sayılacağını duyurdu. Çanakkale Valiliğinden yapılan duyuruda “  İlimizde hayatı olumsuz etkileyeceği değerlendirilen bu meteorolojik tahminler nedeniyle;  İlimiz genelinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel tüm eğitim ve öğretim kurumlarımızda yüz yüze eğitime 30 Kasım 2021 Salı günü 1(bir) gün süreyle ara verilmesine karar verilmiştir. Aynı gün Kamu kurumlarında çalışan hamile personeller ile engelli ve kronik rahatsızlığı bulunan personeller idari izinli sayılacaktır. Kuvvetli rüzgar, fırtına ve tam fırtınanın oluşturabilecegi çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması önem arz etmektedir.  İl Afet Müdahale Planında görevli bulunan çalışma gruplarının personel, taşıt ve ekipman olarak müdahale için hazırlıklı bulunmaları gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
 
Cuma Deren