Koruyucu aileliğin daha geniş kesimlere anlatılması, nitelikli koruyucu aile sayısının artırılması, mevcut koruyucu ailelere destek verilmesi amacıyla kurulan Çanakkale Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Derneği, dernek sürecini tamamladı. Çanakkale’de kurulum aşaması tamamlanan dernek ile ilgili bilgiler veren Dernek Başkanı Şenol Tuzcu,  evlat edinme ve koruyucu aile olma koşulları hakkında bilgiler verdi.
Yıllarca devlet koruması altında yaşayan  özenle büyüyen çocuklar, aile şefkati ve daha fazla sevgi edinmek amacı ile koruyucu ailelerin yanına yerleştirilen çocuklara daha fazla şefkat vermek amacı ile Çanakkale Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Derneği kuruldu.  2016 yılında Çanakkale’ye taşınan ve 2011 yılından beri  koruyucu aile olan Şenol Tuzcu, Koruyucu aileliğin daha geniş kesimlere anlatılması, nitelikli koruyucu aile sayısının artırılması, mevcut koruyucu ailelere destek verilmesi amacıyla Çanakkale Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Derneğini kurdu. Tuzcu, kurulum aşaması tamamlanan dernek hakkında bilgiler verdi.

Çanakkale Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Derneği Başkanı  Şenol Tuzcu, dernek hakkında bilgiler vererek “Ben 2011 yılından beri koruyucu aileyim  2012 yılında İstanbul’da böyle bir dernekle tanıştım.  O günden beri de İstanbul Koruyucu aile derneğinin aktif üyesiyim.  2016 yılında da Çanakkale’ye taşındık kızımızla birlikte  Burada da bir boşluk olduğunu gördük. Koruyucu aile sayısı da var. Hem sistemi tanıtalım  istedik. Sistem var ama Çanakkale’de yeteri kadar koruyucu aile yok. Biz de sistemi tanıtmak, koruyucu aileleri arttırmak, çocuklarımızın iyi yetiştirilmesi amacı ile yola çıktık ve bu derneği kurduk.  Birbirinden değerli 6 kişi ile derneğimizi kurduk ve derneğimiz onaylandı. Şimdi idari kısmını bitirdik ve üye kabulüne başladık. Ocak Ayında da ilk genel kurulumuzu yapacağız” dedi.

En Büyük İhtiyaçları Sevgi
Yuvada yaşayan çocukların en büyük ihtiyacı sevgi olduğunu  söyleyen Çanakkale Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Derneği Başkanı  Şenol Tuzcu “Genel Kurulumuzu yaptıktan sonra çalışmalarımıza başlayacağız. Üyelerimizle, koruyucu ailelerle buluşacağız, bu sistemi Çanakkale’ye tanıtacağız.  Daha çok çocuk ailelerin yanına yerleşsin, yuvalarda büyümesin istiyoruz. Çünkü ailesizlik bir çocuk için en büyük sıkıntıdır. Fiziki olarak yuvalarda çocuklara bakılıyor ama  Aile ve sevgi çocuklar için en büyük ihtiyaç.  Maalesef o kalabalık içerisinde çocuklar bundan yararlanamıyorlar.  Bunun için yola çıktık” dedi.  

Evlat Edinme Süreci
Çanakkale Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Derneği Başkanı  Şenol Tuzcu, ailelerin evlat edinme süreçlerine de değinerek “Koruyucu aile olmak isteyenler resmi kurumlardan belgeleri alıyorlar  ama bir de tecrübeli ailelerden yararlanmak istiyor. İşte biz de tam bu noktada varız.  Koruyucu ailelik, biyolojik ailesi ile yaşayamayan  devlet koruması ve devlet bakımına alınmış çocukların  bir süreliğine bir ailenin yanına yerleştirilmesi.  Çocuk 365 gün sizinle kalıyor ama velayeti  biyolojik ailesinde oluyor.  Bunun kontrolü ve denetlenmesinin tamamı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve ona bağlı İl Müdürlüklerindedir.  Devlet bakımına alınmış çocuklardan sahipsiz veya  bir şekilde biyolojik aile çocuğundan vazgeçmişse hukuki olarak onlar evlat edinebiliyor.  Evlat edinme sırasında aileye bu çocuk öneriliyor. Bir yıl çocuk ailenin yanında yaşıyor ve bu süreçte incelemeler yapılıyor.  Bir yılın sonunda Mahkeme Kararı ile çocuk ailenin yanına tamamen yerleştiriliyor  ve biyolojik çocuk gibi tüm haklara sahip olabiliyor.  Gönüllülükte ise çocuk yuvada kalıyor, aile kuruma müracaat ediyor ve kurum denetiminde yuvalarda çocuklarla ilgileniyor. Ailenin ilgilendiği çocukla hafta sonu birlikte olabiliyor.  Bu da tamamen kurum kontrolünde oluyor ve periyotları atlamamak lazım” dedi.

Koruyucu Aile Olmak İsteyen Aileler Ne Yapmalı?
Çanakkale Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Derneği Başkanı  Şenol Tuzcu, Koruyucu ailelerin kurumdan çocuk alabilmesi için takip etmesi gereken adımlar hakkında da bilgiler vererek “Koruyucu aile olmak isteyen vatandaşlar için şu anda e-Devlet üzerinde de başvurular yapılabiliyor.  Öncelikli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Türkiye sınırları içerisinde yaşaması gerekiyor. 25-65 yaş arasında olmanız gerekiyor.  İlkokul mezunu ve düzenli bir gelirinizin olması gerekiyor.  Oturduğunuz evde çocuğa bir oda tahsis etmeniz gerekiyor. Sabuka kaydı, öğrenim durumu, sağlık durumu gibi bazı belgeler var onları da tamamlamak gerekiyor.  Sonra incelemeler başlıyor.  Umanlar rapor hazırlıyor ve bu rapor onaylandıktan sonra  çocukla ilgili çalışmalar başlıyor.  Aile istediği çocuğu kız ya da erkek olarak belirtiyor ama inceleme sonucunda  uygun bir çocuğu da önerebiliyor kurum uzmanları.  Koruyucu aileye verilen çocuğun biyolojik ailesi durumunu düzeltip kuruma müracaat edene kadar çocuk koruyucu ailede kalıyor.  Başvurunun ardından geri dönüş uygulamaları başlıyor. Çocuğu ben alırsam büyütmek zor olur en iyisi koruyucu ailede kalsın diyen aileler de var. O çocuk koruyucu ailede kalıyor 18 yaşına geldiğinde reşit olduğu için de kendi kararını kendi verebiliyor.  Bu durumda biyolojik aile ile görüşüyor ama koruyucu ailenin yanında kalmaya devam ediyor” dedi.
 
Cuma Deren