Merkez Bankasının faiz kararı sonrasında piyasalarda yaşanan hareketlenmeyi değerlendiren Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Eski Başkanı Timur Ay “Piyasanın argümanları dövizle karar veriyor. ben piyasalardaki yıl sonuna kadar gergin piyasaların, devam ettiği süreci doların aşağı dövizin aşağı meylini çok öngörmüyorum” dedi.

Dolar Kuru ve Enflasyon’un her geçen gün yükseldiği ve Piyasada rekorların yaşandığı bir haftada gözler Merkez Bankasından gelecek faiz kararına çevirilmişti. Merkez Bankası dün faiz kararını açıkladı. Karar ile ilgili yapılan açıklamada  Merkez Bankası yüzde 16 seviyesinde olan politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 15 seviyesine çekti. Merkez Bankası eylül ve ekim aylarında da politika faizini toplam 300 baz puan indirmişti. Merkez Bankasında alınan bu karar ile ilgili Piyasalarda yaşanan hareketliliği değerlendiren  Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği  Eski Başkanı  Timur Ay,  ‘’Reaksiyon zaten doların TL karşısında 10.80 11 yaklaştı fiyatlar, ama istenilen faiz rakamı düşük kaldı. Ona istinaden dolarda 12 bandına çıkma birden olmayacak gibi görünüyor. Ama piyasa zaman içerisinde alışır belki geriye de dönebilir. Göreceğiz piyasayı izleyeceğiz göreceğiz. Faiz kararını hükümetin neticede hep aşağı çekme dirayeti aynı şekilde devam edecek gibi görülüyor. Bundan sonra faiz kararını Merkez Bankasında dönemsel olarak devam edecek gibi görülüyor” dedi.

Gergin Piyasada Doların Aşağı Meylini Çok Öngörmüyorum
Piyasada yaşanan gerginliğin yıl sonuna kadar süreceğini ve  gergin olan piyasadan dolayı doların aşağıya inme meylini öngörmediğini dile getiren Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği  Eski Başkanı  Timur Ay “Bu kararın piyasa şartlarına göre bakacak olursak. Piyasanın argümanları dövizle karar veriyor. Netice itibariyle iki şey var. Birisi faizin yüksek olmasını isteyen bir yapı, diğer yapıda faizin düşük olmasını isteyen bir yapı, ikisinin çatışması sonucunda bir fiyatlama yapıyor. İster dolar bazında olsun ister altın bazında olsun. Neticede doların artmasından kaynaklı yukarı çıkıyor. Biraz evvel gördüğünüz gibi, 650 bandına yaklaştı altının külçe fiyat, ama netice itibariyle, ben piyasalardaki yıl sonuna kadar gergin piyasaların, devam ettiği süreci doların aşağı dövizin aşağı meylini çok öngörmüyorum. Ama bilemiyorum tabi yanılırım. Çünkü neticede bu piyasadan beslenen bu ülkede yaşayan bir insan olarak, dövizin pahalanması benim gibi bir Türk vatandaşının hiç istemediği bir şey, bizim piyasalardan beklentimiz bir an evvel, sakinleşmesi bir an evvel, gerginliğin ortadan kaldırıcı açıklamalarla fiyatın aşağı doğru meylini istiyoruz. Yoksa başka bir şey istediğimiz yok. Gerginlik kimseye yaramıyor, ne piyasa aktörlerine yarıyor, ne de piyasa içinde beklenenlere yarıyor. Çünkü piyasa duygusal bir yapı, yani eskiden çok şeylerle etkileniyor. Biliyorsunuz bunları yaşadık. 20 sene evvel, Anayasa kitapçığı ile Türkiye'de Devalüasyon yaşadık. Ama bugünkü şartlarda piyasa argümanlar, piyasa belirleyicilerin yapmış olduğu beyanatlar doğrultusunda hareketlenebiliyor. O açıdan umarım bundan sonraki açıklamalar, biraz daha piyasanın ateşini düşürecek, açıklamalarla sakinleşir diye bekliyoruz’’ dedi.
Paranın nasıl değerlendirileceğinin de kestirilmesinin zor olduğunu dile getiren Timur Ay  ‘’ Çok zor karar, burada para kazanmaktan çok, kendi menkul değerini korumak, anlayışı var. Mevcutta insanların kısa vadede kazanıyormuşsunuz gibi ama normalde alım gücünüz daralıyor. Yani kısa vadede kazandığınızı sandığınız o döviz altın artışlarından piyasa şartlarıyla bakacak olursanız alım gücünüz, daralmasını etkiliyor. O açıdan mümkün olduğunca kendi kararlarını kendileri vermeleri gerekiyor yatırımcının artık herkes bilgiye çok rahat ulaşabiliyor. Hem piyasa, belirleyicileri noktasında olsun her türlü uluslarası piyasaları takip edebilme adına, herkes bilgiye çok rahat ulaşabiliyor” dedi.
 
Şerife Erdem