106 yıl önce, Çanakkale Deniz Harbinde, dünyanın ilk elektronik harp karıştırmasını yapıp, Düşman zırhlılarının ışıklı Mors ve telgraf’ lı haberleşmesini alt üst eden Goncusuyu, Telsiz Telgraf İstasyonu, tarih sayfasındaki yerini, bundan böyle, Telsiz, Telgraf Müzesi olarak alacak.
Çanakkale Savaşları, Gelibolu Tarihi Alan B:aşkanlığı, Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Genel başkanı Aziz Şasa ile, Goncasuyu Protokolu imzaladı.
TARİHE GEÇEN, İSTASYON…
Bundan 106 yıl önce, 1915’ de,  Çanakkale Deniz Harbi sırasında, düşman donanmasının telsiz-telgraf görüşmelerini takip edip, düşmanın bir adım öncesinde olmayı başaran, dahası; Anadolu ve Rumeli Türk tabyalarının isabetli atışlarını an ve an tabya komutanlığıyla paylaşan, efsane telsiz istasyonu, hayata geçen proje sayesinde, artık çok bilinen olacak.
Goncasuyu, Dünya harp tarihinin ‘ilk elettronik harp karıştırması’ nı yapan olarak, bilinen tarihe geçen ilk istasyon.
Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir; “Çanakkale Savaşları’nda, dünyanın ilk elektronik harp karıştırmasını yapan Goncasu Telsiz İstasyonu'nun haberleşme müzesi ve amatör telsiz istasyonu olarak hizmet vermesi amacıyla Başkanlığımız ile Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti arasında iş birliği protokolü imzalandı.” Diyerek, hayata geçirilen projeyi, dünya kamuoyuna duyurdu.
---------------------------------
KALBİNDE ÖNCE VATAN, SONRA SEVDA YAŞAYAN,
AŞK DOLU KAHRAMANLARIN İSTASYONU…!
---------------------------------
Çanakkale Savaşları’nın, EFSANE Telsiz-Telgraf istasyonu, bundan böyle çok bilinecek.
Türkiye Radyo Amatörleri’ nin sesini, Deniz Zaferi’nin 100. yılında özel bir mekandan duyurup, yüz yıol sonra içinde ilk kez maniple kullanılan Goncasuyu boneti, bundan böyle, Telsiz-Telgraf müzesi olarak işlev yapacak.
Çanakkale Savaşları’nda, dünyanın ilk elektronik harp karıştırmasını yapan Goncasuyu Telsiz İstasyonu'nun, haberleşme müzesi ve amatör telsiz istasyonu olarak hizmet vermesi amacıyla Alan Başkanlığı ile Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti(TRAC) arasında iş birliği protokolü önceki gün imzalandı.
TRAC Genel Başkanı Asiz Şasa, Çanakkale Savaşları, Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile, protokola imza koyup, Efsena istasyonun adını tüüm dünyaya duyurmak ve tanıtmak için, ilk adımı da attı.
SAVAŞ YILLARINDA, 400 SAYFAYA YANSIYAN, AŞK’IN DA ADRESİ..
1914-1916 yılında,  yolunu gözleyen eşine hitaben  yazdığı  dört yüz sayfalık cep günlüklerinde; Tevfik Goncasuyu Tesiz-Telgraf istasyonu komutanı Rıza Bey,   Savaşın acımasızlığını,  eşine aşkını,  özlemi ve   savaşın az bilinen  yanlarını kaleme , bundan böyle müze olacak, bir kaç metrekarelik tarihi  Bonet’in içinde almıştı. Bu günlek, sonraki yıllarda, İş Bankası’ nın kitaplaştırdığı bir esere dönüşmüştü.
Osmanlı Ordusu’na, Elektrik Mühendisi olarak katılan Tevfik Rıza bey, yedek subay olarak geldiği Çanakkale cephesinde, Goncasuyu telsiz-telgraf istasyonunda görev almıştı.
Destan yazılan Çanakkale’de, Goncasuyu telsiz istasyonu savaşın az bilinenleri arasında yer alıyor
Tarihe geçen başarısı ise, Çanakkale cephnesinde yaşanmış bir Dünya ilk’inin de adı.
1915 yılında, Çanakkale Deniz  Harbi sırasında düşman donanmasının telsiz  telgraf  görüşmelerini takip edip, düşmanın bir adım öncesinde olmayı başaran, Anadolu ve Rumeli hattındaki Türk tabyalarının isabetli atışlarını an ve an tabya komutanlığıyla paylaşan efsane telsiz istasyonu, Dünya harp tarihinin ilk eletronik harp karıştırmasını yapan, bilinen ilk istasyonu.
Tevfik Rıza bey günlüklerinden yola çıkılarak hazırlanan proje ile-Efsane telsiz istasyonu Goncasuyu, 100 yıl sonra savaşı değil, barışın haberlerini paylaşmak üzere  Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyetince faaliyete geçmiş, Deniz Zaferi’nin 100. Yılında, 2015’ de, tüm dünyaya mors ile haberleşmeye geçip,  Büyük Deniz Zaferi kutlamıştı.
Goncasuyu telsiz istasyonu Çanakkale savaşlarının  100.yılında  '' Barış için havadayız '' '' We are on air for peace '' parolasıyla,  amatör telsizcilikte selamlar anlamına gelen şekliyle ‘73! ,88!‘le bütün dünyayı yıl boyu,   Goncatepe'den,Kilitbahir'den, Kocacimentepe'den , Abide 'den, Anzakkoyun'dan, Müstahkem mevki komutanlığı'ndan, Gelibolu yarımadası'dan, Anadolu yakasın'dan, bağlısı dokuz istasyon ile selam vermişti
İstasyonlar üzerinden 38799 görüşme yapılmış QRZ.COM da açılan TC100... çagrı işaretli sayfa 154987 kez  sorgulanmıştı.
100. yılda, Goncasuyu istasyonunda kurulan role üzerinden, 12 si Avustralyalı 50 Türk toplam 62 Telsiz operatörü, hem radio hem de, HF cihazlar üzerinden, dünya amöterleri ile haberleşme sağlamışlardı.
Erdem Sürek