MHRS Sistemi üzerinden öngürülen muayene süresine ateş püsküren Beyaz Melekler, çarpıcı ifadeler ile sesini yükseltti.

Oda Başkanı Dr. Erensoy, hayli çarpıcı şu görüşü savundu;
"Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir."
Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yapan Tabip Odası;
"Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen ülkemizde birçok hastanede bu süre 5 dakikaya düşürüldü" bilgisini kamuoyuna paylaştı.
Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy; " Hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatılmaktadır.
Bu randevular, hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden açılmakta, hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına; halkın nitelikli sağlık hizmeti almasına engel olmaktadır" dedi.

5 DAKİKADA HEKİMLİK YAPILMAZ...
Dr. Erensoy çarpıcı bir çağrıya imza attı, şöyle dedi; "Topluma çağrımızdır; dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti taleplerimizde ısrarcıyız ve hekimlik yapmak istiyoruz.
Hem hekimlerin hem de toplumun sağlık hakkı için bu uygulamalara itirazı birlikte yükseltelim. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir. Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmeyelim! 5 DAKİKADA HEKİMLİK YAPILMAZ! SAĞLIK 5 DAKİKAYA SIĞMAZ!"

------------------------------
Tabip Odası, MHRS Randevu Sistemine tepki gösterdi.
"HEKİM KÖLE, HASTA MÜŞTERİ DEĞİLDİR"
------------------------------

Çanakkale Tabip Odası, MHRS randevu sistemine ateş püskürdü, Hekimin Köle, Hastanın da Müşteri olmadığını savundu.
MHRS Sistemi üzerinden öngürülen muayene süresini hayli çarpıcı ifadeler ile eleştiren Beyaz Melekler adına, Oda Başkanı Dr. Erensoy konuştu.  Hayli çarpıcı şu görüşü savundu;
"Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir."
Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi önünde sesini yükselten Beyaz Melekler, hasta için sistem üzerinde öngörülen muayane süresine dikkat çekti. 5 Dakikada Hekimliğin yapılamayacağını, Sağlığın da 5 dakikaya sığmayacağını savundu.
Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, yıllardır sağlıkta dönüşüm programı adı altında yürütülen politikaların, hastaneleri ticarethaneye, hastaları da müşteriye dönüştürdüğünü söyledi.
Sağlık Bakanlığı'nın sağlık hizmetlerinde niteliği değil niceliği önceleyen politikalarında ısrara devam ettiğini ileri süren Dr. Erensoy;
"Bu anlayışla yönetilen sağlık sistemi toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saymaktadır." şeklindeki görüşü savundu.

MUAYENE SÜRESİ, EN AZ 20 DAKİKA OLMALI...
Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Erensoy, sağlıklı muayene için sürenin en az 20 dakika olması gerektiğine dikkat çekti ve şöyle dedi;
"Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen ülkemizde birçok hastanede bu süre 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatılmaktadır.
Bu randevular, hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden açılmakta, hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına; halkın nitelikli sağlık hizmeti almasına engel olmaktadır."

HEKİME PERFORMANS BASKISI...
Tabip Odası Başkanı Dr. Erensoy' un altını çizdiği bir diğer konu ise, hayli çarpıcı biri ifade ile geldi.
Dr. Erensoy; "Hekimlere performans baskısıyla daha çok muayene ve işlem dayatması yapılarak mesleki özerkliğimize müdahale edilmekte, halkın sağlığı tehdit edilmekte, sağlıkta şiddete zemin hazırlanmaktadır.

TANI İÇİN 5 DAKİKA YETMEZ...
Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adım, ayrıntılı bir öykü almaktır. Dayatılan 5 dakikada ne kişinin yakınmasını anlayabilmek, ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değildir.
Tıbbi sekreter olmadan çalışmak zorunda bırakılan hekimler tıbbi kayıtların tutulmasında zorluklar yaşayacak, sonraki süreçte yaşanacak en ufak olumsuz gelişmede hekimi zor duruma sokacaktır. Sağlık Bakanlığı ve hastane idarecileri unutmamalıdır ki malpraktis bireysel değil sistemsel bir sorundur ve bu dayatma ile hastaların sağlığına yansıyacak olumsuzlukların sorumluluğu kendilerindedir.

ÖZERKLİĞE YÖNELİK, BİLİNÇLİ SALDIRI
Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak; hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır.

DAHA ÇOK İSTİFA, DAHA ÇOK HEKİM GÖÇÜ,
DAHA ÇOK HASTALIK, DAHA ÇOK SAĞLIKTA ŞİDDET GETİRİR ...
Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir.
Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir.

TOPLUMA ÇAĞRI...
Topluma çağrımızdır; dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti taleplerimizde ısrarcıyız ve hekimlik yapmak istiyoruz. Hem hekimlerin hem de toplumun sağlık hakkı için bu uygulamalara itirazı birlikte yükseltelim. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir. Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmeyelim!
5 DAKİKADA HEKİMLİK YAPILMAZ! SAĞLIK 5 DAKİKAYA SIĞMAZ!"

Cuma Deren