Güz yağmurlarının düşmesi ile birlikte mantarlar da baş göstermeye başladı. Özellikle köylü vatandaşların geçim kaynağı olan ve melki mantarı diye bilinen çam mantarının kilosu 25 liradan satılıyor.
Rengarenk doğasıyla birçok güzelliği sunan sonbahar mevsiminde doğada yetişen mantarlar da sofralara bereket katıyor. Sonbaharın güzelliklerini doğa yürüyüşüyle yaşayanlar, bir yandan da sofralarını lezzetlendirecek mantarları topluyor. Çanakkale'nin neredeyse tüm bölgeleri, sonbahar mevsiminde doğanın kendi kendine ürettiği mantar bereketini yaşıyor. Bol oksijeninin yanı sıra, bünyesinde çok sayıda endemik bitki türünü barındıran Kazdağı da bu bölgelerden biri. Yöre halkı, bu mevsimde doğadan topladıkları mantarlarla yemeklerini yapıyor. Bazı köylüler ise yiyecek mantarın yanı sıra, fazladan topladıklarını çarşı pazarda satarak ev ekonomisine katkıda bulunuyor.
Meteorolojinin uyarısını yaptığı yağışlar geçtiğimiz hafta başlamıştı. Yağan güz yağmuru ile birlikte mantarlar da baş göstermeye başladı. Yılın ilk kırmızı melkisi Bayramiç Tongurlu köyünde vatandaşlar tarafından toplandı. Geçen yıl, yağışların az olması dolayısıyla mantarlar Kasım Ayında toplanabilmişti, ancak bu yıl yağışların erken başlaması ile birlikte mantarlar da erken çıkmaya başladı. Yemeklerin yanı sıra ev ekonomisinde katkı sunmak amacı ile toplanan mantarlar Pazar tezgahlarında 25 liraya alıcı buluyor.
Şerife Erdem