Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Su Ürünleri Sektör Temsilcisi Gökhan Uysal Su Ürünleri sektörüne ilişkin değerlendirmede bulundu.

Gökhan Uysal; Su ürünleri sektörünün İhracatın yıldız sektörleri arasında yer aldığını ve son 10 yılda büyük gelişim gösterdiğini belirterek 2023 yılı için belirlediği ihracat hedefine emin adımlarla ilerlediğini belirtti. Uysal ayrıca; 2023 yılında 3,5 milyar dolar ihracat hedefleyen Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 2021 yılının Ocak – Eylül döneminde yüzde 38’lik artışla 1 milyar 731 milyon dolardan, 2 milyar 382 milyon dolara taşıdığına işaret etti.

Su ürünleri ihracatında geçen yıla oranla ilk sırada 31 milyon 677 bin dolarla levrek yer alırken bunu, 25 milyon 469 bin dolarla çipura izledi. Alabalık ve orkinos ihracatından ise ülkemize 10’ar milyon dolarlık döviz girdisi sağlandı. Son yıllarda su ürünlerinin parlayan yıldızı Türk somonu ihracatı ise 678 bin dolardan 9 milyon 753 bin dolara yükseldi. Özellikle Türk somonuna olan talep, levrek ve çipuramız gibi hem ülkemizde hem dünyada yüksek oranda değer kazandı.

Türkiye'nin su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının yüzde 40'tan fazlasının Egeli ihracatçılarca gerçekleştirildiğini dile getiren Uysal, gerçekleştirilen bu rakamın tamamına yakınının yerli üretimle elde edildiğini ve katma değerinin tamamına yakınının ülkemizde kaldığı düşünüldüğünde sektörümüzün sağladığı katma değerin önemi daha net anlaşılacaktır" diye konuştu.

Gökhan Uysal ayrıca, geçtiğimiz hafta Almanya’nın Köln şehrinde gerçekleşen dünyanın en büyük fuarlarından ANUGA Gıda Fuarı’nda su ürünleri ve hayvansal mamuller ürünlerinin dünyanın dört bir tarafından gelen ithalatçıların beğenisine sunulduğunu belirterek, salgın sonrası yükselen Türk gıda sektörünün gövde gösterisine sahne olduğunun altını çizdi.
 


Kaynak: Haber Merkezi