Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından düzenlenen programla 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü törenle kutlandı
1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı James Bidds, çevredekilerin ve sürücülerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931’de Fransız Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar. ABD’de  Amerikan Ulusal Körler Federasyonu 6 Temmuz 1963 genel kurulunda 15 Ekim‘ in bütün eyalet yönetimlerince Beyaz Baston Güvenlik Günü olarak kabul edilmesi için çağrıda bulunulması kararlaştırıldı. 6 Ekim 1964 yılında ABD Kongresi ve Senatosunun 753 sayılı ortak kararıyla Başkan Lyndon B. Johnson tarafından her 15 Ekim‘ in tören ve etkinliklerle Beyaz baston güvenlik günü olarak kutlanması, beyaz bastonun önemi üzerinde durulması için bir genelge yayınlamıştır.
Ülkemizde ise resmi ve sivil çeşitli kuruluşlar yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgulamak ve görme özürlü kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları bulmak için Her yıl olduğu gibi bu yıl da 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü törenle kutlandı.  Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen  törene Belediye Başkan Yardımcısı  Rebiye Ünüvar, Görme Engelli dernekleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Görme engelli vatandaşların sorunlarına farkındalık yaratmak amacı ile gerçekleştirilen program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra Atatürk Büstüne konulan çelenklerle devam eden program yapılan konuşmaların ardından tamamlandı.
 
Şerife Erdem