Yapımı halen süren, tamamlanamadığı gözlenen tünellere, Yarım adalı yorumu;
 
“BOĞAZI GEÇTİK, TÜNELDE TAKILDIK”
 
Dünya devi olan, 1915 Çanakkale Köprüsü, ihtişamlı hali ile göz doldura dursun, Tarihi yarımada’ da yıllardır yapımı süren ve halen tamamlanamayan tüneller, vatandaşın tepkisinin nedeni oldu,
 
Çanakkale Boğazı'nda Avrupa ve Asya kıtalarını resmen birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü, erken teslime girdi.
 
Gelibolu Yarımadası’nda, Eceabat ve Gelibolu ilçelerine ulaşımı sağlayan sahi yolunun paralelinde, dağları delip açılan tünellerin halen tamamlanmaması vatandaşın diline dolandı.
 
-------------------------------------------
 
KÖPRÜ TAMAM,
YA TÜNELLER…?
 
----------------------------------------------
 
Erken biten 1915 Köprüsü, ihtişamı ile göz doldura dursun, Avrupa yakasındaki tüneller yanıtı aranır sorunun adı oldu.
 
Bir dünya devinin üzerine, her biri 45 metre genişliğinde, 48 metre uzunluğunda ve 700 ton ağırlığındaki  tabliyelerin hepsinin montajı tamamlandı, köprü açılışa gün sayar oldu,.
 
Avrupa yakasında, dağı delip açılan tünellerin tamamlanmaması,  tartışılır oldu.
 
En zor görülen tamamlandı.. Boğazın iki yakası bir oldu. Vatandaşın diline dolanan soru ise şu oldu; “Tüneller ne oldu..?”
 
Tarihi Gelibolu yarımadasında, Eceabat ve Gelibolu ilçelerine ulaşımı sağlayan sahil yolunun paralel istikametinde, halk dilinde bir antik kentin Tümülüsleri olarak da anılan tepelerde, yapımına yıllar önce başlanılan tünellerin halen tamamlanmamasına eleştireler gelmeye başladı.
 
“PİŞMANIZ, YANLIŞ DÜŞÜNMÜŞÜZ…!”
Yarımada’ lılar:”Temeli atıldığında, ‘Bu köprü bitmez demiştik. Yanılmışız.. böyle düşünmemize neden; Yüksekliği ve uzunluğu ile bir dünya devi olarak projelendirilen köprünün detayları olmuştu. Öyle ya;  318 metre yüksekliğindeki kuleleri bile düşününce, zihin zorluyor.
 
Hele hele; köprünün hizmete açılmasıyla Çanakkale Boğazı'nın 6 dakika gibi kısa sürede geçilebileceğinin dile getirilmesi..
 
Köprü bitti, ona bağlanacak yollara geçit olacaktı tüneller halen bitmedi.. Deniz geçildi, derede duraklama meselesi.” Şeklinde ifadeler ile, tamamlanamayan tüneller için esti gürledi.
 
 
 KOCA KÖPRÜ TAMAM…
 
Temeli, 18 Mart 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan 1915 Çanakkale Köprüsü, 2023 metrelik orta açıklığıyla Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yılını simgelediği gibi 'dünyanın en uzun orta açıklığa sahip asma köprüsü unvanını aldı.
 
Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı tarih olan 18 Mart'ı simgeleyen 318 metre yüksekliğindeki kulelere sahip 1915 Çanakkale Köprüsü, açılış için gün sayıyor.
Zafer'in 107'nci yıl dönümünün kutlanacağı 18 Mart 2022'de açılışı gerçekleşecek.
 
5 bin kadar çalışanı ile 24 saat aralıksız devam eden çalışmalar sonucu, teslim tarihi geriye çekilen köprü, son görünümü ile adeta vatandaşların öz çekim objesine dönüştü.
 
2023 METRE İLE, DÜNYANIN EN UZUNU
1915 Çanakkale Köprüsü, tasarımındaki incelikleri yanı sıra, uzunluğu ile de dünyada ilk olacak.
 
Cumhuriyet’in 100'üncü kuruluş yıl dönümünü temsil eden 2023 metrelik orta açıklığıyla köprü 'dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü' unvanını daha şimdiden aldı.
 
1915 Çanakkale Köprüsü'nün kule bağlantıları ve bağlantı unsurları, Türk bayrağının renkleri olan kırmızı beyaz. Adından, Simgelerin köprüsü olarak da bahsettiriyor..
 
Çünkü; 318 metrelik yüksekliğiyle Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı tarih olan 3'üncü ayın 18'ini simgeleyen kulelerin üst kısmı;  Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşları'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde oluşturuldu.
 
770'er metre kenar açıklıklarla toplam 3 bin 563 metre uzunluğundaki köprü, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle birlikte toplam 4 bin 608 metre geçiş uzunluğuna sahip.
Gidiş ve geliş yolu 3'er şeritli olan köprü 45,06 metre genişlikte. Köprü tabliyesinin iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları yer alıyor.
 
Köprü tüm özellikleri ile, tamamlandı.. Ona ulaşımı sağlayacak yollara yön verecek, uzunlukları  da köprünün yanında kıyaslanamayacak kadar  kısa tünellerin tamamlanamaması, vatandaşın dilinde manidar bir ifade ile anılır oldu: “İKİ YAKA VAKTİNDEN DE ÖNCE BİR OLDU,
YAPIMI YILLARDIR SÜREN TÜNELLERE  NE OLDU…!”

Erdem Sürek