Boğaza Gerdanlık düşü hep vardı. Yanında bir de Batık Turizmi..
Bir Devrin battığı yer, Şehitler coğrafyasında önce ‘Gerdanlık’ tamam oldu, ardından Batık Turizmine can verecek Su Altı Parkı.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMK)’ nın da katkılarıyla, 150 kilometrekarelik alanda, 1. Dünya Savaşı teması ile ‘tek’ unvanına sahip projeyi tamamladı.
1915’ in 18 Mart’ında, ‘Çanakkale Geçilmez’ dedirten Mehmetçik, Dünyanın en güçlü donanmasına Çanakkale Boğazını mezar etmişti.
Onlarca yıldır Boğazın derinliklerinde sessizce yatan Savaş zırhlıları, Oluşturulan Su Altı Parkı sayesinde, bundan böyle 14 ayrı dalış noktası ile tarih tutkunlarının ziyaretine de açılmış oldu.
Medeniyetler beşiği olarak isimlendirilen coğrafyasında, yaşanmış ilkleri ile ‘İlk’ ler
şehri diye de anılan Çanakkale, Su Altı Parkı’yla bir ilk daha kazandı. 
Dünyanın en kanlı savaşlarını yaşayan Çanakkale’nin, Su Altında kalan Savaşın izlerine ulaşılırlığı kolaylaştıracak Park, dalış Turizminde yaşanacak yeni heyecanın adı da oldu.   
…………………………….
SADECE PARK DEĞİL
SU ALTINDA GİZLİ KALMIŞ İZLERE AÇILAN YOL…
Çanakkale’den Dalış Tutkunlarına güzel haber geldi. Onlarca yıldır sessiz bekleyişteki Savaşın izleri bu park sayesinde ziyaretçiler ile bulaşacak.
 
Dünya savaş tarihine, kazanılan Zaferler ve yazılan destanlar ile altın harflerle geçen Çanakkale Savaşlarının izleri, bundan böyle dalış turizmini de canlandıracak.
En kanlı savaş olarak bilinen 1. Dünya Savaşının cephesi Çanakkale’de,  1. Dünya Savaşı temalı tek sualtı parkı olarak tarihe geçen proje, geçtiğimiz hafta hayat bu
Mehmetçiğin, 7 Düvele geçit vermediği bu coğrafyada, Dünyanın en güçlü donanması olarak bilinen Zırhlılar, Tabyalardaki top atışları ve Nusret Mayın gemisinin döşediği Mayınlara çarpıp, Boğazın derinliklerine gömülmüşlerdi.
O dev Armada’ nın dev zıhlıları,  Savaşın tanıkları olarak üstelik de sessizce onlarca yıldır kendilerine Mezar olan boğazın derinliklerinde yatıyor.
Projesi tamamlanan Su Altı Parkın’ da oluşturulan 14 ayrı dalış noktası sayesinde, bundan böyle  Savaşın tanıkları ziyarete açılmış olacak.
150 kilometrekarelik alana sahip Park, dalış tutkunlarında yaşanacak yeni heyecanın adı oldu. Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı,  Çanakkale Boğazının derinliklerine gömülen ve her birinin ayrı bir hikayesi olan Zıhlıları ziyarete açılacak yolun adına dönüştü.
Dalış noktaları sayesinde, güvenli dalış gibi, tarihe tanık zırhlıların enkazlarına ziyaretler de en sağlıklı şekilde gerçekleştirilebilecek.
Bu güne değin, belgesel ve tanıtım dalışları haricinde, Su altındaki gizemleri hep karanlıkta kalmış, oysaki her birinin ayrı bir hikayesi bulunan batıklar, bundan böyle dalış tutkunlarını ağırlayıp, Dalış turizmini de canlandıracaklar.
 
KÖPRÜ HAYALDİ GERÇEK OLDU. ARDINDAN SU ALTI PARKI…
 
Çanakkale, onlarca yıldır Boğazın Gerdanlığı olarak dile gelen Boğaz köprüsüne kavuşmaya günleri saya dursun, bir diğer hayal proje tamamlandı.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı (ÇATAB) tarafından desteklenen, ÇATAB yürütücülüğü  ile İstanbul Üniversitesi (İÜ) danışmanlığında TÜBİTAK MAM ÇTÜE, Çanakkale Savaşında batırılan gemilerin envanterinin çıkarılmasına, korunmasına ve işlev kazandırmasına katkı sunmak amacı çıkılan yolda sona gelindi.
Yapılan hummalı araştırmalar ardından ulaşılan,  Çanakkale Boğazı batıkları ve sualtı parkının oluşturulması için gerekli envanter, süreci daha da hızlandırdı.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü (ÇTÜE) ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı (ÇATAB) arasında 01 Ekim 2019 tarihinde imzalanan H.M.S. Majestic Batığının Dalış Turizmine Açılması Projesi kapsamında sonlanan envanter çalışmaları ardından,  Majestic zırhlısının batış yıl dönümü 25 Mart 2020’ de, batığın turizme açılması planlanmıştı. Ölümcül virüs, pek çok alanda olduğu gibi, bu planı da alt üst etti.
 
TEDBİRLER FAYDA GETİRDİ, PROJEDE SONA GELİNDİ. 
 
Pandemiye ilişkin alınan tedbirler, hayal projeye de fayda getirdi. Etkileri azalan salgın sürecinde ele geçen ilk fırsat, taşıdığı izleri ile Dünyada tek olan Su Altı Parkını, dalış tutkunları ile buluşturmayı sağladı.
Tarihi Gelibolu Yarımadası’nı çevreleyen Boğazın derinliklerinde onlarca yıldır sessizliğe bürünen savaş gemileri, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı sayesinde ziyaretçileri ile bulaşabilecek.
 
ULAŞILAN İZLERİ ANLATIR FOTOĞRAFLARI  GÖRMEK BİLE HEYECANLANDIRDI..
 
Gerçekleşen inceleme dalışları sayesinde ulaşılan tarihten izleri anlatır fotoğraflar, göreni heyecanlandırıyor. Dalış turizmi sayesinde, ulaşılacak binlerce ize sadece bir karış uzakta olmanın, dalmış tutkunları için emsalsiz anlam taşıdığını savunan birçok balık adam; “Tarihe tanıklığı, bir karış uzaklıkta etmek, kelimeler ile tarif edilemez” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen Su Altı Parkı açılışında, 106 yıl önce Seddülbahir Kalesi açıklarında batırılan İngiliz Kraliyet Donanması’na ait ‘HMS Majestic’in de aralarında bulunduğu 14 batık geminin taşıdığı gizem bir kez daha gündeme geldi.
 
Tarihi  Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı dalış noktaları hakkında bilgi verdi; ‘HMS Majestic’ yanı sıra, ‘Ertuğrul Koyunda Massena ve Saghalien gemi kalıntıları’, ‘Helles Barçları’, ‘Tekke Koyu’nda (W Beach) batıkları’, ‘Arıburnu Barç’, ‘Küçükkemikli Barçları’, ‘Arıburnu Layter’, ‘Lundy’, ‘HMS Louıs’, ‘S.S. Milo’, ‘Tuzla’, ‘Denizaltı Mania Ağı’, ‘Bebek Kayalıkları’ ve HMS Trıumph’tan oluştuğunu dile getirdi.
Alan Başkanı Kaşdemir, açılış töreninde şöyle dedi; “Bugün, tarihi bir günü yaşıyoruz. Ümit ediyorum ve inanıyorum ki çok kısa bir zaman içerisinde, burası dünyanın en önemli dalış merkezi olacak.
Çanakkale’de 106 yıl önce büyük bir destan yazıldı, Türk milleti olarak büyük bir mücadele verdik, çok büyük fedakarlıklarla Kurtuluş Savaşımıza giden yolun başlangıcını ortaya koyduk ve bu topraklarda Cumhuriyetimizin önsözünü yazdık.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi Çanakkale’nin Kahramanı, Kurtuluş Savaşımızın başkomutanı ve Cumhuriyetimizin kurucusunu bu topraklarda tarih sahnesine çıkardık.
Seddülbahir Kalesi, ecdat yadigarı, Hatice Turhan Sultanların, Ezineli Yahya Çavuş’un mekânı…
Bigalı Mehmet Çavuş’un ‘bir kürek, bir yürek yeter..’ diyerek düşmana hücum ettiği ve kanlarını akıttığı bu müstesna topraklardayız. Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu ecdat yadigarı topraklardaki eserleri ve Çanakkale ruhunu gelecek kuşaklara aktarmak için sizlerle birlikte çalışıyoruz”
Cuma Deren