Bu manzarayı görenler, dillere destan şarkının sözleri ile tepki veriyor;
"SİL BAŞTAN, DEMEK GEREK BAZEN...!"
Köprü bağlantı yollarına yön verecek üst geçidin, proje değişikliği yaşanınca yıkılıp, yenisinin inşaası için kolların sıvandığı öğrenildi.
Çanakkale'den, Lapseki yönüne, ya da tam tersi istikamette yolculuk edenlerin, hayranlıkla izlediği 1915 Çanakkale köprüsü göz doldura dursun; yapımı yeni tamamlanan üst geçidin yıkımı ile karşılaşanlar, ne düşüneceklerini adeta şaşırıyor.
Şehitler coğrafyasının yarım asırlık düşü, Boğaz köprüsünde geri sayım yaşanır iken, iki ayak uzunluğu ile Dünya devi 1915 Çanakkale köprüsü' ne açılan bağlantı yolarında gerçekleşen değişiklik, yanıtı aranır soruların nedenine dönüştü.
--------------------------------
1915, AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYOR,
YOLU BİR MUAMMA...
--------------------------------
Tamamlandığında, Dünya devi olarak tarihe geçecek 1915 Çanakkale Köprüsü'nün bağlantı yolarında değişikliğe gidildiği gözleniyor.
Köprüye ulaşımı sağlayan bağlantı yollarına yön verecek üst geçitlerden biri, tamamen yakıldı.
Yaşanan proje değişikliği nedeniyle bir yenisinin hızla inşaa edileceği alınan bilgilerden.
Çanakkale için, 80'lerin sonları, 90' ların başlarında hep dile getirilen ve bir rüya olarak betimlenen Boğaz Geçişi projesi, bir dönem hükümetinin 'Boğaza Gerdanlık Yakışmaz mı?' söylemi ile Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)' nın bütçesine alınıp, sembolik ödeneği ile de gündem olmuştu.
Rüya nihayet gerçek oldu. Önceki yıl bir Dünya devi olacak Köprünün temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı.
Planlanan bitiş tarihinden de önce hizmete alınacağı müjdesi, Çanakkale' yi ve köprüyü kullanacak milyonları ayrı bir sevince boğdu.
Her şey yolunda gidiyor, köprü açılış için gün sayıyor iken, karşılaşılan bir manzara;: "Şimdi ne oldu? Üst geçit neden yıkılıyor?" şeklindeki soruların nedeni oldu.
Köprü bağlantı yoluna yön veren bir Üst geçidin yıkımını görenler, dillere destan şarkının sözleri ile tepki verdi; "SİL BAŞTAN, DEMEK GEREK BAZEN...!"
Köprü bağlantı yollarına yön verecek üst geçidin, proje değişikliği yaşanınca yıkılıp, yenisinin inşaası için kolların sıvandığı öğrenildi.
Çanakkale'den, Lapseki yönüne, ya da tam tersi istikamette yolculuk edenlerin, hayranlıkla izlediği 1915 Çanakkale köprüsü göz doldura dursun; yapımı yeni tamamlanan üst geçidin yıkımı ile karşılaşanlar, ne düşüneceklerini adeta şaşırdı.
Şehitler coğrafyasının yarım asırlık düşü, Boğaz köprüsünde geri sayım yaşanır iken, iki ayak uzunluğu ile Dünya devi 1915 Çanakkale köprüsü' ne açılan bağlantı yolarında gerçekleşen değişiklik, yanıtı aranır soruların adeta nedeni oldu.
Alınan bilgiye göre, köprü bağlantı yollarının merkezindeki üst geçitlerden birinin, projede olması gereken yerde inşaa edilmediği iddiası, yıkım çalışması ardından bir anda dillendi.
Üst geçidin hızla yıkılıp olması gereken noktada yapımı için de hummalı bir çalışma vakit kaybedilmeden başladı.
Erdem Sürek