Sanat,  spor, eğlence ve daha bir çok etkinliklerin bir arada kutlandığı ve her yıl çeşitli  organizasyonlarla gerçekleştirilen Ahilik Haftası, bu yıl koronavirüs nedeni ile sönük geçecek. Çeşitli gösterilerin yer aldığı ve  Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı tarafından  her yıl Cumhuriyet  Meydanında düzenlenen haftanın açılış töreni, geçtiğimiz yılların aksine,  bu yıl  katılımın az olduğu sade bir törenle kutlandı. Dün Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törende sadece çelenk sunumu gerçekleştirildi.
Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik,  dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahilik Yüz Yıllardır, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi oldu. Bu kapsamda yüzyılların esnaf geleneği olan Ahiliği yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacı ile gerçekleştirilen Ahilik Haftası dün düzenlenen törenle başladı. Her yıl çeşitli etkinliklerle dolu dolu yaşanan Ahilik haftası, bu yıl  koronavirüs nedeni ile etkinlikler yar almayacak.

Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı tarafından dün Cumhuriyet Meydanında düzenlenen tören geçtiğimiz yıllara göre sönük geçti. Geçtiğimiz yıllarda yapılan mehter marşı eşliğindeki yürüyüş, yarışmalar, halk dansları ve ödül törenlerinin aksine bu yıl katılımın az olduğu sadece çelenklerin sunulduğu sade bir tören gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törene Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, S.S. Çanakkale Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri  Birliği Başkanı İbrahim Ejder, ÇTSO Genel Sekreteri  Sema Sandal, Oda Başkanları ve esnaflar katıldı. Program kapsamında ilk olarak çelenkler sunuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından tamamlanan program ile ilgili bir açıklama yapan Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan  ‘’Bu yıl aslında Türkiye genelinde ahilik yılı ilan edildi. Biz Çanakkale’de 25 yıldır çok düzenli bir şekilde geniş etkinliklerle ahilik haftamızı kutluyoruz. Ancak geçen yıl özellikle kapanmadan dolayı geçen yıl ki ahilik haftamızı kutlayamadık. Bu yıl da ticaret bakanlığının önerisi;  illerdeki duruma göre.  İl Kutlama Komitesine verilen yetki çerçevesinde biz sınırlı sayıda özellikle PCR testlerinden tutun aşı konusuna… Bunu gündeme getirerek,  cumhuriyet meydanında çelenk sunma töreni ile birlikte kutlamamıza il kutlama komitesi karar verdi. Birazdan sayın valimizle birlikte esnaf ziyaretine gideceğiz. Yılın ahileri seçildi. Onların da ilçelerde iş yerlerine giderek, onları tebrik edeceğiz, hediyelerini vereceğiz. İnşallah sağlık sıhhat içerisinde gelecek yıl çok geniş etkinliklerle normal bir şekilde pandemiden de kurtulabilme imkanı dahilinde güzel etkinlikler yapmak istiyoruz. Programımız çok zengin çok genişti ama mecburiyetten bütün her yerde uygulanan kurallara ilk önce bizim uymamız lazım. Esnaf ve sanatkar bu zorlu süreçte çok zorlu süreçler yaşadı, işyerlerimiz kapandı. Biz bu yıl kutlama komitesinin aldığı karar doğrultusunda net ve kısa bir şekilde kutladık ahilik haftamızı.  Ama tekrardan esnaf ziyaretlerimizle kutlamaya devam edeceğiz’’ dedi.
Etkinlikler Yok Ama Esnaflar Tek Tek Ziyaret Edilecek
Koronavirüs nedeni ile bu yıl kısa ve net programlarla kutlanan Ahilik Haftasında, görmeye alışık olduğumuz etkinlikler olmayacak. Program kapsamında geçtiğimiz yıllarda yapılan bir çok programın bu yıl yer almayacağı Ahilik haftasında, esnaflar Oda Birliği tarafından tek tek ziyaret edilecek. Ziyaretler kapsamında  yılın ahileri olarak seçilen esnaflara ödülleri de iş yerlerinde verilecek. Her yıl açılış programında verilen ödüller, bu yıl ilçelerde bulunan iş yerleri ziyaret edilerek  takdim edilecek.
 
Cuma Deren