Çanakkale’de en çok tüketilen gıdalardan bir tanesi olan simit zamlandı. Bir günün her saatinde tüketilen ve Çanakkalelilerin en çok tercih ettiği simidin tanesi 2 TL’den 2,5 TL’ye çıktı.

Uygun fiyatı nedeni ile Çanakkaleli vatandaşların günün her saatinde tüketebildiği, özellikle çayın yanında sık tercih ettiği gıdalardan biri olan Simit de zamlandı. Hammaddesi olan hamur, susam, maya , yağ gibi temel maddelerin  zamlanması ile simit için de esnaftan zam talebi gelmişti. Esnafın talebini değerlendiren Çanakkale Fırıncılar Odası simide zam yaptı.  Çanakkale’de 100 gram simidin fiyatı 2 liradan 2,5 TL’ye  yükseldi. Çanakkale Fırıncılar Odası Başkanı Selahattin İş Çanakkale’de işletmelere tarife dağıttıklarını ve 11 Eylül 2021 tarihinden itibaren simidin yeni fiyatının 2 buçuk lira olduğunu açıkladı.  Artan susam, un ve yağ fiyatlarının esnafı mağdur ettiğini ifade eden Selahattin İş "Bir buçuk yıldır simide zam yapılmamıştı. Edirne, Tekirdağ, Balıkesir, Bursa gibi diğer illerdeki odalarla da görüştük. İşletmelere tarife dağıttık.11 Eylül 2021 tarihinden geçerli olmak üzere zam yaptık” dedi.
En son zammın 2020 yılının 7.ayında yapıldığını söyleyen Başkan İş, “Susam, maya, yağ ve doğalgaza zam geldi. Una yüzde 80 zam yapıldı. Bir çuval un 2020’de 107 lira iken, 2021’de 196 oldu. Yüzde 80 zam yansıdı. Bu konuda talepleri aldık, zam durumunu birkaç ay erteledik, ama yapmak durumunda kaldık. Kararın alınmasında elbette Pandemi’nin de etkisi var, biz oda olarak tarife verme meraklısı değiliz, keşke aynı kalsa, ama her şeye zam geliyor. Bir markete gittiğinizde 200 liraya bir poşet alışveriş yapabiliyorsunuz, bu gidişata bir dur diyen de yok. Mesela bir teneke yağ 160-180 lira iken bir senede 300 lira oldu” dedi.  
 Cuma Deren