Balıkesir ve Çanakkale illeri ülkemizin en büyük ve yoğun ulaşım ağı olan İstanbul-Bursa-İzmir hattı; yapımı devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü geçişli Kınalı-Tekirdağ-Balıkesir otoyolunun tamamlanması ve Avrupa ile dış ticarette ekonomik ve çevreci taşıma alternatifi sunacak olan Lojistik Köy ile sahip olduğu ulaşım ve lojistik avantajları neticesinde hızlı büyümesine devam ediyor.

Tarım ve turizm sektörleri ile de ülkemizde önemli bir konumda olan Güney Marmara Bölgesinin sanayisi gıda, kimyasallar ve kimyasal ürünler, elektrik makineleri, ağaç ve orman ürünleri, ana metal sanayi, mobilya sektörleri ile ön plana çıkmaktadır. Bölgede 11 adet organize sanayi bölgesi mevcut olup, bunlardan 7 adedi aktif olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca 2 özel endüstri bölgesi ve bölge geneline yayılmış olan 31 adet küçük sanayi sitesi yer almaktadır. Bölgede 3 üniversite ve bunlara bağlı teknoloji geliştirme bölgeleri ile 13 Ar-Ge merkezi yer almaktadır. Mevcut sanayi işletmelerimizin dönüşerek yüksek katma değer üretmesi için Ar-Ge yatırımlarının artırılması, yenilikçiliğin yaygınlaştırılması ve ileri teknoloji kullanımı için çalışmalar yürütülmektedir.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı olarak küresel piyasalara entegre olan ve ulusal rekabette üst sıralara tırmanan bir bölge olabilmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu doğrultuda kuruluşumuzdan bugüne Bölgede yürüttüğümüz mali destek programları ile 100 sanayi kuruluşumuza bugünkü değer ile 80 milyon TL üzerinde destek sağladık. Bunun yanında sanayi işletmelerimizin altyapı ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve ilimize yeni yatırımcılar çekebilmek adına OSB’lerin altyapı çalışmalarına mali destek sağlamaya devam ediyoruz.
 
Bilgi çağının getirdiği yenilikler çerçevesinde kendini yenileyip geliştiremeyen işletmeler yoğun ve yıkıcı küresel baskının etkilerini karşılamakta yetersiz kalabilmekte ve rekabet ortamına ayak uydurmakta zorluklar yaşayabilmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Kalkınma Ajansları için belirlediği “Kaynak Verimliliği” teması çerçevesinde Bölgede faaliyet gösteren işletmelerin yönetim ve üretim altyapısının geliştirilmesine yönelik olarak çalışmalar yürütmekteyiz. Bu doğrultuda Ajansımız tarafından yürütülen mali destek programları ile, işletmelerimizin kurumsallaşması, kaynaklarını etkin ve verimli kullanması için işletmelerimizin üye oldukları çatı kuruluşları destekliyoruz. Bu kapsamda işletmelerimize kurumsallaşma, aile anayasası, kaynak verimliliği, dijitalleşme, şirket içi iletişim, e-ticaret, dış ticaret, vb. konularda eğitimler vererek saha çalışmaları yürütüyoruz. Önümüzdeki dönemde “Kurumsallaşma ve Dönüşüm Mentorluğu” kapsamında işletmelere; temiz ve çevreci üretim, profesyonel yönetim ve planlama modelleri, dijitalleşme ve modernizasyon, verimlilik/optimizasyon, üretim planlama ve otomasyon, endüstriyel simbiyoz/atık yönetimi konularında danışmanlık desteği sağlayacağız.
 
Güney Marmara Bölgesi yenilenebilir enerji alanında da Türkiye’nin en önde gelen aktörleri arasında yer almakta olup rüzgar, jeotermal kaynaklar, güneş ve biyogaza dönüştürülebilecek biyokütle miktarı açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Yenilenebilir enerji yatırımlarının yanında bu sektöre yönelik makine ekipman üretimi yapan firmaların sayısı ve ürün çeşitliliği artarak devam etmektedir. Bunun yanında Ajansımız tarafından yürütülen ve AB tarafından desteklenen “RE-YOU - Yenilenebilir Gençlik Enerjisi Projesi” kapsamında Bölge üniversitelerine rüzgar, güneş ve biyogaz enerjisi üretim ve bakım hizmetlerine yönelik eğitim ekipmanları alınmış olup akredite eğitim merkezi olma yolunda süreçler devam etmektedir. Proje ile birlikte toplam 480 üniversite öğrencisi eğitim alarak sektörde istihdam edilecektir.
 
Ülke genelinde olduğu gibi Bölgemizde de iyi eğitim almış, nitelikli ara eleman sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu kapsamda Güney Marmara Kalkınma Ajansı olarak 2019 ve 2020 yıllarında yürüttüğümüz mali destek programları ile mesleki eğitim veren kurumlarımızın 65 projesine yaklaşık 30 milyon TL hibe desteği vererek 150’nin üzerinde laboratuvar / atölye kurulmuş ve geliştirilmiştir. Bunun yanında Balıkesir Organize Sanayi Bölgesinde Güdümlü Proje Desteği ile toplam 7,6 milyon TL bedelli Mesleki Eğitim Merkezi kurulmuş olup bu merkezde istihdam garantili kurslar açılarak sanayicimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli personel yetiştirilmektedir. Ayrıca merkezin akredite Mesleki Yeterlik Kurumu olma süreci devam etmektedir.
 
GMKA olarak Bölgenin yatırım ortamının geliştirilmesine ve tanıtılmasına yönelik olarak sektörel raporlar hazırlayıp paydaşlarımızın ve yatırımcıların istifadesine sunmaktayız Bu doğrultuda hazırlanan TR22 Bölgesi Yenilenebilir Enerji Sektör Analizi, TR22 Bölgesi Savunma Sanayii Potansiyeli & Ar-Ge ve Yenilik Stratejisi gibi raporlara Ajansımız internet sitelerinden ve https://www.kalkinmakutuphanesi.gov.tr adresi üzerinden erişim sağlanabilir. Yatırım Destek Ofisi, bölgenin iş ve yatırım ortamının ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Yatırımcılar investinbalikesir.com ve investincanakkale.com internet siteleri üzerinden Türkçe ve İngilizce olarak Bölge hakkında her türlü bilgiye erişebilirler. Geçtiğimiz yıl tamamlanan Jeotermal Sera Yatırımı, Biyogaz Tesisi, Lavanta Yetiştiriciliği ve İşleme Tesisi, Beş Yıldızlı Otel Sektörü, Ekoturizm Sektörü ve Profesyonel Dalış Merkezi Yatırımı Ön Fizibilite Raporları bu alanlarda yatırım yapmayı düşünen yatırımcılara yol göstermektedir.
Bölgesel Yatırım Teşvik sisteminde 2. ve 3. Bölgede yer alan ilçelere sahip olması nedeniyle bölgemiz yatırımcılara, bölgedeki birçok ile göre daha yüksek oran ve üst limitlerde kurumlar vergisi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz/kâr payı desteği, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti gibi pek çok destekten yararlanma fırsatı sunmaktadır. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan www.yatirimadestek.gov.tr internet sitesi aracılığıyla yatırımcılar teşvik robotu uygulamasını kullanarak sektöre sağlanan teşvik kalemlerini ve yararlanabilecekleri destek unsurlarını görebilmektedir. Ayrıca bu platformda her ilin güçlü olduğu sektörlerde farklı konularda hazırlanmış ön fizibilite raporları yer almakta olup yatırımcıların il özelindeki soruları bu platform üzerinden kısa süre içerisinde YDO personeli tarafından yanıtlanmaktadır. Hem yatırım teşvik sistemin sunduğu fırsatlar hem de sahip olduğu bölgesel lojistik avantaj nedeniyle Bölgemiz yatırımcılardan büyük ilgi görmektedir. Bu kapsamda gerek var olan organize sanayi bölgelerinin genişletilmesi gerekse yeni organize sanayi bölgelerinin açılması çalışmaları devam etmektedir.
Kaynak: Güney Marmara Kalkınma Ajansı