Çanakkale İl Genel Meclisi Eylül ayı 2. Oturumunda gergin anlar yaşandı.   Kamuoyu’ya da yansıyan ve İl Genel Meclisi Başkanı Nejat Önder’in 30 Milyonluk borçlanma ile ilgili yaptığı açıklamalar ve kamuoyu ile paylaştığı bilgiler CHP Biga İl Genel Meclisi üyesi Levent İrez tarafından gündeme taşındı. CHP’li İrez, Meclis kararı ile yapılan borçlanmanın nasıl dağıtıldığını sorunca meclis gerildi.
 
Çanakkale İl Genel Meclisinde şuan İl Genel Meclisi Başkanı olarak Görev yapan CHP’li Nejat Önder’in Meclis başkanlığı seçimlerinde son ana kadar CHP saflarında kalmış, seçinin yapıldığı anda ise AK Parti saflarına geçmiş Önder AK Partili ve MHP’li üyelerin oyları ile İl Genel Meclisi başkanı seçilmişti. Meclis başkanı seçilen önder CHP’den istifa etmiş ve AK Parti saflarına geçerek Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın taktığı rozette AK Partili olmuştu. Önder’in bu kararı Çanakkale İl Genel Meclisindeki dengeleri de değiştirmiş, mecliste CHP’nin üstünlüğü yok olmuş ve AK Parti il genel meclisinde oy üstünlüğünü yeniden yakalamıştı. Bu gelişmelerin ardından İl Genel Meclisinde zaman zaman tansiyon yükselmiş. Bir seferinde CHP’ li İl Genel Meclisi üyeleri İl Genel Meclisi oturumunu terk etmişlerdi. Nejat önderin saft değiştirerek meclis dengelerini değiştirmesinin ardından yaşanan gerginlik İl Genel Meclisi Eylül ayı 2. Bileşiminde’ de yaşandı. Meclis toplantısının başında “Meclis üyelerine tarafından gündeme ilave edilmesi önerilen konuların görüşülmesi maddesinde gündeme ilave edilmesi” maddesinde CHP Biga İl Genel Meclisi Üyesi  Levent İrez İl Genel Meclisinin 30 milyon TL borçlanması ile ilgili açıklaması bulunan il Genel meclisi başkanı Nejat Önder’in bu açıklaması ile ilgili bilgi verilmesi konusunun gündeme eklenmesini talep eti. İlave gündem maddesi oylanarak gündeme ilave edildi. Meclisin gündem konularının görüşülmesinin ardından ek gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Ek gündem maddesinde söz alan CHP Biga İl Genel Meclisi üyesi Levent İrez “Meclisi Başkanı Nejat Önder’ in bir basın kuruluşuna verdiği röportajda il genel meclisinin 30 milyon TL borçlanması ile ilgili olarak para geldi mi?, geldiyse para nerelere harcandı ? genel anlamda bunun ile ilgili meclisin bilgilendirilmesini istiyoruz. 30 milyon borçlanma ile ilgili paranın nasıl paylaştırıldığı konusunda hem biz bilgilenelim hem Çanakkale halkı bilgilensin. Bu durumun herhangi bir art niyetimiz yok sadece doğru şekilde bilgilendirilmek isteniyoruz.” dedi. Bunun üzerine Meclis Başkanı Nejat Önder “ bu konu ile ilgili benim yaptığım açıklamayı da yanınızda getirin ve konuyu yarın meclise anlatın. Benim verilemeyecek hiçbir hesabım yok. 3 partinin grup başkanlarının onayı ile 30 milyon TL’lik borçlanma yapıldı.” Bunun üzerine CHP’li İrez’de ek gündem maddesi mecliste kabul edildi. Herkes bu konudaki düşüncesini anlatsın. Ben sizin verdiğiniz röportajdaki bilgileri söyleyeyim sizde bunu söyledim ya da söylemedim diye yanıt verin “ dedi.
 
CHP Biga İl Genel Meclisi üyesi Levent İrez ek gündem maddesi ile ilgili yaptığı konuşmada Meclis Başkanı Nejat Önder’ in İl Genel Meclisinin 30 milyon TL’lik ek borçlanması ile ilgili verdiği röportajdaki soruları sordu. İrez konuşmasında “ Nejat Önder’in verdiği röportajdaki ifadeyi aynen söylüyorum. ‘41 şu içme projesi karşılığı 7 Milyon 44 bin TL’ Bu ifade Nejat Önder’ in ifadesi.  ‘Bayramiçte 1, Biga’ da 14, Çan’da 9,  Gelibolu’da 1, Lapseki’de 1, Yenice’de 10 olmak üzere toplam 41 içme suyu projemiz var. Bu projelerin karşılığı 7 Milyon 44 Bin TL.’ Önder açıklamasına devam ediyor. diyor ki, ‘Şuan önceliğimiz su sorunu. Yaptığımız 30 milyon TL’lik borçlanma ile’de’, Nejat Önder’in verdiği röportajdaki ifadeyi aynen okuyorum. ‘Merkezde 27, Bayramiç’ te 51, Çan’da 47, Ezine’de 46, Gelibolu’da 15 ve Yenice’de 41 köy olmak üzere’ ifade ediyor Nejat Önder. Ben simdi soruyorum İl Genel Meclisinin 30 milyon TL’lik borçlanması kararını aldıktan sonra bu 30 Milyon TL geldi mi? İl Genel Meclisinin 30 milyon TL Borçlanma ile ilgili para geldiyse bu paranın dağılımını hangi kriterlere göre yaptınız ? 30 milyon TL geldiyse bu paradan Önder’in ifadesine göre  Biga, Lapseki, Eceabat, Ayvacık ilçelerimiz faydalanmayacak mı? çünkü bu ilçelerimizin isimleri geçmiyor” diyerek Nejat Önder’in 30 Milyonluk  borçlanma ile ilgili peş peşe soruları sıraladı.
 30 Milyonun Nerelerde Kullanılacağı Tartışmayı Alevlendirdi
CHP’li  Levent İrez’in ek gündem maddesi ile ilgili  sorduğu sorular üzerine  Meclis Başkanı Nejat Önder “30 milyonluk borçlanmanın ilk dilimi gelmek üzere ikinci dilimi de yılsonuna yakın gelecek. Levent İrez’ in ifade ettiği ‘bazı ilçeler burada yok mu?’ Açıklaması var.  Bu 30 milyonluk borçlanmadan tüm ilçeler faydalanacak.  Su sorununun öncelikli olmasını söylememde de  ne gibi bir mahsur var onu da anlayamadım.” dedi.
Önder’in sözlerinin ardından yeniden söz alan  CHP’li Levent İrem “Biga’ nın, Bayramıç’in, Çanakkale merkez’ in ihtiyaçları var. Bu 30 milyonluk borçlanmadan gelecek olan parayın dağılımını nasıl yaptınız? Bu konuda bizimde CHP olarak verdiğimiz önergeler var. Bu önergelerden hiçbiri mi dikkate alınmayacak? Ben yine soruyorum bu 30 milyon TL ilçelerimize paylaştırıldı mı ?  ” dedi.
Tartışmada söz ala bu kez  AK Parti Merkez İl Genel Meclisi Üyesi Tülay Ömercioğlu oldu. Ömercioğlu “ 30 Milyonluk borçlanma’dan gelen para öncelikle su yatırımlarına, bu ödeneklerde önceden su projesi hazırlanmış projelere yani hazır projelere verildi. Biraz önce CHP’ li Levent İrez’in çok yanlış bir açıklaması var ‘CHP olarak bizim verdiğimiz önergelerden hiç birine ödenek verilmeyecek mi ?’ bu açıklama yanlış. Halkın arasında su içecek olan CHP‘ li AK Parti’ li, MHP’ li diye bir ayrım mı var?  Ben bunu anlayamadım. Levent İrez, ilçelerin kriterlerine göre para gönderildiğini de bilen bir isim. Bunun için sanki bir ayrımcılık yapılmış gibi bu durumun ortaya atılmasını anlamış değilim” dedi.
Ardından söz alan AK Parti Çan İl Genel Meclisi üyesi Ömer Şahin “ Burada bir bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir sorun var. Bizim meclis olarak görevimiz borçlanmaya onay vermek, İl Genel meclisi olarak yetkimiz bu. Bunun ötesinde işlemin devam edebilmesi için hangi köye ne yapılacak, su sondajımı yapılacak?, kanalizasyon mu yenilenecek?, yol mu yapılacak? Bu noktadaki planların yada projelerin değerlendirilmesi Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yapılır.30 milyonluk borçlanmada yapılacak olan çalışmalar köylere hizmet götürme birliği tarafından planlanmış durumda. bu projeler ile ilgili detaylı bilgi istenirse, bu bilgi için Köylere Hizmet Götürme Birliklerine başvurulabilir” diyerek tansiyonu düşürmeye çalıştı.
 
Cuma Deren