Memur- Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Suat Özen,Genel Merkez tarafından Bakanlığa dunulan ve bugün teklifi açıklanacak olan toplu sözleşme ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kamu Çalışanlarının zam talebini de dile getiren ve 2022 yılı için%21 zam, 2023 yılı için %17 zam  ayrıca 2022’de %3 refah payı, 2023’te %3 refah payı, 600 TL seyane zam , Ayrıca emeklilerde olduğu gibi kamu çalışanlarına  bayram ikramiyesi istediklerini belirterek, rakamlar istenilen  makul seviyelerde olmazsa eyleme gideceklerini söyledi. Suat Özen “geçmiş dönemde ki gibi çok düşük rakamlar gelirse Memur-Sen Ankara’da eylem kararı alacak. Tüm 81 ilden Kamu-Sen’in bir çalışması olduğunu biliyoruz. Ayın 13, 14’ünde Ankara’da bir eylem planlaması var. İnşallah gerek kalmaz diye düşünüyorum” dedi.
 
Kamu görevlilerin iki yıllık dönemde mali, sosyal ve özlük hakları ile çalışma şartlarını,   anayasal ve demokratik haklarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme Tekliflerini Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın geçtiğimiz Temmuz ayında açıkladı. Memur-Sen kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerinin; 2022’de %21, 2023’te %17 olmak üzere iki yıllık sürede toplamda %38 artırılmasını, ayrıca toplamda %6 da refah payı verilmesini ve mutabakat sağlanamayan 5.Dönem Toplu Sözleşmeden kaynaklı geçmiş kayıpların telafisi için 600 TL seyyanen zam ile iyileştirilmesini istedi. Memur-Sen Genel Merkezi tarafından ilgili Bakanlığa sunulan bu teklif ile ilgili bugün cevap açıklanacak. Açıklanacak bu teklif öncesinde dün bir kahvaltılı basın toplantısı düzenleyerek sözleşme ile ilgili bilgiler veren Memur-Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Suat Özen  açıklamalarda bulundu. Memur-Sen Çanakkale Şubesi Yönetiminin de bulunduğu  toplantıda bir konuşma yapan Özen “  Kamu görevlilerinin toplu sözleşme görüşmeleri devam ediyor.  Bizler öncelikle Memur-Sen  camiası olarak şunu belirtmek isteriz ki  biz ülkemizin içinden geçtiği dönemi biliyoruz. Ayrıca son dönemde yaşanan yangın felaketinden dolayı  içinde bulunduğumuz süreci de çok iyi biliyoruz.  Ama Hayat olağan akışı ile devam etmekte. Belki diyecekler  şu anda yeri ve zamanı mıdır? Diyecekler ama  hayat devam ettiğinden dolayı bu bilgilendirme toplantısını yapma gereği duyduk.  Ayrıca Memur-Sen Genel Merkezimizin Genel Yönetim Kurulu Kararı ile  memur camiası yangından görenlere  ulaştırılmak üzere devletin ilgili kurumları ile koordineli bir şekilde  2 Milyon TL bir bağış gerçekleştirdi.  Genel Merkezden talimat geldiği takdirde biz de yerelde  biz de çeşitli kampanyalar düzenlemeyi düşünüyoruz” dedi.

Memur-Sen’in 90 Kalemlik Talebi Var
Toplu Sözleşmede Memur- Sen ve Kamu-sen’in ortak 90 maddelik talebi olduğunu belirten Memur-Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Suat Özen “Bizim bugün talep edeceğimiz bir zam oranı hemen yarın uygulanacak bir zam oranı değil.  Biz bunu 1 Ocak 2022’den geçerli olacak  ve 31 Aralık 2023’e kadar  geçerli olacak süreç için bu zam talebini dile getiriyoruz. Memur-Sen Genel Merkezin üzerinde durduğu, özellikle ekonomik koşullarla ilgili geçtiğimiz 18 ayda  hükümetin 7,5 olarak öngördüğü enflasyon  ne yazık ki 18 aylık süreçte memur kaybı açısından baktığımız zaman  %24  rakamlarına tekabül ediyor.  Geçmiş kayıpların telafisi ve  Kamu görevlilerinin daha  güvenli bakabilmesi adına Memur-Sen olarak 2022 yılı için%21 zam, 2023 yılı için %17 zam  ayrıca 2022’de %3 refah payı, 2023’te %3 refah payı, 600 TL seyane zam , Ayrıca emeklilerde olduğu gibi kamu çalışanlarına  bayram ikramiyesinin verilmesi, toplu sözleşme ikramiyesinin arttırılması gibi  yaklaşık 90 kalem talebimiz var.  Burada ilk defa Kamu-Sen ile Memur-Sen ortak oturuyor.  İş kullarında her iki sendikanın da teklifleri ayrı.  Ama genel statü olarak baktığımız zaman  ancak genel baktığımız zaman Memur-sen’in o 90 kalemlik talebi ortak taleplerdir” dedi.

Hükümet Kanadının Kamu Çalışanlarını Kucaklaması Gerekiyor
Memur-Sen Başkanı Suat Özen, Kamu İşveren Heyeti  kamu çalışanlarına bugün yapacağı  teklife de değinerek %3-%5 rakamlarının komik olacağını, üstelik 2023 yılında yapılacak seçim öncesinde hükümetin kamu çalışanlarını kucaklaması gerektiğini vurgulayarak  “Memur-sen olarak Genel Merkezimizin ifade ettiği gibi  yaklaşık 4 Milyon Kamu çalışanı adına, aileleri ile beraber Türkiye Nüfusunun yaklaşık 24 Milyonuna tekabül eden kişiler adına  bir toplu sözleşme pazarlık süreci devam etmektedir.  Hükümetten beklentimiz geçmiş kayıpların telafi edilmesi noktasında  sabit gelirli kamu çalışanlarının Enflasyona ezdirmemesi. Çünkü  Bizler Kamu Görevlileri Sendikaları olarak tekliflerimizi Bayramdan sonra ilgili Bakanlığa iletti.  Yarın (bugün) de    Kamu İşveren Heyeti  kamu çalışanlarına teklifte bulunacak.  Bizim gönlümüz istiyor ki yarın(bugün) açıklanan teklifin  makul, olumlu   ve hayatın gerçek şartları ile bağdaşır ve ölçülür olmasını istiyoruz.  Evet bugün Enflasyon 518 civarında açıklanıyor ama   gelen teklif de %3-%5 olursa  bu kamu çalışanları adına hayal kırıklığı olacak. Malum 2023’t ülkemizde seçim olacak, sosyal medyada da kesenin ağzı açılmalı gibi hashtag’lar açılıyor. Hükümet kanadının  mutlaka kamu çalışanlarını kucaklaması gerekiyor” dedi.

Rakamlar Yeterli Olmazsa Eylem Yapacağız
Memur-Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Suat Özen , teklifin  düşük gelmesi halinde Memur-Sen ailesinin greve gideceğini belirterek  “Bundan sonra ikinci adım yarın (bugün) açıklanacak olan Kamu-İş teklifi makul bulunmazsa, geçmiş dönemde ki gibi çok düşük rakamlar gelirse Memur-Sen Ankara’da eylem kararı alacak. Tüm 81 ilden Kamu-Sen’in bir çalışması olduğunu biliyoruz. Ayın 13, 14’ünde Ankara’da bir eylem planlaması var. İnşallah gerek kalmaz diye düşünüyorum. Ama hakikaten kamu görevlileri zor durumda özellikle ekonomik göstergeler doğrultusunda bıçak kemiğe dayanmış durumda bu işçiler konusunda da aynı şekilde işçisi de memuru da sabit gelirli insanlar başka ek gelir şansı yok” dedi.
 
Suat Özen’in ardından konuşan Eğitim Birsen Çanakkale İl Temsilcisi Resul Can ise talepler hakkında bilgiler vererek  “Memur-Sen olarak belli maddelerde ortak bütün hizmet kollarının ortak olduğu kazanımlar var. Birde her hizmet kolunun ayrı ayrı görüşülecek bir toplu sözleşme süreci var. Biz hükümetin olumlu adım atmasını bekliyoruz bu konuda bizzat Cumhurbaşkanı’mızın sözünü verdiği 3600 ek gösterge 3 yıldır hayata geçirilmedi. Biz bunun toplu sözleşme de hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bütün kamu görevlilerin ek göstergelerinin 600 puan attırılmasını istiyoruz. Kamuda sözleşmeli tam 40 çeşit sözleşme var farklı farklı statülerde bunun tek sistemde olmasını 4/A’lı kadrolu olmasını istiyoruz. Gelir vergisi kaynaklı kayba son verilmeli yüzde 15’i aşan kısım iş veren tarafından ödenmeli diyoruz. Bayram ikramiyesinde ayrım son buldun ve kamu görevlilerine de bayram ikramiyeleri verilmeli. Memur sendikasının hiçbir farkı yok İşçilerde sendikalı olan kişinin ayrıcalıkları varken memurlar da bu yok. Sendikalı olsa da olmasa da aynı şeylerden yararlanıyor. Biz bir farkının olmasını istiyoruz. Toplu sözleşme aidatının farklı ödenmesini istiyoruz. 1 Ocak 2022’de 450 liraya çıkmasını 1 Ocak 2023’de de 540 lira olarak ödenmesini talep ediyoruz. Kıdem aylığında sınırlama kaldırılmalı, gösterge rakamının artmasını istiyoruz. Çocuk yardımında yaş sınırı kalkmalı diyoruz. Kamuda çalışanlara kreş hizmeti verilmeli ya da kreş yardımı ödenmeli derece sınırlaması sona erdirilmeli ve herkes öğrenimine uygun atanabilmeli, sosyal devlet somutlaşmalı, doğum, ölüm, evlenme yardımları artırılmalı bu yönde 1 Ocak 2022’den geçerli olmak üzere doğum yardımının 1800 liraya yükseltilmesi, ölüm yardımının mevcut tutarlarının iki katına artırılmasını ve kamu görevlilerine 1540 lira evlenme yardımı yapılmasını hiç değilse buz dolabını devletin almasını istiyoruz. Giyecek yiyecek yardımında adalet sağlanmalı mevcut yardım tutarı arttırılmalı diyoruz. Emeklilerin talepleri görülmeli sendika üyesi olma hakkı devam etmeli tüm Türkiye’de seferberlik ilan ettik. Üye kaydı yapıyorlar ama yasal bir şey yok şuanda onun verilmesini istiyoruz. Engelli kamu görevlilerin beklentileri önemsenmeli pozitif ayrımcılık kapsamında hakları temin edilmeli, kadın kamu görevlileri desteklenmeli, 4/C statüsü vardı bunları 4/B’ye aldık dediler ama haklarında gene eksiklik var. Tüm sözleşmelilerin hepsi kadrolu olmalı, covid 19’un zararları giderilmeli, kamu görevlilerinin anayasal hakları gözetilmeli toplantı ve yürüyüş hakkı istiyoruz. Dini inanışların gereğini yaşama ve inanışı yayma hakkı bu kapsamda demokratik ve sendikal haklar doğrultusunda halkın özüne dokunan herhangi BİR sınırlamaya tabi olmadan herkes özgürce düşüncesini beyan etsin diyoruz” dedi.
 
Şerife Erdem