Yangında kavrulan ağacın, dalın, tavşanın, ağaç kakanın, börtü böceğin külü bulut oldu göğe yükseldi.
Yaşanılan facianın acısı tüm yurdu, izleri ise göğü sardı. Gökyüzüne bakıldığında; Güneşi kızıla, Semayı griye dönüştüren Kül bulutları,  Ege ve Kuzey Ege’ nın üzerine kabus gibi çöktü.
Doğa ana; yangın bölgesine yüzlerce kilometre uzaklıktaki bizlerin üzerine, “Alın, Bakın, Görün, Hissedin” der gibi, kül bulutlarını itti.
Akciğerlerimizi dağlayan, Ormanlardaki yaban hayatı telef eden, bölgeyi günlerdir kasıp kavuran alevlerin yol açtığı tarifsiz acı, adeta bulut oldu göğe yükseldi. Kül yüklü Kara bulutlarının kasveti yaşam alanlarının üzerine çöktü.
YARIMADA’DAN ADALARA,
ÇANAKKALE’DEN İZMİR’E….
Yangın bölgelerinden Gökyüzüne yükselen, içinde Orman gibi canlarına mal olduğu yaşayanlarını da yok eden Alevlerin yarattığı kül butları; rüzgarla yol alıp Çanakkale Merkez ve ilçeleri, yarımada ve Adalar gibi, İzmir Karaburun’dan da gün boyu yapılan sosyal medya paylaşımlarının konusuna dönüştü.
ÇEVRE MECLİS BAŞKANI’NDAN VURGULU SÖZLER
Kül bulutlarının oluşumunu, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü kaleme aldığı açıklama ile kamuoyuna duyurur iken, Çanakkale Kent Konseyi Çevrece Meclisi Başkanı da olan Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, vurgulu ifadeler ile hayli çarpıcı bir değerlendirmeye imza attı.
------------------------------------------     
YANGININ KASVETİ, ÜZERİMİZE ÇÖKTÜ
YOK OLAN CANLARIN KÜLÜ YAĞDI…
--------------------------------------------
Çanakkaleliler güne, eşine az rastlanır Meteoroloji olayı ile uyandı. Gökyüzünü kaplayan bulutlar, yağmur habercisi gibi görülse de, Ağustos ayının kavurucu sıcağında güneşi perdeleyen, yağmur değil, kül bulutlarından başkası değildi. Bu bulutlar, hissedilen serinliğin de nedeni oldu.
Birçok vatandaş, anlam vermeye çalıştığı bu duruma neyin sebep olduğunu düşünür iken, yanıtı gökyüzünden yağan küller ve hissedilen ağır is kokusu verdi.
Akdeniz ve Ege bölgesinde birçok şehrin ormanlarını yutan, köyleri ve tatil beldelerini yakıp geçen, Can kayıplarına yol açan Alevlerin geride bıraktığı izlerini gökyüzünden yeryüzüne serpti.   
Çarpıcı Sosyal Medya Paylaşımları…
Bir paylaşımda; “Kül yağıyor göklerden kül... Ölen milyonlarca ağacın, canlının, hayvanın, insanın acısını, hüznünü bizlere getirir gibi kül yağıyor üzerlerimize. “ ifadesi ardından, altı çizilen çok çarpıcı ve bir o kadardı manidardı.
MHP eski Milletvekillerinden (25. Dönem)  Kürşat Tuna, Rum Süresi 41. Ayetti aktardı;
“İnsanların kendi elleriyle yapıp ettikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu; böylece Allah -dönüş yapsınlar diye- işlediklerinin bir kısmını onlara ­tattırıyor."
 
Yok Olmanın Külleri Çanakkale’ye Ulaştı
Çanakkale Sarı Bir Sabaha Uyandı
Türkiye orman yangınları ile mücadele ederken, Çanakkaleliler  de tedirgin eden bir sabaha uyandı. Çanakkale’de sarı ve kızıllığın hakim olduğu gökyüzü dikkat çekti, pek çok sosyal medya kullanıcısı Twitter başta olmak üzere diğer medya gruplarında da  paylaşım yaparak havadaki rengin sebebini sordu. Edinilen bilgide, orman yangını nedeniyle meydana gelen yoğun duman ve partiküllerin güneyli rüzgar akışlarıyla taşındığı, bu sebeple atmosferdeki parlaklığın bozulduğu bildirildi. Havadaki sarı ve kızıl rengin, güneyli rüzgar akışının gün boyu devam edecek olması nedeniyle tüm gün sürebileceği, yağışın ise olmayacağı belirtildi. Öte yandan, güneşin kızıl renkte olması da dikkat çekti.
Muğla, Antalya, Adana, Aydın, Isparta ve Denizli illerinde görülen yangınların yanı sıra komşu Yunanistan’da da son günlere  yangınla mücadeleler devam ediyor.  Büyük bir alanın yandığı ülkemizdeki yangınların külleri rüzgarın da etkisi küller diğer bölgelere taşınıyor.  Yangınların ardından güney kesimlerden gelen partiküller  kuzey rüzgarlar ile güneye gidiyordu. Yağışlı hava etkisi ve rüzgarın yön değiştirmesi ile güneyli rüzgarlar külleri kuzey bölgelere taşıdı. Dün sabah saatlerinde uyanan vatandaşlar dumanlarla kapalı bir hava ile karşılaştı.  Kapalı havada rüzgarın da etkisi ile yangın külleri Çanakkale’ye taşındı. Bazı bölgelerde yoğun olarak görülen kül yağışı İzmir’de de görüldü.
Konu ile ilgili   Çanakkale AFAD İl Müdürlüğünden Yapılan Bilgilendirmede “Bugün ilk saatlerden itibaren rüzgarların, batılı ve güneyli yönlere dönmesiyle Ülkemizde ve Avrupa’daki orman yangınlarının oluşturduğu duman ve partikuller ile Afrika üzerinden gelen toz taşınımı etkili olmaktadır. Bu durum havada dumanlı, puslu bir görüşe ve atmosferin optik parlaklığında düşüşe neden olmaktadır. Söz konusu durum bugün gece saatlerinden sonra etkisini kaybedecektir” ifadelerine yer verildi.
Yok Olan Yaşamın Külleri Çanakkale’ye Ulaştı
Sosyal Medya hesabından bir paylaşım yapan Çanakkale Belediye Başkanı  Ülgür Gökhan da Yanan ormanların, yok olan yaşamların külleri Çanakkale' ye ulaştığını belirterek “Aynı göğün altındayız, hiçbirimizin varlığı diğerinden bağımsız değil, her değişim bir diğerini etkiliyor. Doğa büyük bir dönüşüm içinde yoluna devam eder, hep etti, yine edecek. Durup düşünmesi gereken İnsan” ifadelerine yer veri.
Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Bünyamin Nami Tonka da bir açıklama yaparak “Çanakkale 'ye Kül Yağıyor. Ülkemizi büyük bir üzüntüye sevkeden ve hala söndürülememiş Yangınların olduğu bir güne, kül yağışıyla uyandık. 28 Temmuz Günü başlayan ve günümüze kadar söndürülemeyen orman yangınlarının etkileri sadece yangın bölgesine değil çevre mücavir alanlara ve bizim yaşadığımız Çanakkale'ye kadar gelmesi de ayrı bir üzüntü yaratmıştır. İklim değişikliğinin bir sonucu olarak, sıcak bölge sınırlarının kuzeye taşınmasıyla Toros Dağlarıyla bağlantılı her yer yangın tehlikesi altına girmiş oldu... Sonucunda da hangi saikle başlamış olursa olsun, ülkemizin yeşil örtüsünün ve bu örtüyle birlikte yaşayan insan dahil, tüm canlılarımız yanmış ve telafisi yılları alacak zenginliklerimizi kaybetmiş olduk. Bu yangınların doğal sonuçları olacağı gibi, ekonomik, sosyal ve siyasi etkilerinin de olacağını ve önümüzdeki günlerde bu sonuçların etkilerini hep birlikte yaşayacağımız ifade ederim . Büyük bir çevre faciasına tanıklık ettiğimiz bu yangınlardan, 21 ilimiz doğrudan ve bizim gibi iller de, dolaylı yoldan etkilemektedir. Şimdi yaşadığımız kül yağışı ise, kaliteli oksijen alışımızı da olumsuz etkilemektedir... Bu yüzden üst solunum yolu hastalıkları  ve Koah Hastalığı olan vatandaşlarımızın sokağa çıkma konusunda daha dikkatli olmalarını tavsiye ederiz... Ayrıca başka Pm olup olmadığını da bilmiyoruz... Bu konularda da, bilgi edindikçe vatandaşlarımızı uyarmayı bir borç biliriz” dedi.
 Yaşanan üzücü ve şaşırtıcı durumla ilgili vatandaşlar da sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulundular. Çanakkale Merkez, Adalar, Tarihi Yarımada, İzmir ve Marmara bölgesinde dumanların bulunduğu her yerden vatandaşlar paylaşımlar gerçekleştirerek  yaşanan durumla ilgili üzüntülerini dile getirdiler

Cuma Deren –İSMAİL ŞEN