Pandemi’nin başından beri zor günler geçiren, iş yerini kapatmak zorunda kalan esnaf kesiminin 1,5 yıldır kısa vadeli borçlanmalarla ayakta kalmaya çalıştığını kaydeden Başkan Ünal Özcan, “Esnafımız için sıfır faizli, uzun vadeli krediye ihtiyacımız vardır” dedi. Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan yeni normalleşme sürecinde kısıtlamaların kaldırılması ile birlikte 25 gündür hizmet veren esnafın ödeme takviminin sıkıştığını, birikmiş borçlarını ödemekte zorlandığını belirterek, esnafa faizsiz kredi talebinde bulunduklarını söyledi.

“5-10 YILA YAYILACAK KREDİ ESNAFIN BİRİKMİŞ BORÇLARINI ÖDEMESİ İÇİN ÖNEMLİDİR”
Pandemi sürecinde esnafın kredilerinin ertelendiğini, vergi ve SGK gibi borçlarının ötelendiğini, fakat şu esnafın ödeme konusunda yoğun bir trafik yaşadığını belirten Özcan, “Salgında en büyük sıkıntıyı çeken şüphesiz ki esnaf kesimi oldu. İşyerleri kapatıldı. 1 Temmuz’la birlikte ülke genelinde kısıtlamaların kaldırılması ve yaz tatili sezonunun açılmasıyla beraber esnaf çalışmaya başladı. 25 gündür açık. Ama Pandemi hala devam ediyor, farklı şeyler olabilir, bununla ilgili de endişe taşımaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu. Devletin hibe verecek gücü yoksa bile faizsiz, uzun vadeli bir yıl ödemesiz kredi vermesinin esnafa can suyu olacağını söyleyen Özcan, “Bu 5-10 yıla yayılacak kredinin esnafımızın biriken borçlarını ödemesi ve ayağa kalması için önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Piyasanın canlanması için ÖTV’nin yüzde 20 indirilmesi, bedelli askerliğin 45 binden, 20 bine düşürülmesi ve para girişinin olması gibi konuların da görüş önerisi olarak esnaf cephesi tarafından sunulduğunun da altını çizen Özcan, “İnşallah taleplerimiz makul karşılanır” diye konuştu.       

İsmail ŞEN