Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)de Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Perinçek yetkililere seslendi. Profesör Doğan Perinçek, sosyal medya hesabında paylaştığı Kilitbahirde yer alan tarihi yola dikkat çekti. Geçmişi Bizans dönemine kadar uzanan yolla alakalı Perinçek, Bizans yolunu yetkili yöneticilerin desteği ile onarıp Çanakkale’mize kazandıralım” diyerek ilgililere seslendi.

Türkiye’nin tarihi alanları arasında yer alan Kilitbahir’ de yer alan Roma döneminden kalan yol ile ilgili Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek ilgililere seslenendi. Perinçek geçmişi Bizans’a kadar giden tarihi yol ile ilgili, ‘’Onarıp, Çanakkale’mize kazandıralım’’ dedi.

Doğan Perinçek yaptığı paylaşımda, ‘’ Taş yol Kilitbahir içinde onarılır ve korumaya alınırsa yurttaş ve turistlerin kolay ulaşabileceği bir noktada olduğu için kısa zamanda ilgi odağı olur. Ülkemiz kazanır. Kilitbahir’de Bizans taş yolu. Kilitbahir içinden başlayıp tepelerdeki seyir noktası ve su deposuna kadar uzanıyor. Önemli bir bölümü tahrip edilse de kurtarıp insanlarımıza sunacağımız bölümleri bütün güzelliği ile ortada. Taş yol ve etrafındaki seramik parçalarının Bizans dönemine ya da daha eski dönemlere uzandığını düşünüyorum. Yol boyunca gözlediğim seramik parçaları ve diğer yapılar yolun Bizans dönemine ait olabileceğini kanısı uyandırıyor. Arkeolog arkadaşlarım bilirler ben 8 yıl Yenikapı arkeoloji kazılarında çalıştım. Gökçeada (Bademli Höyüğü) ve Siirt te (Kurtalan) Bakanlık izniyle kazılarda görev yaptım. Bozcaada ve Troia dolaylarında çalışma ve Tsunami bulgularım var. Üniversitede Arkeoloji dersi verdim. İki öğrencime Jeoarkeoloji lisansüstü tezi yaptırdım. Bu nedenle arkeolojik buluntuların yaş dönemlerini yaklaşık söyleyebiliyorum. Fakat kesin yaş tayini için arkeolog arkadaşlarımın ve öğretim üyesi meslektaşlarımın gözlemlerine gereksinme var. Çalışmayı yapıp, Bizans yolunu yetkili yöneticilerin desteği ile onarıp Çanakkale'mize kazandıralım. Yerli ve yabancı turistlerin görmesini, ziyaret etmesini sağlayalım. İnsanlarımız Kilitbahir içinden taş yolu kullanarak seyir tepesine çıksınlar. Oradan boğazın ve Çanakkale'mizin eşsiz güzelliğinin tadını çıkarsınlar. Ülkemizin her köşesinde korunması gereken arkeolojik ve doğa güzelliğimiz var. Onların kıymetini bilelim. Bilmezsek gelecek kuşaklar bizi iyi sözlerle anmayacaklar” ifadeleri yer aldı.
 
İsmail ŞEN