Merkez Bankası reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 56 katılımcıyla gerçekleştirdiği "2021 yılı Temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi"ni yayınladı. Buna göre yıl sonu dolar tahmini 8,99 TL, yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 15,64'e yükseldi. Merkez bankasının enflasyon ve döviz beklentileri üzerine artış yaşanması piyasalarda ve sosyal medyada en çok konuşulan şey oldu.
 
Merkez Bankasının açıkladığı anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 14,46'dan yüzde 15,64'e, yıl sonu dolar beklentisi ise 8,95'ten 8,99'a yükseldi. Artan döviz ve enflasyon beklentilerinin artması ekonomide olumsuz etkilerin yansıyacağı düşünülüyor. Merkez bankası artan beklentilerini bankacı ve finans uzmanı Ömer Karabay’a sorduk.
 
Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 14,46 iken, bu anket döneminde yüzde 15,64'e yükseldi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 12,12 iken, bu anket döneminde yüzde 12,62 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 10,16 ve yüzde 10,43 olarak gerçekleşti. Özellikle piyasalarda bu yükselen beklentilerin ekonomiyi olumsuz etkilemesi en çok konuşulan konu oldu. Bazı çevreler dövizin de bu sebepten dolayı artmasının mümkün olabileceği tahminleri yapıyor. Piyasalarda beklenilen bütün bu gelişmeleri ve soruları bankacı ve finans uzmanı Ömer Karabay’a sorduk.
 
Ömer Karabay; ‘’Beklentilerin artması bence söylenildiği kadar piyasaları derinden yüksek negatif etkilemeyecektir. Nedeni zaten bunu Merkez Bankası sürekli yapıyordu. Bu son birkaç yılda etkisi olan bir şey değil, sürekli yapıyordu. Merkez Bankası bu tahminleri şimdi açıklaması gerçekçi rakamlara yakınlaştı, sene başından belli bunun daha yüksek olması bekleniyordu. Piyasalarda döviz zaten müdahaleler olmasa şu an 11 bandında bile olabilirdi. Ama piyasalarda müdahalenin de etkisi ile bugün 8 50 bandında hareket ediyor yukarı bir ivme olduğu gözleniyor. Dolar ile enflasyon beklentilerinin aynı anda açıklamaları da anlaşılır bir şey dövizin Türkiye'de fiyat artışı artık herkes tarafından kabul edilen bir durum bir gerçek oldu. Peki yıl sonunda beklentilerdeki gibi 9 TL mi olur bence bu tahminden bir kez revize olabilir. Bu biraz ekonomik koşullarda beklentiler, hedefler ve planlama ile ilgili, aslında doları dövizi düşürmek için yapılacaklar aslında belli, enflasyonu düşürmek için üretim maliyetlerini düşürmek gerekiyor bunun için yapılacaklar belli, piyasalarda işsizliği düşürmek için reformlar yapmak gerekiyor bunun için yapılması gerekenler belli sadece biraz hızlı bir karar sürecinden geçip bunları önce tespit etmek sonra tedavi etmek gerekiyor. Elbette yakın zamanda bu kararlar enflasyon ve beraberinde de faiz kararlarını etkileyeceği görünüyor ve belirgin bir durum’’ dedi.

Şerife ERDEM