Türkiye’de milyonlarca ve Çanakkale’de de on binlerce emekli vatandaşın maaşları her sene Ocak ve Temmuz aylarında değişiyor. Bu senenin da ikinci zamlı maaşları önümüzdeki haftadan sonra hesaplanmaya başlanacak.

Son günlerde Türkiye ve Çanakkale’de çok sayıda emekli maaş zamlarının ne olacağını bekliyor.  2021 senesinin ikinci maaş zammının gerçekleşmesine sayılı günler kaldı. Emekliden memura, herkes gelirindeki artışı merakla bekliyor. Peki maaşlara ne kadar zam gelecek?

2021’nin ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranını, memurların ve memur emeklilerinin ise yüzde 3’lük artışa eklenecek enflasyon farkını gösterecek. 6 aylık enflasyonun yüzde 3’ü aşan kısmı, yüzde 3’lük zam oranına eklenecek. Memur maaş artışı, öte yandan yaşlıların, engellilerin, evde yakınına bakanların gelirlerine, emekli doktorların ilave ödemelerine etki edecek. 5 aylık enflasyona göre zam oranı yüzde 6.39 çıkarken, gözler Haziran enflasyonuna çevrildi. Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’ndeki enflasyon tahmini ise zam oranının yüzde 7.67 olabileceğini ortaya koydu.
 
Cuma DEREN