Demokrasi Raporu 2021 Demokrasi Raporu ‘’2021 Otokratlaşma Viral oluyor’’ başlığıyla yayınlandı.
2021 Demokrasi Raporu yayınlandı. Raporda ilk sıralarda gelen ülkelerin her zamanki gibi kuzey Avrupalı ülkeler olması dikkat çekerken, Türkiye bu sıralamada 149. Oldu. Demokrasi raporunda genel olarak adalet, basın özgürlüğü ve hak ve hürriyetler temelindeki değerlendirmeler ile sıralama yapılıyor.
Raporda Kuzey Avrupa ülkeler her zamanki gibi başı çekerken, Türkiye bu rapordada aşağı sıralarda yer aldı. İlk ülke Danimarka olurken onu sırasuyla İsveç Norveç Kosta Rika İsviçre Y. Zelanda Finlandiya Almanya Estonya Hollanda izledi. Türkiye ise 148. Sıradaki Kongo’nun hemen ardından 149. Oldu. Türkiye’nin hemen ardından ise Ruanda 150. Sırada yer aldı.
Geçen Yıl Ne Olmuştu!
Türkiye 2020 yılında bir gelişme sarf etmişti. İngiliz araştırma ve analiz şirketi Economist Intelligence Unit'in (EIU) hazırladığı 2020 Demokrasi Endeksi'nde Türkiye altı basamak yukarıya çıkmış. O Rapora göre Türkiye, 2020 yılında İtalya ve İngiltere ile birlikte demokrasi bakımından durumunu daha iyi hale getiren üç ülkeden biri olmuştu. İyileşme kat eden ülkeler arasında da en büyük ilerlemeyi Türkiye kaydetmişti. Endeks, ülkelerin "seçim süreci ve çoğulculuk", "hükümetin işlerliği", "siyasi katılım", "siyasi kültür" ve "sivil özgürlükler" gibi beş başlıkta puanlanmasıyla oluşturuluyor.
Türkiye'nin "seçim süreci ve çoğulculuk" başlığında 2019 yılında 3.08 olarak hesaplanan puanı 2020 yılında 3.50 olmuştu. Raporda bu durumun "ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2019 yerel seçimlerinde güçlü bir varlık göstermesinin ardından kamuoyu yoklama anketlerinde de güçlü bir performans sergilemesinden kaynaklandığı" ifade edildi. Araştırma verilerine göre vatandaşların gösterilere katılma arzusunun arttığı ve siyasi partilere duydukları güvenin geliştiği belirtildi. Raporda Türkiye'nin sivil özgürlükler başlığında 2.35'lik puanı ile Batı Avrupa ülkeleri arasında açık arayla son sırada olduğuna dikkat çekilmişti.
Vicdan özgürlüğü, basın özgürlüğü, ibadet özgürlüğü, ifade özgürlüğü, toplanma ve gösteri özgürlüğü, kanun önünde eşitlik, adil yargılanma, yaşam hakkı, mülkiyet hakkı, savunma hakkı gibi hak ve özgürlükler, "sivil özgürlükler" arasında yer alıyor.
TÜRKİYE "HİBRİT REJİM" KATEGORİSİNDE
Tam demokrasi kategorisinde yer alan Batı Avrupa ülkeleri ise sırasıyla Norveç, İzlanda, İsveç, Finlandiya, Danimarka, İrlanda, Hollanda, İsviçre, Lüksemburg, Almanya, İngiltere, Avusturya ve İspanya.
Cuma DEREN