RADYASYON DEĞERLERİ, ÖYLECE KALDI MI...?
2006 HAZİRAN AYINDA GEYİKLİ SAHİLLERİNDE TESPİT EDİLEN VE NORMALİN ÜZERİNDE OLARAK BELİRLENEN RADYASYON' UN, 'GÜNÜMÜZ DEĞERİNİN HANGİ BOYUTTA OLDUĞU' YÖNÜNDEKİ SORUNUN, BÖLGEDE HALEN YANIT BEKLER HALDE OLDUĞU ÖĞRENİLDİ.
Geçen 11 Haziran’ da, VİTAMİN Yazı İşleri Müdürü Erdem Sürek, ‘X-RAY ’isimli köşesinde, konuya ilişkin;   
"NE OLDU O TARİHTE TESPİTİ YAPILAN  DEĞERLER...? ÖYLECE KALA KALDI MI..? DEĞİŞİKLİK VAR MI, SÜRÜYOR MU..?" şeklindeki soruları sıralamıştı.

Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu da harekete geçmişti.
Federasyon Başkanı Tonka, Radyoaktif atık yük taşıdığı iddialarının odağındaki batan gemi için bir dizi açıklama yapmıştı. 
Çanakkaleli bir vatandaş; Geyikli sahilinde 2006 yılında normal değerlerin üzerinde tespiti yapılan Radyasyon’ un, 26 Temmuz 1999 tarihinde, Bozcaada’ nın 4 mil açığında batan Yunan bandralı ‘Pelmariner’ isimli geminin, taşıdığı iddia edilen ‘Radyoaktif atık’ yükünden kaynaklı olabileceğini savunmuş, geçtiğimiz yıl ilgili makamlara bir dizi müracaatta bulunmuştu.

-----------------------------------
KORKUTAN SORU, YENİDEN AKLA DÜŞTÜ
“GEYİKLİ RADYASYONU, BATAN GEMİDEN Mİ KAYNAKLI…?”
------------------------------------

Yaz sezonu yaklaştı, Geyikli bölgesinde yaşam sürenlerin aklına, yine o korkutan sorunun düştüğü öğrenildi.
NORMAL ÜSTÜ DEĞERLER, DÜŞTÜ MÜ, ARTTI MI..?
Geçen 11 Haziran’ da, VİTAİM Yazı İşleri Müdürü Erdem Sürek, ‘X-RAY ’isimli köşesinde, konuya ilişkin;  
"NE OLDU O TARİHTE TESPİTİ YAPILAN  DEĞERLER...? ÖYLECE KALA KALDI MI..? DEĞİŞİKLİK VAR MI, SÜRÜYOR MU..?" şeklindeki soruları sıralamıştı.
Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu da harekete geçmişti.

Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka, Radyoaktif atık yük taşıdığı iddialarının odağındaki batan gemi için bir dizi açıklama yapmıştı. 
GEYİKLİ SAHİLLERİNDE, 2006 YILI Haziran ayında tespiti yapılan, normal değerler üzerindeki Radyasyon’ un, Bozcaada açıklarında batan ve yükünün ‘radyoaktif atık’ olduğu iddia edilen Yunan bandralı bir gemiden kaynaklı olduğu da ileri sürülmüştü.

Çanakkaleli, Ali Kamalı isimli vatandaş; Geyikli sahilinde 2006 yılında normal değerlerin üzerinde tespiti yapılan Radyasyon’ un, 26 Temmuz 1999 tarihinde, Bozcaada’ nın 4 mil açığında batan Yunan bandralı ‘Pelmariner’ isimli geminin, taşıdığı iddia edilen ‘Radyoaktif atık’ yükünden kaynaklı olabileceğini savunup, geçtiğimiz yıl ilgili makamlara bir dizi müracaatta bulunmuştu.

AYLARDAN YİNE BİR HAZİRAN,
YÖRE HALKININ AKLINDA YİNE RADYASYON…!
Bozcaada’da batan Pelmariner isimli gemiden zehirli madde sızıyor iddiası, battığı yıl 1999’dan buyana sürüyor. Son olarak, 2006 yılında, Geyikli sahil bandında, normalin hayli üstünde çıkan ölçümler, endişeyi arttırmış, geçen yıl da bu konuya ilişkin bir dizi girişimde bulunulmuştu.
Şimdi, yine aylardan Haziran ve yine Ezine Geyikli başta, Ayvacık yöresi insanlarının, ürküten Radyasyon sorularını aklına düşürdüğü öğrenildi.
Bozcaada açıklarında 22 yıl önce çarpışma sonucu batan Yunan bayraklı konteyner gemisi Pelmariner’den bölgeye yıllardır zehir saçıldığı iddiaları, bu yıl da dillenmeye başladı.

Geçtiğimiz yıl bölgede araştırma yapan Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, deniz dibinde duran gemiden zehirli madde denize sızma ihtimali arttığını savunmuştu.

Çanakkale’nin büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu aktaran Tonka; olası bir felaketin yaşanmaması için yetkililerin bir an önce burada gerekli araştırmaları yapmasını istemişti.

Bozcaada yakınlarında, Yunan bayraklı, 39.820 GRT Pelmariner isimli konteyner gemisi, 26 Temmuz 1999 tarihinde, aynı şirkete ait bir başka gemiyle çarpışmıştı.
Çarpışmadan kısa süre sonra sulara gömülen gemi, 49 metre derinliğe batmıştı.

Bozcaada Sahilinde ciddi bir deniz kirliliğine neden olmuş, geminin güvertesinde taşıdığı konteynerleri, 100 kilometre karelik bir alana yayılıp, deniz dibine batmıştı.

ÖLÇÜMLER NORMALİN ÇOK ÜZERİNDE ÇIKTI…
2006 da ne oldu…  Ezine İlçesine bağlı Geyikli beldesi’ nin Hantepe-Ayvacık bölgesinde normalin üzerinde radyasyon belirlenmişti.
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) ölçüm ekibi bölgede bir dizi çalışma başlatmış, değreler normalin üzerinde çıkmıştı
İstanbul Küçükçekmece ve TAEK’in Ankara’daki ölçüm aracı bölgeye gelmişti.
Ölçüm ekibi normali 25 mikroröntgen /saat olması gereken değerin Hantepe’de güvenlik şeridi ile çevrilen kısımda 300 mikroröntgen/saat olduğunu belirlemişti.
Benzer ölçümlerin, Ayvacık yöresinde, sebze üretilen tarlalarda da yapıldığı,  normalin kat ve kat üstünde değerlere ulaşıldığı ileri sürülmüştü.
Kimi yerlerde 1000 mikroröntgen/saate yakın değerler saptandığını, dönemin TAEK Başkanı Dr. Okay Çakıroğlu dile getirmişti.
Geyikli’ de sahilde kumluk bölgede radyasyon saptandığını, iş makineleri yardımıyla kumu kürüyerek yeniden yapılacak ölçümlerden sonra radyasyon yerinin bölgede bulunan herhangi bir kaynaktan mı, yoksa doğal olarak mı kaynaklandığının araştırılacağı açıklanmış; sonra nedenin doğal olduğu bilgisi verilmişti.

Şerife Erdem