Tu¨rkiye’ nin 500 Bu¨yu¨k Sanayi Kuruluşu listesinde bir önceki yıla göre 14 basamak yükselen Eti Bakır, 2020 yılında 24’üncü sırada yer aldı.
Cengiz Holding’in iştiraki Eti Bakır A.Ş; Samsun, Ku¨re, Murgul, Adıyaman, Giresun Halıköy ve Mazıdağı tesisleriyle Türk ekonomisine katkı sağlamayı sürdürüyor.
Türkiye’de halen bakır cevherinden elektrolitik bakır üreten tek işletme olan Eti Bakır’ın Samsun tesisi, her yıl tek başına 750 milyon dolarlık cari açığın önüne geçiyor.
Eti Bakır, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 24’üncü sırada yer aldı.
----------------------------------
Tu¨rkiye’nin 500 Bu¨yu¨k Sanayi Kuruluşu listesinde bir önceki yıla göre 14 basamak yükselen Eti Bakır, 2020 yılında 24’üncü sırada yer aldı. Cengiz Holding’in iştiraki Eti Bakır A.Ş; Samsun, Ku¨re, Murgul, Adıyaman, Giresun Halıköy ve Mazıdağı tesisleriyle Türk ekonomisine katkı sağlamayı sürdürüyor. Türkiye’de halen bakır cevherinden elektrolitik bakır üreten tek işletme olan Eti Bakır’ın Samsun tesisi, her yıl tek başına 750 milyon dolarlık cari açığın önüne geçiyor.
Tüm dünyada maden kaynaklarının yüksek katma değer sağlayacak şekilde ekonomiye kazandırılması, hammadde ihtiyacının güvenli ve ekonomik olarak karşılanması, ülkelerin gelişiminde ve bu gelişmişliğin sürdürülebilirliğinde büyük önem taşıyor. Özellikle sanayinin pek çok alanında doğrudan ve dolaylı olarak kullanılması nedeniyle madenlere olan gereksinim ülkelerin gelişmişlik seviyelerine paralel olarak artıyor. Tüm bunla göz önünde bulundurulduğunda madencilik, geleceğin ekonomisini şekillendirecek en önemli sektörler arasında yer alıyor.
Cengiz Holding, özelleştirme kapsamında bulunan Eti Bakır’ı bünyesine kattığı 2004 yılından beri yatırımlarını ve üretimi sürdürüyor. 17 yılda 2 milyar dolarlık yatırım yapılan Eti Bakır’ın yeni tesisleri ve maden ocaklarıyla birlikte üretim kapasitesi de yıllık 100.000 ton katot bakıra ulaştı. Kesintisiz üretim sayesinde Türkiye ekonomisine verilen büyük katkı rakamlara da yansıdı. 2019 yılında Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 38’inci olan Eti Bakır, 7,4 milyar liralık üretimden satış rakamlarıyla 14 basamak yükselerek 2020 listesinde 24’üncü sırada yer aldı.  Üretimi daha verimli hale getirmek için çalışmalarını sürdüren Eti Bakır, yeraltı zenginliklerinin tespit edilmesi için, 2020 sonu itibarıyla 500.000 metre sondaj çalışması ile yaklaşık 25 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı yaptı. Bugün Eti Bakır’ın 7 tesisinde 4.750 kişi çalışıyor.
TEK TESİSTE 750 MİLYON $’LIK İTHALAT KESİLİYOR
Eti Bakır, yıllık 100.000 tonluk katot bakır üretimi kapasitesiyle Türkiye’nin cevherden katot bakır üreten tek izabe tesisi olan Samsun’da, %99,99 saflıkta üretim gerçekleştiriyor. Yıllık 500 bin tonluk katot bakır ihtiyacının %90’ı ithalatla karşılanan Türkiye'de Eti Bakır’ın Samsun tesisinde üretilerek sanayiciye sunulan ürünler, yaklaşık 750 milyon doların ülkede kalmasını sağlıyor. Farklı ürünleriyle tüm tesislerinde Türkiye’nin bakır ihtiyacının %20’sini karşılayan Eti Bakır, cari açığın azaltılmasına katkı sunmak için hız kesmeden çalışmalarına devam ediyor.
 
MAZIDAĞI TESİSİ TERSİNE GÖÇ BAŞLATTI
Cengiz Holding tarafından Mardin’in Mazıdağı ilçesinde 1 milyar dolarlık yatırımla neredeyse yeniden kurulan Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, 1.400 kişiye istihdam sağlayarak bölgesel gelişmişliğin ve tersine göçün itici gücü oldu. Türkiye'nin tek entegre gübre üretim tesisi olan Mazıdağı tesisi, yıllık 400 bin tonluk gübre üretimiyle ekonomiye değer katıyor.